Поділитись:

Чи безпечна в Луцьку вода з-під крана

Вівторок, 02 липня 2019, 16:54

100% води у Луцьку добувається з артезіанських свердловин, глибина яких – 80-120 метрів.

Таких свердловин подекуди не мають навіть виробники бутильованої води. В більшості вони використовують воду «Луцькводоканалу». Максимум – додатково фільтрують її. Про це розповів директор «Луцькводоканалу» Віктор Гуменюк  в інтерв’ю «Першому».

Із його слів, є державні санітарні норми і вся вода, яку постачає «Луцькводоканал», відповідає цим стандартам. Інколи люди скаржаться на ржавчину, але вона пов’язана з ремонтом аварійних ситуацій.

«Це просто метал, нічого страшного в ньому немає. Достатньо просто спустити цю воду», – зауважив він. 

Як пояснив Віктор Гуменюк, у Луцьку у водогоні вода перебуває максимум добу. У деяких інших містах – 3-4 доби, і це вже проблема, бо вода застоюється.

«На рік ми робимо приблизно 22 тисячі різних досліджень води на усіх етапах: на свердловинах, на водозаборах, на водогонах і безпосередньо в споживачів. Робити додаткову очистку «Луцькводоканалу» недоцільно з фінансової точки зору, тому що лише 3 % – це питна вода, решта витрачається на прання, купання, інші побутові потреби. Часто говорять: «Закип’ятили воду – і ой, осад з’явився». Це нормально. Це солі, які у воді повинні бути. Їх можна забрати фільтрами, але зовсім необов’язково», – пояснив очільник «Луцькводоканал» 

Віктор Гуменюк зазначив, що домашня доочистка може бути, але вона повинна бути правильною. 

«Щодо бутильованої води, то тут ще потрібно знати, чи миються бутлі, як їх зберігають, перевозять і так далі», – розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів