Поділитись:

Боротьба з поліетиленом: Супрун порадила викинути пакет з пакетами

Вівторок, 02 липня 2019, 23:27
Боротьба з поліетиленом: Супрун порадила викинути пакет з пакетами

3 липня – Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів. В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун закликала українців долучитись до світової акції "День без поліетиленових пакетів". У рамках акції посадовиця пропонує позбавитись "пакету з пакетами", який є у кожного українця, відмовитись від використання поліетиленових пакетів та придбати екосумки.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"У Львові, наприклад, завтра обмежать продаж пластикових пакетів. Киян також закликають прожити цей день без поліетиленових пакетів. Долучитися до акції можуть всі українці. Усім варто спробувати бодай день прожити без пакетів. Їх насправді легко замінити – екосумкою, паперовим пакетом, сумкою-авоською чи, зрештою, складати покупки в рюкзак", – розповіла Супрун.

Долучитися до акції можуть не лише споживачі, а й громадські організації та заклади, супермаркети, магазини та ринки. Зареєструватись для участі можна тут.

Очільниця МОЗу наголосила на надзвичайній важливості цієї акції. За її інформацією, щороку людство використовує 5 трильйонів поліетиленових пакетів. І щороку в океан потрапляє 8 мільйонів тонн пластикової тари, в тому числі – пакетів. Через це гинуть птахи, черепахи, кити та риба. А також мікропластик потрапляє в організм людей – через морепродукти, які ми споживаємо. 

Що може зробити кожен

  • Відмовитися від одноразових поліетиленових пакетів.
  • Або ж принаймні використовувати наявні пакети багато разів.
  • Замінити одноразові пластикові пляшки на власні багаторазові.
  • Обирати напої у скляних або металевих пляшках.
  • Ходити за продуктами з власними торбинками та посудом для салатів, сиру чи м’яса. Це, до речі, корисно для здоров’я, адже пластикова тара може містити токсичні хімікати.
  • Сортувати сміття.
  • Брати участь в акціях із прибирання довкілля – міського простору або парків.
  • Ділитися з друзями та знайомими інформацією про шкоду пластику.

Окрім згаданої акції, існує також чудова ініціатива – "Липень без пластику". Це хороша нагода не обмежуватися лише одним днем. До цієї акції вже долучилися мільйони людей у всьому світі.

Як уже борються з пластиком

  • Використання пластикових пакетів заборонене в Грузії, Кенії, Чилі, Південній Кореї, Новій Зеландії, частково – у Молдові.
  • У Славському на Львівщині заборонили використовувати пластикові пакети.
  • У Євросоюзі до 2021 мають зникнути пластикові соломинки для напоїв, посуд і палички для надувних кульок. До 2025 року в ЄС мають переробляти 90% пластикових пляшок.

"Наразі в Україні немає законодавчого регулювання щодо пластику та сміття загалом. Але важливо розуміти, що боротьба із забрудненням планети – справа кожного. І відповідальність кожного. Магазини вже пропонують альтернативу пакетам, кав’ярні дають знижки тим, хто приходить із власними чашками, а заклади замінюють пластикові трубочки паперовими або металевими. А ініціативи із сортування сміття стають все популярнішими в Україні", – резюмувала Уляна Супрун.

Одним з таких є додаток Сортуй, який допоможе визначити тип сміття, як його підготувати до переробки, а також знайти найближчу станцію сортування. Україна БЕЗ сміття також допоможе знайти безліч інформації про сортування та правила прийому сміття, адреси пунктів прийому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Вануаті хочуть заборонити одноразові памперси

Надрукувати
мітки:
коментарів