Поділитись:

Згадати все: хроніка луцького смороду

Вівторок, 02 липня 2019, 14:00
Згадати все: хроніка луцького смороду

Перші повідомлення про неприємний запах у Луцьку почали з’являтися ще три роки тому. Шкури тварин, незаконні зливи у каналізацію, фільтраційні поля, викачування вигрібних ям, новобудови – кого і що лише не називали причиною цього неприємного явища, яке приходить із весною.

«Конкурент» зібрав хроніку неароматного питання і сподівається, що вона таки завершиться.  

2016 рік

червень

Під час оперативної наради луцького міського голови директорка Центру надання адміністративних послуг Лариса Карп’як повідомила про масові скарги лучан не неприємний запах повітря. Нарікання почалися у червні.

Скарги на сморід надходили від мешканців таких вулиць, як 8 березня, 30; Новочерчинцька 27, 29; Гулака-Артемовсього, 25; Героїв УПА, 24б, 69, 168; проспект Волі, 10; Соборності, 16, 24а; Гордіюк, 33а, 47.

липень

Лучани зареєстрували петицію, в якій просили побороти «аміачний сморід», який особливо відчутний близько 6 ранку та 17:00.

серпень

«Луцькводоканал» закликав лучан повідомляти про несанкціонований злив нечистот у каналізацію.

вересень

Начальник відділу екології Анатолій Гламазда заявив, що запах з’являється через діяльність м’ясопереробних підприємств, які в різних районах міста зливають нечистоти.

"Треба знайти винуватих! Так не може бути, що неприємні запахи розповсюджуються, а ніхто не дає відповіді, чому так, і причини ніхто назвати не може", – сказав тоді нині покійний Луцький міський голова Микола Романюк. Вирішити це питання він дав доручення заступнику Юрію Моклиці.

За справу взялися муніципали, які піймали кілька машин м’ясників.

Згадати все: хроніка луцького смороду

жовтень

Питання смороду все ще обговорювалося громадою. Основна ставка у боротьбі робилася на незаконний злив у каналізацію та необхідністю будівництва нової зливової системи.

2017 рік

квітень

"Гниття суміші м'ясних відходів із калом", - так описували лучани запах, який відчули із приходом весни. Тоді сморід відчувався особливо на Львівській.

А наприкінці квітня з’явився новий підозрюваний у розповсюджені смороду. Припускали, що його спричиняють два явища: мелясна барда, яка є побічним продуктом роботи ПАТ "Гнідавський цукровий завод", та побутові зливи з району Вересневе та села Гірка Полонка.

травень

Сморід не вщухав. На запах скаржилися мешканці Вересеневого.Мешканка цього району навіть прийшла протестувати під міську раду. Люди збирали підписи до народних депутатів.

Тоді держекоінспекція та екологи виявили декілька джерел поширення неприємного запаху у мікрорайонах Вересневого, ДПЗ та вулиці Львівської.

Перше – на території Гнідавсього цукрового заводу, де в кінці 2016 року було встановлено цех із виробництва етилового спирту, який в процесі виробництва передбачає додавання дріжджів і, разом з тим, завод відкачує фекальні відходи від 16-ї школи і багатоповехівок мікрорайону Вересневого.

Друге – збільшились несанкціоновані скиди асенізаторських автомобілів, які здійснюють відкачування з приватних будинків.

Третє – це село Гірка Полонка, звідки вивозили фекальні відходи на поля фільтрації цукрового заводу. До того ж там були виявлені рештки трупів тварин, які розкладаються.

Тоді були домовленості з керівництвом заводу, яке розробило проектно-кошторисну документацію щодо запуску у виробництві цеху з переробки відходів, а саме збір газів, які виділяються під час переробки. Цей цех планували запустити до кінця осені.

У кінці травня почалися розмови навіть про закриття заводу, одначе він – не на території міста.

Зрештою, завод із виробництва біоетанолу зупинили в неділю 21 травня. Тоді на це вплинула велика активність громади. Та не заводом єдиним. Наприклад, на вулиці Лідавській у Луцьку виявили викиди тваринних решток.

Згадати все: хроніка луцького смороду

До слова, смерділо не лише Луцьку, а й Боратинській громаді.

червень

Епопея продовжувалася. Лучани за півмісяця скаржилися на нестерпний сморід 268 разів. З’являлися все нові винуватці. З міського бюджету виділили 150 тис. грн на проектні роботи з нового будівництва господарсько-побутової каналізації мікрорайону Вересневе. Хоча однією із причин нестерпних запахів на Вересневому у Луцьку називали скиди, які йдуть від села Гірка Полонка.

липень

Активісти передали майже 4 тисячі підписів лучан під вимогою провести громадські слухання щодо проблеми.

Про проблему заговорили на обласному рівні. «Серед порушень – і робота біоетанолового заводу, який свої відходи скидав на поля фільтрації, куди потрапляли і каналізаційні відходи з житлових масивів мікрорайону Вересневого, а там об'єднувалась кака і бека, і утворювався запах», – пояснював тоді ще голова Волинської ОДА Володимир Гунчик.

Тим часом Гнідавський цукровий завод попередив міськраду, що з 25 серпня припинить відкачувати фекальні відходи з мікрорайону Вересневе на поля фільтрації.

серпень

У мікрорайоні Вересневому відбулися громадські слухання щодо причин виникнення неприємних запахів у місті та дій Луцькради щодо їхнього усунення. Тоді серед іншого вирішили дослідити межі санітарної зони "Біо ПЕК" на відповідність санітарному законодавству та забезпечити охорону на полях фільтрації цукрового заводу.

Згадати все: хроніка луцького смороду

жовтень

Міська влада давала втішні прогнози: місто не смердітиме. Тоді будівництво господарсько-побутової каналізації у мікрорайоні Вересневе було на завершальній стадії.

листопад

Оптимісти з Луцькради звітували: завдяки тому, що на поля фільтрації вже не потрапляє мелясна барда, а лише відходи цукрового заводу, сморід, від якого потерпали лучани влітку, зник.

2018

квітень

Сморід повернувся. Лучани знову зареєстрували петицію до міської влади.

Найчастіше запах виникав з 7 до 8 ранку та 20-23 години вечора у мікрорайонах 33 та 40-го мікрорайонів.

травень

У мерії навіть не відкидали можливість диверсії. «Аромати" з'являлися у різних місцях, з різною інтенсивністю, у різний час.

«Робиться це невідомо ким, невідомо як, але погодинно», – казав тоді заммера Костянтин Петрочук.

На той момент була одна точка, де можна зливати, у Луцьку – це на вулиці Мамсурова у промисловій зоні.

Зрештою, із проханням сприяти попередженню екологічної катастрофи у Луцьку звернулися до президента.

червень

Неприємний запах найбільше відчувається в районі вулиць Новочерчицької, Ковельської, а також Грушевського, Гулака-Артемовського. У першому неприємний запах "йде" з-за меж міста. А запахи, що виникають в районі вулиці Гулака-Артемовського, носять різний характер та з'являються несистемно.Говорили також, що проблема в очисних спорудах у Липлянах.

липень

Тінь підозри знову впала на завод. А також на фермерські господарства навколо Луцька, а також підприємства, що займаються переробкою тваринних решток.

жовтень

Пролунала ще одна обіцянка від міської влади про закінчення епопеї зі смородом.

2019

лютий

На «Луцькводоканалі» заявили, що працюють над розробкою проектів із модернізації трьох каналізаційно-насосних станцій у місті. Це має не допустити поширення неприємного запаху поруч зі станціями.

травень

Сморід повернувся на вулиці. З 13 по 26 травня на гарячу лінію міської ради надійшло 17 дзвінків щодо неприємного запаху. Лучани жалілися на запах від нечистот.

червень

Сморід повернувся на вулицю Львівську.  Тоді «на гарячому» спіймали автомобіль, який зливав нечистоти на території. А згодом він поширився і на решту вулиць.

У міській раді закидують вину Гнідавському заводу. Кажуть, що сморід у південно-західному регіоні Луцька (район Львівської та ДПЗ) провокують поля фільтрації Гнідавського цукрового заводу, на які зливає відходи підприємство "БІОПЕК".

ПАТ "Гнідавський цукровий завод" стверджує, що підприємство не зливало мелясну барду на поля фільтрації.

Тоді ж завод закликав представників влади міста Луцька, громадських активістів, уповноважених представників сільських та селищних рад прилеглих сіл до створення робочої групи із визначення і подолання причин смороду, який дошкуляє лучанам.

липень

Неприємний запах, схоже, накрив чи не все місто.

І вони готові вийти на мирну акцію вже у цю суботу, 6 липня, о 10 ранку.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Запахи Луцька, про які не напише Патрік Зюскінд

 

Надрукувати
мітки:
коментарів