Поділитись:

Не "душіть" його олією: Супрун розповіла про захист від укусів кліщів

Субота, 29 червня 2019, 01:45
Не

Очільниця МОЗу Уляна Супрун нагадала, що під час відпочинку на природі варто дотримуватися базових правил безпеки. Особливо посадовиця акцентувала на тому, як вберегтися від укусів кліщів та що робити, якщо все ж запобігти їм не вдалося.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Як вберегтися від кліщів:

  • Найкращий спосіб захиститися від кліщів – вдягати на відпочинок у лісі чи парку максимально закритий одяг. Подбайте про те, щоб руки та ноги були закриті тканиною. Бажано обирати світлі речі – на їхньому фоні легше помітити кліща. Обов’язково закривайте також голову.
  • Скористайтеся засобами захисту від кліщів – у вигляді аерозолю або мазі. Не забувайте користуватися ними повторно, якщо довго перебуваєте на природі.
  • Якщо відпочиваєте в лісі, розчистіть галявину від сухого листя та гілок – там можуть бути кліщі та змії.
  • Коли повертаєтесь додому, оглядайте себе, близьких, дітей та домашніх улюбленців. Особливо, ділянки, вкриті волоссям. Покроковий план огляду тут.
  • Одяг, у якому відпочивали на природі, відразу виперіть. А речі, які брали з собою, огляньте – намети, килимки, каремати.

Укус кліща не завжди можна помітити, адже тварина виділяє анестезуючу рідину, що робить момент укусу практично безболісним. За декілька годин на місці укусу виникає почервоніння, свербіж, а сам кліщ стає більшим. Але кусати людей можуть і зовсім маленькі кліщі – вони майже прозорі та малопомітні.

Кліщі можуть присмоктуватися до шкіри на будь-якій частині тіла. Але зазвичай їх виявляють у районі пахв, паху, задньої частини колін, всередині пупка, навколо вух і талії.

Що робити, якщо після відпочинку на природі все ж "принесли на собі" кліща та вчасно помітили це:

  • Звернутися до найближчого травмпункту. Там кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.
  • Якщо не маєте такої можливості, спробуйте витягнути кліща самостійно. Для цього потрібно повільно тягнути його, розхитуючи пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку варто закріпити найближче до шкіри. Після того, як кліща видалено, змастіть це місце антисептичним розчином.
  • Якщо частина кліща залишилася всередині, його необхідно видалити голкою, обробленою антисептиком.
  • Пам’ятайте, що неправильне видалення кліща наражає на небезпеку постраждалого. Якщо розчавити інфікованого кліща – борелії з вищою ймовірністю потраплять до рани.
  • Також не варто використовувати “народні методи”: покривати кліща лаком для нігтів або намагатися “задушити” його олією. 

Нести кліща на дослідження до лабораторії не потрібно, як і терміново здавати аналізи. Але в будь-якому разі, якщо вкусив кліщ – треба обов’язково звернутися до лікаря. І вже разом із ним визначати подальший план дій. За потреби лікар призначить профілактичний курс антибіотиків.

Насправді не всі кліщі є носіями хвороб. Але деякі можуть переносити кліщовий бореліоз (хворобу Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельську гарячку. І це важливо виявити вчасно. Адже хвороба Лайма добре піддається лікуванню на ранніх стадіях. Крім того, чим менше кліщ був на тілі – тим менший ризик заразитися.

Зазвичай, процес зараження триває від 24 до 36-48 годин, але інкубаційний період хвороби може бути і значно довшим. Симптоми хвороби Лайма не завжди проявляються відразу, тому варто певний час після видалення стежити за самопочуттям.

На які симптоми варто звертати увагу:

  • підвищення температури
  • біль у тілі
  • втома 
  • характерне почервоніння колами (еритема), що нагадує стрілецьку мішень.

"Почервоніння шкіри – найбільш типовий симптом (в 70-80% випадків). Якщо помічаєте ці симптоми – обов’язково зверніться до лікаря", – наголосила Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обережно, кліщ: троє волинян захворіли на хворобу Лайма

Надрукувати
мітки:
коментарів