Поділитись:

НБУ визначив 14 системно важливих банків

Вівторок, 02 липня 2019, 04:15

Національний банк визначив перелік системно важливих банків відповідно до оновленої методології. Нова методологія дала змогу значно розширити їх кількість. Відтепер системно важливими є аж 14 банків.

Про це повідомила прес-служба Нацбанку.

Системно важливий банк – банк, банкрутство або неналежне функціонування якого може призвести до появи системних ризиків.

"Національний банк приділяє особливу увагу діяльності системно важливих установ, адже потенційні труднощі у їхній роботі можуть мати негативний вплив на роботу всієї фінансової системи", – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, з 2016 року системно важливими банками незмінно визначались три банки – ПриватБанк, Ощадбанк та Укрексімбанк.

Згідно з оновленою методологією, відтепер системно важливими є 14 банків:

1. Приватбанк;

2. Ощадбанк;

3. Укрексімбанк;

4. Укргазбанк;

5. Альфа-банк;

6. Укрсоцбанк;

7. Райффайзен Банк Аваль;

8. ПУМБ;

9. Укрсиббанк;

10. Таскомбанк;

11. Універсал банк;

12. Кредобанк;

13. ОТП банк;

14. Південний.

У прес-службі також зазначили, що набуття статусу системно важливого накладає на банки додаткове навантаження, вони повинні виконувати окремі підвищені вимоги для забезпечення їх запасу міцності.

Водночас цей статус жодним чином не гарантує банкам особливих умов підтримки ліквідності в періоди стресу – вона буде надаватися на загальних для усієї системи умовах. Також системно важливі банки (окрім державних) не можуть та не повинні розраховувати на отримання коштів від уряду з метою капіталізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ розвіяв міфи щодо 1000-гривневої банкноти

Надрукувати
мітки:
коментарів