Поділитись:

У Луцьку говорили про сімейну політику

П'ятниця, 20 травня 2016, 15:36
У Луцьку говорили про сімейну політику

У луцькому ЦНАПі 20 травня відбувся круглий стіл на тему: "Сімейна політика України: цілі та завдання".

Мета заходу – підняття обізнаності громадянського суспільства Волинської області та Луцька зокрема в питаннях сімейної політики та змін, запланованих державою.

В обговоренні взяли участь організатор заходу Сергій Шараєвський, народний депутат України, голова міжфракційного депутатського об'єднання "За духовність, моральність і здоров'я України" Павло Унгурян, експерт з питань сімейної політики та сімейних відносин, президент Всеукраїнського благодійного фонду "Сім'я" Андрій Буковинський, журналіст, голова громадянського руху "Всі разом" Руслан Кухарчук та член Ради молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України Ольга Романенко, а також представники місцевої влади, громадських та благодійних організацій, ЗМІ.

Сергій Шараєвський у вступному слові звернув увагу на взаємовідносини сім'ї та держави та сучасні проблеми, які виникають у законодавчому полі. Зокрема, питання тлумачення терміну "трансгендерні люди" та легалізації одностатевих цивільних партнерств.

Павло Унгурян окреслив основні проблеми, які виникають в українських сім'ях. Найпершою є проблема безвідповідальності молодого покоління, що вступає у шлюб, невміння жити у новостворених сім'ях.

"У суспільстві панує "вірус безвідповідальності" у сімейних стосунках, тому ми на рівні держави повинні проводити просвітницько-виховну роботу у сім'ях, школі, церкві, державних інституціях", – зазначив нардеп.

Також він звернув увагу на те, що в Україні існують проблеми, що стосуються державної підтримки неповних сімей, соціального сирітства, насильства та економічних наслідків, що виникають в результаті неефективної роботи інституту шлюбу.

Андрій Буковинський звернув увагу присутніх на те, що станом на сьогодні в українському соціумі існують виразні проблеми, що стосуються інституцій сім'ї.

"Ми упродовж 20 років працюємо над виходом із ситуації, що виникла. Розробляємо відповідні державні програми, якими охопили майже 45 тисяч осіб в Україні. Для того, щоб керівні органи влади визнали проблему, потрібно щось робити, адже в нашій державі відсутня державна сімейна політика" – зауважив експерт.

На його думку, до подолання проблеми мають долучатися самі сім'ї для того, щоб батьки надавали приклад своїм дітям, та держава, яка має передавати знання молоді за допомогою закладів освіти. Для того, щоб практично реалізувати поставлені завдання, він пропонує проводити семінари з педагогами області, щоб в майбутньому вони як фахівці проводили профілактично-виховну роботу з молоддю.

Руслан Кухарчук наголосив на тому, що в Україні зараз дуже багато роблять для дискредитації сім'ї. Зокрема, цьому сприяють внесення змін до Конституції, що стосуються нового тлумачення норм про шлюб, Трудового кодексу, в якому з'явилася дефініція "сексуальна орієнтація".

"Проблематика гомосексуалізму виходить за межі християнських та сімейних цінностей. На мою думку, це питання і національної безпеки, адже може привести до розколу в державі. Сім'я – це союз чоловіка та жінки, які народжують дітей і ніяких інших трактувань, – зазначив активіст.

Ольга Романенко звернула увагу на аналіз взаємовпливу сімейних цінностей і економічного добробуту. Загальнодержавною проблемою, на її думку, є те, що коли збільшується кількість розлучень, саме держава має підтримувати гідний рівень добробуту сімей та одиноких матерів, і це є серйозним навантаженням на бюджет країни.

До обговорення також долучилася секретар міськради Юлія Вусенко і зауважила, що місцевим органам влади потрібно виходити на новий рівень комунікації між обласними центрами та урядом.

"Дуже приємно, що є люди, які долучаються до вирішення проблем сім'ї на вищому рівні. Хотілося б, щоб про наші ініціативи почуло вище керівництво країни", – зазначила депутат.

Начальник відділу у справах сім'ї та молоді Олексій Веремійчик наголовив на тому, що місцева влада є лише виконавцями на місцях і має певні обмеження в плані нав'язування свого бачення. Тому необхідно розробляти спільні програми подолання проблемної ситуації, що сьогодні виникла в інституті сім'ї.

Після закінчення круглого столу учасники підписали резолюцію, у якій звертаються до Президента України, прем'єр-міністра, голови Верховної Ради та народних депутатів України, у якій вимагають зупинити процес внесення змін до Конституції, Кодексу законів про працю та інших нормативно-правових актів в частині викривлення дефініцій сім'ї, шлюбу, батьківства, материнства і дитинства.

Надрукувати
мітки:
коментарів