Поділитись:

Які наркотики "популярні" у різних регіонах світу: доповіді ООН і Євросоюзу

Неділя, 07 липня 2019, 02:55

У червні 2019 року ООН і Євросоюз опублікували «доповіді про наркотики». Вони описують споживання за регіонами та типами речовин, політику різних країн щодо наркотиків, проблеми охорони здоров'я у 2017–2018 роках. Всесвітню доповідь підготувало Управління ООН з наркотиків і злочинності на основі даних, отриманих від 108 держав Європи, Азії, Африки, Північної і Південної Америки й Океанії. Європейську доповідь підготувало Агентство з наркотиків в ЄС – у ній фігурують 28 країн-членів Євросоюзу, а також Норвегія і Туреччина. Оглядач theБабеля Сергій Пивоваров уважно прочитав обидві доповіді. Марихуана залишається найпоширенішим наркотиком у світі, в США та Африці – криза синтетичних опіоїдів, в Європі зростає споживання кокаїну та виробництво синтетичних «дизайнерських» наркотиків. Україна в цих документах не згадується.

Марихуана

Канабіс – як і раніше найпоширеніший у світі наркотик: хоча б раз його вживали близько 188 мільйонів людей. Перш за все це пов'язують з тим, що все більше країн повністю або частково легалізовують марихуану.

Канабіс стали вирощувати на відкритому повітрі у набагато більших масштабах, ніж у приміщеннях. Успіхи в технології вирощування та селекції за останні десять років призвели до зростання врожаїв. Крім того, удвічі збільшився відсоток вмісту основної психоактивної речовини – тетрагідроканабінолу (ТГК).

Оскільки створюються легальні ринки канабісу, з'явився і широкий асортимент продуктів на його основі. Це концентрати з високим вмістом ТГК, харчові продукти та рідини з додаванням канабісу; синтетичні канабіноїди – їх на сьогодні понад 180 видів; ліки на основі канабісу та інші продукти.

Кількість споживачів марихуани особливо зросла в Північній Америці, де ринки канабісу для медичного чи особистого споживання узаконили в Канаді та в понад 30 штатах США. В Європі канабіс теж залишається найпоширенішим наркотиком. За даними Агентства з наркотиків у ЄС, у минулому році канабіс вживали близько 17,5 мільйона жителів країн-членів Євросоюзу віком від 15 до 34 років.

А обсяги конфіскованого канабісу вже помітно скорочуються – особливо в Північній Америці, хоча досі перевищують всі інші наркотики.

Кокаїн

За даними Управління ООН з наркотиків і злочинності, в 2017 вирощування коки та виробництво кокаїну досягло рекордного рівня – близько 1,9 тисячі тонн (це на 25 відсотків більше, ніж у 2016-му). Зростає й кількість конфіскованого кокаїну: у 2017 році правоохоронці різних країн світу вилучили рекордні 1,2 тисячі тонн.

Споживання кокаїну поступово збільшується в Північній Америці, Океанії та деяких країнах Південної Америки, а також потенційно може зрости в деяких частинах Азії та Західної Африки.

Що стосується Західної і Центральної Європи, то тут кокаїн став другим найпоширенішим наркотиком після канабісу. У 2017 році його вживали близько 2,6 мільйона людей віком від 15 до 34 років. За поширенням серед європейських міст лідирують Брістоль, Барселона, Амстердам, Антверпен, Лісабон, Париж, Мілан, Копенгаген і Берлін.

Агентство з наркотиків в ЄС заявляє про «уберізацію» торгівлі кокаїном – його продають через програми для мобільних телефонів, у соціальних мережах, на торгових майданчиках даркнету.

Опіоїди

Звіт ООН описує епідемію синтетичних опіоїдів у Північній Америці й Африці. В Америці ключовою проблемою є фентаніл – синтетичний опіоїд, який в медицині використовують для наркозу та знеболювання, наприклад, онкохворих. Фентаніл у 25–50 разів сильніший за героїн і в 50–100 разів сильніший за морфін. Його зазвичай вводять внутрішньовенно, але його також можна курити або нюхати.

У 2017 році в США зареєстровано понад 47 тисяч летальних випадків через передозування фентанілом, у Канаді – чотири тисячі смертей.

Західна, Центральна і Північна Африка переживають кризу іншого синтетичного опіоїдного знеболювального – трамадолу. За даними ООН, його незаконно виготовляють у Південній Азії, звідти він потрапляє до Африки та країн Близького і Середнього Сходу. У звіті зазначається, що «трамадол вживають через його заспокійливий і знеболювальний ефект, щоб поліпшити розумові, фізичні та робочі показники, а також зменшити потребу у сні та знизити апетит». Обсяг вилученого трамадолу у всьому світі зріс з менш ніж 10 кілограмів у 2010 році до 125 тонн у 2017-му.

В Європі опіоїди займають відносно невелику частку ринку наркотиків. Найпоширеніший з них – сильнодіючий напівсинтетичний опіоїд героїн.

Синтетичні наркотики

Дані ООН свідчать, що вживання синтетичних стимуляторів, таких як амфетамін, метамфетамін і екстазі, поширене в Північній Америці, Східній і Південно-Східній Азії.

У доповіді Агентства з наркотиків в ЄС йдеться про зростаючу роль Європи у виробництві синтетичних наркотиків. У 2017 році лише в Нідерландах ліквідували 21 лабораторію з виробництва MDMA, порівняно з 11 лабораторіями у 2016-му. А кількість вилучених таблеток MDMA досягло рекордних 6,6 мільйона.

Метилендіоксиметамфетамін – напівсинтетичне психоактивне з'єднання амфетаминового ряду, основний інгредієнт екстазі. Виробництво, зберігання, транспортування та розповсюдження MDMA є кримінальним злочином у більшості країн світу, зокрема й в Україні.

У Чехії та в прикордонних районах сусідніх країн зосереджено виробництво метамфетаміну. А його споживання зросло на Кіпрі, у Східній Німеччині, Іспанії, Фінляндії та Норвегії. З доповіді випливає, що Туреччина стала одним з основних перевалочних пунктів з поширення синтетичних наркотиків. Тут вилучили 8,6 мільйона таблеток MDMA, 6,6 тонни амфетаміну, 658 кілограмів метамфетаміну – більше, ніж у всьому Євросоюзі.

Схожа ситуація і з новими психоактивними речовинами – «дизайнерськими наркотиками». Якщо глобальна тенденція демонструє скорочення кількості вперше виявлених нових речовин, то в Європі все навпаки. Тільки у 2018 році в Євросоюзі вперше виявили 55 нових психоактивних речовин, внаслідок чого їхня загальна кількість зросла до 730.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині викрили інспектора поліції, який незаконно збував наркотики (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів