Поділитись:

Онколог з Волині про рак шкіри: кому бути насторожі та чи боятися сонця

Субота, 29 червня 2019, 20:00
Онколог з Волині про рак шкіри: кому бути насторожі та чи боятися сонця

Злоякісні пухлини шкіри в Україні посідають друге місце у структурі онкозахворювань, а смертність, зокрема від меланоми, становить 95%. Це означає, що протягом п'яти років зі 100 українців 95 гине при діагнозі «меланома». Про рак шкіри симптоми, фактори ризику, профілактику онкологічних захворювань шкіри і нові методи діагностики та лікування розповідає хірург-онколог Волинського обласного онкологічного диспансеру Микола Дяк.

Про це пише Ірина Белоцька для порталу T1.ua.

«Тривожна ситуація з раком шкіри спостерігається не тільки в Україні. Загалом визначається світова тенденція до росту цього захворювання, й онкологи прогнозують, що в найближчому майбутньому рак шкіри займе перше місце. Але я відразу ж хочу вас заспокоїти: це захворювання не є дуже агресивним, якщо це, звісно, не меланома», - пояснив онколог.

Лікар розповідає, що рак шкіри поділяється на три основні види: це базальноклітинний рак (80% від усіх раків шкіри), плоскоклітинний рак (15%) і рак шкіри меланома (5%). Перший і другий варіанти в основному бувають у людей літнього віку і мають гарний прогноз щодо п’ятирічного виживання — рак шкіри виліковний. Ці види раку мають низький фактор агресивності (метастазування). Ситуація ж із меланомою зовсім інакша.

«Це злоякісне захворювання не стоїть на першому місці у структурі онкологічних новоутворень. Однак меланома – одна з найбільш злоякісних пухлин людини. Цей вид раку дуже агресивний: протягом декількох місяців-півроку після появи первинної пухлини меланома метастази дає в різні органи і розсіюється по всьому організму. Проблема меланоми актуальна у всьому світі: кількість уперше зареєстрованих випадків цього захворювання збільшується з кожним роком. Однак якщо, наприклад, у США смертність від цього різновиду раку становить 5%, то в Україні сягає 90%. Річ тут зовсім не у відсутності дорогої діагностичної апаратури», - додає Микола Дяк.

Він пояснює, що особливість діагностики в тому, що для постановки первинного діагнозу фахівцю-професіоналу досить побачити перероджену родимку. Причина високої смертності в Україні криється в тому, що багато наших співгромадян навіть не чули про основні ознаки цього захворювання, звідси – пізнє звернення. Також у людей існують певні «міфи» про те, що родимки видаляти не можна, бо якраз це і провокує розвиток захворювання, і якщо ви думаєте, що таких людей мало, то ви дуже помиляєтесь. Ось саме відсутність знань призводить до пізнього звернення і такої високої смертності.

Ділянками, що найчастіше уражені раком стають шкіра голови, шиї, верхньої третини тулуба, тобто ті ділянки, які найменш захищені від прямого сонячного випромінювання, що є основною причиною виникнення цього захворювання.

Для того, щоб легше запам’ятати ознаки, за яких варто турбуватися щодо раку шкіри, дерматологи придумали абревіатуру АКОРД.

Отже, літера «А» означає асиметрію: якщо умовно розділити родимку навпіл, вона повинна бути симетрична (це не стосується родимок, які з народження були неправильної форми, потрібно стежити за динамікою).

«К» – край, який повинен бути рівним. Якщо з’явилися нерівності, зазубринки – привід піти до фахівця.

«О» – окрас. У здорової родимки він повинен бути рівномірним. Насторожують зміни кольору (як потемнішання, так і посвітлішання), поява вкраплень.

«Р» – розмір. Занепокоєння має викликати збільшення розміру, якщо у вас є великі родимки (5 мм і більше) або багато маленьких (понад 100).

«Д» – динаміка: на родимках з’являються скоринки, випадає волосся, вони почали кровоточити чи з них виділяється прозора рідина, при цьому у вас не було травм. Це ще одна причина для відвідування лікаря.

Онколог пояснює, що основним методом лікування є оперативне втручання. Для менш агресивних раків (базальноклітинний рак шкіри або базаліома і плоскоклітинного) можна використовувати променеву терапію, яка дає гарний результат.

Провокує рак шкіри сонячне випромінювання. Сонячне випромінювання, яке сьогодні потрапляє на нашу шкіру, дуже відрізняється від того, яке було десять чи тим більше двадцять років тому. Воно стало агресивнішим.

Спадковий фактор також має значення. Тому якщо в родині були епізоди раку шкіри, треба бути обережним і спостерігати за своєю шкірою. Також причиною виникнення раку шкіри можуть бути агресивні хімічні речовини (в тому числі й засоби побутової хімії). Ще одна річ, про яку не варто забувати, – це травма. Якщо ви випадково пошкодили утвір на шкірі, не потрібно займатись самолікуванням, а варто негайно звернутись до лікаря.

Для недопущення хвороби чи її розвитку потрібно в першу чергу обмежити час перебування на сонці, особливо в обідню пору. Якщо перебування неминуче, то потрібно захистити відкриті ділянки (надягнути капелюх, сорочку з довгими рукавами). Якщо засмагати, то лише з сонцезахисним кремом із максимальним рівнем захисту. Також потрібно регулярно оглядати шкіру на предмет появи нових утворів чи зміни старих.

Якщо ви помітили, що родимка перероджується, зверніться до онколога.

За консультацією щодо раку шкіри лікування до хірурга-онколога Волинського обласного онкологічного диспансеру Миколи Дяка можна звертатися за номером телефону 097 866 34 83


ЧИТАТИ ТАКОЖ:


 

 

 

 



 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів