Поділитись:

ГОЛА ПРАВДА: Собаче питання у Луцьку

П'ятниця, 05 липня 2019, 11:30

Хочу розпочати свій блог з того, що подякую вам за ваші фідбеки та пропозиції, оскільки вони відкривають мені очі на багато проблем, на які я не звертала увагу до того.

Кілька тижнів тому мені надійшло повідомлення від однієї Facebook-користувачки, яка попросила звернути увагу на тему безпритульних собак. Кілька днів тому я отримала ще одне повідомлення такого ж характеру, чесно кажучи, я була подивована тому, що у Луцьку купа інших важливих проблем. Таких, наприклад, сморід чи погані дороги, а мені активно пишуть про псів. 

І це мене підштовхнуло зробити цей блог.

Користуючись нагодою, скажу пишіть мені про ваші проблеми і ми разом будемо боротися з ними. Співпраця активних громад та медіа – це вибуховий коктейль, який підриває бездіяльні дупи влади та чиновників, чи органів, які неналежно виконують свою роботу. Тому пишіть мені на мій Facebook. Я максимально відкрита до ваших проблем.

Отож, які основні проблеми з безпритульними тваринами?
 Тварини не стерилізовані. Як безпритульні, так і домашні. Це призводить до збільшення популяції, до викинутих у ящиках котенят на смітниках і зграй бродячих псів на вулицях. 
 У нашому суспільстві досі існує стереотип, що тварина має обов’язково дати потомство, аби бути здоровою. Це – не так.

Ветеринари доводять, що стерилізація не шкодить здоров’ю тварини і чим у ранішому віці це буде зроблено, тим краще, а гормональні препарати, які дають тваринам, аби зменшити сексуальний потяг, можуть спричинити онкозахворювання у тварин. Самі зоозахисники вважають стерилізацію найбільш гуманним способом вирішення проблем безконтрольної популяції. Ну і, ясна річ, тварини повинні бути вакцинованими, бо це і наша з вами безпека також.

Ще одна проблема: Господарів важко притягнути до відповідальності за викинутих тварин.

А це відбувається виходячи з ще одної проблеми: багато тварин не чіповані. Побачивши тварину на вулиці, не зрозуміло – вона вакцинована чи ні, має господаря чи безпритульна.

Розведенням тварин займаються лише спеціальні ліцензовані особи чи установи, які знають, як їх схрещувати, аби не було генетичних відхилень і потомство було здоровим. Людям продають тварини уже з документами, чіпованих, вакцинованих та стерилізованих. Ясна річ, це має свою ціну.  

Але платячи достатню суму за  тварину ти відчуваєш посилену відповідальність за те, що ти придбав, а штрафи, які можуть сягати десятка тисяч євро, не дозволять викинути тварину на вулицю. І це дуже правильно. 

Кілька років тому у Луцьку було створене Комунальне підприємство «Ласка», очолювала його довгий період часу Дана Новарчук, але про неї трішки пізніше.  Підприємство покликане вирішувати проблеми регуляції бродячих тварин. Вони відловлюють безпритульних тварин, вакцинують, чіпують, стерилізують і шукають їм господаря.
 Тварин, яких не прилаштували, відпускають назад у їх двори. КП «Ласка» не має статут притулка!

Ще є одна проблема: Безконтрольна міграція. Тварини мігрують з околиць луцька до міста і навпаки, та відслідкувати цей процес неможливо.
 Але останнім часом у Луцьку загострився ще один аспект проблеми: зооактивісти стверджують, що колишня очільниця «Ласки» Дана Новарчук, яка створила громадську організацію «Порятунок чотирилапих», звозить з найближчих до Луцька містечок та сіл бродячих псів. Справа в тім, що її організація підписує договори з місцевими та селищними радами про вилов та стерилізацію бродячих псів у їхніх поселеннях. 

Сам конфлікт полягає у тому, що невідомо, куди далі це ГО діває тварин. Зі слів Дани, вони їх майже усіх прилаштовують.
 Якщо говорити в контексті прилаштування, то нещодавно у Луцьку відбувався фестиваль «Мокрі носики», де безпритульним тваринам, які фактично мали бездоганний вигляд і стан, шукали господарів. Попри те, що фестиваль відбувався у самісінькому центрі міста – біля «Променя» і були борди з його рекламою – у результаті взяли 11 песиків із 20. Тобто це зовсім нелегка та швидка справа.

Активісти стверджують, що Дана звозить цих псів до Луцька та і в принципі ніяких стерилізацій та щеплень тваринам не робить.

Я не можу нічого стверджувати, адже такі гучні заяви повинні робити відповідні органи, які мають розбиратися з цією ситуацією, якщо правопорушення таки мають місце. Але я б наполегливо рекомендувала пані Богдані вести діяльність своєї ГО більш прозоро: 
 викидати фото відловлених і прилаштованих песиків, процесу стерилізації та вакцин. Це б зменшило напругу серед громади, бо це таки важливе питання. І взагалі в контексті міграцій, було б добре луцькій владі співпрацювати з навколишніми ОТГ у цьому питанні.
 Що в наших силах, аби запобігти негативним наслідкам цього явища?

Стерилізуйте своїх тварин!!!

Якщо у вашому дворі з'явилися зграї нав’язливих собак і ви боїтесь відпускати дітей на двір – телефонуйте на гарячу лінію 095 002 28 10.

Якщо вже так трапилося, що вас вкусив пес, слідуйте наступним інструкціям:

  • не панікуйте та негайно і ретельно промийте уражене місце великою кількістю води з милом;

  • дезінфікуйте рану антисептичним засобом на основі спирту чи йоду (не перекисом водню);

  • негайно зверніться до найближчого медзакладукщо є ризик, що тварина не була здоровою, вам обов’язково мають зробити щеплення);

  • якщо є можливість зверніться до ветеринарної служби з твариною, яка вас вкусила.

Якщо ви хочете знати більше про собачу проблему у Луцьку, то дивіться ток-шоу "Протилежний погляд" на цю тему, де у студії була Богдана Новарчук та нова керівниця КП "Ласка" Наталя Рудь. Дискусія була славна!

Підписуйтесь на мою сторінку  та сторінку інформаційного агентства “Конкурент”  і шерте це відео, аби якомога більша кількість людей знали, що робити з цією страшною проблемою.

Я - Галина Падалко, правда буде голою! Папа!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів