Поділитись:

Чим Луцьку загрожує встановлення граничного тарифу на тепло

Вівторок, 02 липня 2019, 14:27
Чим Луцьку загрожує встановлення граничного тарифу на тепло

Незабаром, в опалювальний сезон 2019/2020, перед місцевими бюджетами волинських громад може постати вибір: теплопостачання чи соціальні програми і зарплати. А все через те, що Кабмін ухвалив рішення щодо зниження граничного тарифу на постачання тепла. Наслідком якого можуть стануть додаткові витрати місцевих бюджетів.

На цьому наголосили у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України. 

Нагадаємо: Уряд ухвалив постанову, яка встановлює граничний тариф на постачання теплової енергії для населення 1 400 грн (з ПДВ) за 1 Гкал (за наявності приладів обліку) та 35,21 грн (з ПДВ) за 1 кв м (без приладів обліку). Варто зазначити, що, за даними НКРЕКП, середньозважений економічно обґрунтований тариф в Україні на теплову енергію станом на 1 травня 2019 року становить 1 807 грн за 1 Гкал.

Наприклад, для бюджету Луцька розмір очікуваної компенсації ДКП «Луцьктепло» за реалізацію теплової енергії за регульованим тарифом, відповідно до постанови КМУ від 26 червня 2019 року, становитиме на рік 167 мільйонів 700 тисяч гривень.

Раніше проект цього рішення вже обговорювали на засіданнях. Тоді Асоціація міст України звернулася до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з пропозицією не змінювати граничний рівень тарифів для підприємств теплопостачання. 

Як зазначили в регіональному відділенні, постанова КМУ ставить діяльність підприємств комунальної теплоенергетики під загрозу, адже для більшості міст України такі видатки непосильні. Тож взагалі надання послуг із теплопостачання та гарячої води населенню можуть припинити. Щоб цього не сталося, органи місцевого самоврядування будуть змушені зняти кошти з багатьох важливих програм розвитку. Наприклад, припинити фінансувати соціальні програми, скоротити зарплати педагогам та лікарям, зупинити реконструкції або зведення шкіл та дитячих садочків, ремонт та будівництво вулиць, скоротити працівників комунальних підприємств.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів