Поділитись:

Топ-20 найпотрібніших професій в Україні

Неділя, 22 травня 2016, 17:07

Багато фахівців в Україні ламають голови над тим, куди, можливо, варто перекваліфікуватися, щоб залишатися затребуваними протягом усієї професійної кар'єри.

Аналітики rabota.ua досліджували професійні сфери у першому кварталі 2015 і 2016 року і визначили 20 професій, яких найбільше потребує Україна, а також динаміку їх затребуваності, – пише видання Сегодня.ua.

Лідери ринку

Продавці-консультанти. Як і раніше, є найбільш затребуваною професією. На жаль, на відміну від європейських фахівців в області роздрібної торгівлі, де працювати за прилавком престижно, в нашій країні робота продавця-консультанта – це старт кар'єри для тих молодих фахівців, які хочуть підзаробити або шукають альтернативну своїй освіті кар'єру. Тому в цій сфері велика плинність через те, що молоді люди часто розчаровуються в професії і продовжують свої пошуки улюбленої роботи.

У нашій країні робота продавця-консультанта – це старт кар'єри

Крім того, у цю професію часто йдуть студенти через зручний графік, близькість до місця навчання або житла – і, коли навчання закінчується, вони йдуть з професії (якщо не досягнуть до цього часу певних кар'єрних висот. Третя причина плинності – це швидкий кар'єрний ріст , адже за кілька років при вдалому збігові обставин продавець може стати адміністратором, а то і директором магазину).

Торгові представники. На другому місці такий же незмінний лідер – торговий представник. Тут ситуація приблизно така ж – універсальна професія, затребувана в будь-якій компанії. Але якщо продавцями стають більш охоче, оскільки це пасивні продажі, то торговими представниками, які займаються активними продажами, кандидати рвуться менш охоче.

Кухарі. Свою позицію у цьому році зміцнила професія кухаря – невисока заробітна плата для більшості кулінарних посад дозволяє залучити тільки молодих фахівців, яких потрібно навчати, мотивувати – інакше текучка і нові вакансії забезпечені. Втім, збільшення кількості кулінарних вакансій пов'язане із ростом закладів та поліпшенням ситуації у сфері гостинності, що не може не тішити. Тому зростає кількість вакансій не тільки кухарів, але й офіціантів.

Виробництво. Поліпшилася ситуація і у виробничій сфері – зросла кількість вакансій для кваліфікованих виробничих кадрів і для робочих спеціальностей. А ще оптимізувалися вакансії у будівництві та легкій промисловості.

Падіння у рейтингу

Спеціальності, що знизили свої місця в рейтингу:

  • бухгалтери;
  • веб-розробка; інтернет-маркетологи;
  • викладачі.

Експерти вважають, що ринок переситився фахівцями, або поки немає можливості набирати тих кандидатів, яких потребують роботодавці.

Зарплати найбільш затребуваних фахівців

Аналітики звірили пропоновані і очікувані заробітні плати і отримали досить цікаву картинку. Наприклад, середня зарплата у вакансіях продавців є вищою від очікувань тих, хто шукає роботу. Причиною цього є те, що більшість кандидатів – недосвідчені фахівці, а роботодавці шукають фахівців зі стажем, яким готові пропонувати більші зарплати. У торгових представників – все навпаки – кандидати хотіли б отримувати більші зарплати, а роботодавці готові мотивувати їх бонусами.

У цілому слід відзначити сумний факт – зарплати, які пропонують роботодавці в середньому є меншими на 18 %, ніж того бажають люди, які шукають роботу.

Вся складність у тому, що зарплату роботодавці пропонують для фахівців з досвідом, а кандидати здебільшого мають досвід невеликий або недостатній для вакансій. Крім того, іноді за високою зарплатою ховається нецікава для претендентів робота. Наприклад, серед вакансій водіїв переважають таксисти, у яких вказані високі зарплати (зарплата не фіксована, залежить від кількості замовлень), а кандидати хочуть бути офісними або особистими водіями.

Зарплати, які пропонують роботодавці в середньому є меншими на 18 %, ніж того бажають люди, які шукають роботу

Так що бути затребуваним фахівцем, в принципі, нескладно – професія продавця-консультанта або працівника складу не вимагає двох дипломів і десяти років стажу. Багато роботодавців готові брати фахівців без досвіду і навчати їх за свій рахунок. На жаль, таке бажання буває у кандидатів не завжди – звідси і "незакриті" вакансії, і плинність на робочих місцях. Проте, постійне зростання кількості вакансій говорить про те, що вибір у кандидатів все ж є, і досить широкий.

Надрукувати
мітки:
коментарів