Поділитись:

Інтерв’ю з Андрієм Крутнем, начальником патрульної поліції Волині

Вівторок, 25 червня 2019, 20:30

Волинь отримала нового керівника патрульної поліції. Ним став Андрій Крутень.

Про проблеми, перспективи та виклики поліції новообраний очільник розповів у ток-шоу «Протилежний Погляд».  Основне з розмови читайте нижче. 

– Що взагалі спонукало вас піти в патрульну поліцію?

– Коли в 2015-му році 5 травня вийшов указ про демобілізацію, в мене іншого варіанта, як продовжити допомагати нашому суспільству, не було. Безумовно, що я знав, що в інших містах вже відкривалися відповідні осередки патрульної поліції, але я знав, що в нас також буде тривати набір, і, мабуть, я просто чекав, коли на теренах Рівненщини почнеться цей набір. І я подав документи.

– Коли заступили безпосередньо до чергування, що найважче було?

– Я заступив відразу командиром роти. І мені потрібно було реорганізувати свій особовий склад, направити, підняти бойовий дух. Я фаховий юрист, до цього так само працював у правозахисних органах, надавав юридичну допомогу незахищеним верствам населення. І в тих суспільних відносинах, в яких я вже побував, я міг надати, надіюся, якісну юридичну професійну оцінку і допомогти таким чином виконувати безпосередньо службові обов’язки працівникам патрульної поліції на той час у місті Рівному.

– Раніше «діашники» асоціювалися із хабарями. Зараз, коли на дороги вийшли патрульні, є покращення, корупції стало менше. Який найбільший хабар вам пропонували?

– Мені не пропонували неправомірну вигоду, бо знають категоричну позицію щодо цього. Я всім хочу нагади про те, якщо буде така мені пропозиція, відповідності до чинного законодавства, я встановлю цю особу і вживу всіх заходів, щоб викликати на місце події слідчо-оперативну групу і для документування цього процесу, щоби в майбутньому компетентні органи надали належну оцінку діям такої особи.

– В чому основна причина, чому представники поліції беруть хабарі?

Передусім це незнання чинного законодавства, недотримання професійної етики. Наше грошове забезпечення – це суб’єктивний чинник. Наразі в працівників патрульної поліції і в мене особисто є достатній рівень грошового забезпечення, який дозволить вирішувати певні побутові, скажімо, питання. Але коли такого роду подія стається, то в межах досудового розслідування встановлюється мета –  що спонукало до отримання неправомірної вигоди. І, повірте, лунає дуже величезна кількість цих причин. Хочу сказати, що коли ти йдеш працювати, служити українському народу, то це служіння не можна розцінювати як підприємницьку діяльність. Коли я визначився і служив українському народу в Збройних силах України, я становився як особистість, я становився тим, ким зараз я є.

– А вам особисто доводилося звільняти ваших колег, підлеглих через хабарництво?

– Ні. На той час, коли я працював в Управлінні патрульної поліції в місті Рівному, в Управлінні патрульної поліції в Рівненській області, фактів з юридичної точки зору не було задокументовано. Безумовно, що величезна кількість інформації циркулює про те, що все ж таки є випадки, коли отримують неправомірну вигоду. Я спілкуюся з такими громадянами, кажу: «Давайте ці факти, ми попрацюємо, ми відпрацюємо». Є відповідні контролюючі органи, які нам допоможуть встановити і викрити цього негідника. Але коли я починаю більше, глибше спілкуватися із цими особами, повірте, жоден не надавав достовірну інформацію.

– Заступник голови Національної поліції України Олександр Фацевич, представляючи вас, першим завданням поставив доукомплектувати штат патрульних. Який зараз на Волині недобір поліцейських? Де передусім бракує патрульних?

– Що таке недобір? Ми зараз в штатному розрізі, в нас відбулася зараз, до речі, реорганізація, і ми ввели певні посади, ми ввели певні відділи, які дозволяють розширити штат. Ми будемо запрошувати до себе в Управління патрульної поліції у Волинській області як працівників, котрі вже працювали, мають досвід, і працівників, котрі працюють у різних регіонах країни, які проживають в місті Луцьку чи на теренах Волинської області, щоб вони якісно і фахово доповнили нас як частина Управління патрульної поліції. До речі, наразі набір триває і всіх охочих запрошую до нас стати нашою частиною, частиною однодумців.

– Які перші основні завдання ви поставили для себе?

– Перше і основне завдання – це доукомплектування патрульної поліції у Волинській області. І, безумовно, це є поліпшення організації діяльності управління, створення комфортних умов для несення служби працівниками поліції для того, щоб вони не задумувалися про певні побутові проблеми та щоб підвищити ефективність службової діяльності того чи іншого працівника.

– Критики кажуть, що реформа поліції в Україні провалена. Чи можете ви довести, що реформа все-таки правильна?

– Ви знаєте, такі твердження в мене тільки викликають посмішку. А просто питання: «Хто такий критик?» Зараз кожен другий, хто має доступ до засобів масової інформації і може написати певний пост, вважає себе критиком. Скажу від себе особисто те, що, незважаючи на короткий час, ми величезними кроками ідемо вперед. Сьогодні ми маємо дорожню патрульну поліцію, ми маємо піші патрулі, ми маємо велопатрулі, ми маємо роту тактико-реагування. Зараз будемо працювати з кінологами, будемо розвивати свій корпус реактивної дії. Ми не стоїмо на місці. І надіюся, що такі твердження будуть зникати. Оскільки ці твердження є необ’єктивними.

– У США поліцейські є основними лобістами права на зброю та озброєний самозахист. В Україні навпаки поліція є противником того, щоб в людей на руках була легальна зброя. Якої позиції притримуєтеся ви у цьому ключі?

– Щоб говорити про масовість отримання вогнепальної зброї, нам потрібно певні законодавчі підґрунтя. Коли законодавець чітко врегулює ці суспільні відносини, тоді можна говорити про певний суб’єктивний критерій: хочемо ми цього чи не хочемо.

– У програмі профілактики правопорушень на Волині передбачено створення до 2020 року Ситуаційного центру поліції. До слова, з власної кишені на ці потреби 500 тисяч гривень благодійної допомоги надав луцький депутат Андрій Покровський. Як створення цього центру допоможе в роботі патрульної поліції? Наскільки програма «Безпечне місто» потрібна Луцьку?

– Я певною мірою вже володію цією інформацією щодо запуску системи «Безпечне місто» в Луцьку. Система «Безпечне місто» – це одна з найефективніших чинників, які дозволять гарантувати безпеку дорожнього руху і охорону громадського порядку. Наскільки я знаю, то майбутня система, яка буде на теренах нашого міста, ще більш розвиненіша. Я надіюся, що ті всі пункти, які є в основі, будуть виконані. Це буде певний Ситуаційний центр, який буде передбачати певну кількість спеціалістів з тих чи інших напрямків, які оперативно зможуть опрацьовувати завдання. Система буде містити можливість розпізнання номерних знаків, облич. Можу сказати одне: коли ця програма буде запущена, нам набагато легше і ефективніше стане працювати в тих умовах, котрі ми маємо зараз.

– Незабаром патрульна поліція святкуватиме ювілей. 4 липня 15-го року присягнули перші патрульні у Києві. Як заохотити людей працювати в поліції? Ви можете зараз зробити це фактично тут, в студії.

– Хотів би звернутися до всіх правосвідомих громадян. Передусім осіб, які досягли 20-річного віку. Якщо ви вважаєте, що ваші життєві навички, свідомі навички зможуть стати в пригоді патрульній поліції, ми чекаємо вас у нашій сім’ї однодумців. Безумовно, для того, щоб стати професіоналами, ви пройдете досить серйозний і класний, ефективний курс, який буде травати протягом 6-ти місяців, який дозволить вам стати професіоналами і частиною, підкреслюю, нашої великої сім’ї. Запрошую до нас стати частиною однодумців.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без Вовченка: Волинь отримала нового головного патрульного

Надрукувати
мітки:
коментарів
10 листопада 2023
21 липня 2023
12 квітня 2023
31 січня 2023
01 грудня 2022
22:00
25 листопада 2022
28 жовтня 2022
15 вересня 2022
23 серпня 2022
23 травня 2022