Поділитись:

Розвантажити шафу та зекономити: алгоритм дій від луцької стилістки Каті Ковальчук

Вівторок, 09 липня 2019, 08:30

Речей купа – а вдягнути немає чого. З такою проблемою рано чи пізно може зіштовхнутися будь-хто. Це псує настрій, забирає час та змушує купувати все нові речі. Як впорядкувати гардероб так, щоб не накопичувати зайвого, економити та залишатися вірним своєму стилю розповідала луцька стилістка Катерина Ковальчук.

Зустріч відбулася 5 липня в Молодіжному центрі YouthСфера. «Конкурент» занотував алгоритм дій для таких ситуацій.

  1. Виймаємо все з шафи

У першу чергу потрібно з’ясувати, які речі у вас є. При цьому мається на увазі одяг, взуття та аксесуари для різних сезонів. Тобто шалики, сумки, прикраси тощо. Усі ці деталі формують ваш стиль, той, в якому ви себе почуває комфортно, зручно, який пасує вашій щоденній активності.

  1. Визначаємось зі стилем

Якщо ви розумієте який стиль одягу вам притаманний, то на цьому етапі варто просто відкласти ті речі, які заважають йому розвиватися. Часто такі речі куплені на емоціях, або під впливом якихось подій, вражень, побаченого. Зазвичай, такі речі ви майже не вдягаєте, або й узагалі не вдягали після покупки.

Якщо стиль невизначений, то стилістка радить спробувати його сформувати, або ж залучитися у цьому допомогою професіонала.

Якою/им ти себе бачиш? Що хочеш виразити за допомогою одягу? Чи пасує твій одяг до способу життя? Ось на ці питання варто знайти відповіді.

  1. Сортуємо одяг

На цьому етапі ми відклали у сторону «випадкові речі» з вашого гардеробу і працюємо з тим, що все ж нам пасує і близьке.

Тепер сортуємо речі відповідно до сезону, або ж навіть відповідно до кварталу. Тобто зимові, демісезонні речі, літній гардероб.

Після цього сортуємо такий одяг за кольором, текстурою та фактурою.

  1. Формуємо одяг за категоріями

Цей етап один із найболючіших, оскільки тут майже завжди треба прощатися з одягом. В одну категорію відбираємо одяг, що у гарному стані. Це, зі слів Каті, зазвичай 30-40% від всього гардеробу. Інша категорія – це той одяг, який потрібно оновити. Тобто, здати у хімчистку або ж в ательє. І нарешті остання – одяг, якого треба позбутися. Тобто той, що у поганому стані, який не можна вшити, або який на вас замалий. Якщо він не підходить за розміром, але виглядає ще пристойно, то його можна віддати тим, хто потребує, або ж продати.

  1. Формуємо капсулу

Капсульний принцип побудови означає, що ви маєте в своєму гардеробі якісь базові речі. Вони, зі слів Катерини, повинні бути якісні, пасувати саме вашій фігурі і зазвичай це класичні речі.

Порівняння з капсулою такого гардеробу означає, що речі легко комбінувати між собою. Це справжня знахідка для тих, хто немає багато часу на підбір одягу зранку, або ж має маленьку шафу.

Наприклад, один із пропонований капсульних гардеробів включає:

  • Два елементи нижнього одягу
  • 3-4 топи
  • Жакет чи інший верхній легкий одяг
  • Прикраси
  • 1-2 пари взуття (зазвичай, каблук та плоска підошва)
  • Верхній одяг
  • Сумка
  • Аксесуари (ремінь, окуляри тощо)
  1. Створюємо мудборд та луки

Не лякайтеся цих слів. Адже ця частина – найбільш творча. Мудборд походить від англійського mood (настрій) та board (дошка). Це сленговий термін дизайнерів та стосується не лише стилю одягу. В конкретному випадку це набір фото з вашими речима, які ми потім комбінуємо у луки (від англійського look – вигляд), а простіше кажучи, в образи, шаблони комбінацій з вашого одягу під ваш стиль.

Для формування стиліст радить озброїтися телефоном, дзеркалом та гарним освітленням. Спочатку ви знімкуєте всі речі, потім комбінуєте їх в образи, одягаєте – фотографуєтеся. Ще раз оцінюєте свій лук і маєте готові формули, як одягнутися.

  1. На шопінг!

Часом, розвантаживши шафу, можна зрозуміти, що не вистачає якихось базових речей. Але купуючи новий одяг, стиліст радить не потрапляти у старі пастки. Тобто, підходити до покупок виважено, будучи у спокійному емоційному стані.

Адекватно оцінюйте достоїнства вашої фігури. Наприклад, якщо у вас гарна талія, підкресліть це, а якщо ніжки не дозволяють одягати модні нині велосипедки, оберіть інших елемент гардеробу. Катя радить купувати якісні речі, які будуть пасувати саме вам і зараз. І хай би як вам не розповідав хтось зі сторони, що ця річ вам життєво необхідна, якщо ви почуваєтеся в ній не комфортно, то не купуйте.

Надрукувати
мітки:
коментарів
08 березня 2024
19 грудня 2023
09:15
28 жовтня 2023
30 червня 2023
21 травня 2023
15 травня 2023
10 травня 2023
04 травня 2023
12 січня 2023
29 вересня 2022