Поділитись:

Хабар, авто, Європа і порядок, або Чого українці дають хабарі

Вівторок, 09 липня 2019, 07:40

Хабар, авто, Європа і порядок, або Чого українці дають хабарі

Певно кожен з нас знає бодай одного українця, який побував в Європі, поїздив гарними дорогами за кермом, відчув смак того, як швидко можна переміщатися з точки А в точку Б, сплатив європейський штраф, усвідомив свої помилки і зрозумів, що треба їздити за правилами.

Нині модно говорити, що Україна – це Європа. Однак, після діалогу із такими україно-європейськими водіями, розумієш, що ні.

А діалог може розпочатися на невимушену і нескладну тему, а потім плавно перетекти у інше русло. Так, трапилося, що після фрази: «Та усі наші поліцейській беруть хабарі, а в Європі все серйозно», було тяжко втриматися, аби не посперечатися. Бо ж НЕ всі беруть хабарі, НЕ всі погані і НЕ всіх можна купити. Однак цей аргумент – зовсім не був аргументом.

«Там, якщо маєш штраф, то маєш його повністю й сплатити. А в Україні дешевше дати хабар. Що мені вигідніше – платити штраф у тисячу гривень, чи дати поліцейському 300 гривень? Звичайно я виберу другий варіант», – продовжили мені бувалі в Європі водії.

Виберу? Вигідніше? Ви серйозно? Тобто будучи «не на своїй» території ви слухаєтеся законів, поважаєте їх, а в Україні вибираєте – платити штраф чи дати хабар? А у вас є цей вибір? У нас є закон, який надає право вибору – дати неправомірну вигоду чи сплатити штраф? Мене це дивує. Бо ж в Європі не можна ввімкнути крутість і послати поліцейського, а в Україні – запросто. В Європі виконуєш закон певної країни, а в Україні – шукаєш шляхи, як його не виконати. В Європі й на думку не спадає дати хабар, а в Україні – нормально вважати це шляхом економії грошей.

Якщо Україна – це Європа, то чому українці не поважають СВОЇ закони?

Тим часом новий начальник Управління патрульної поліції у Волинській області Андрій Крутень розповів, що за час його роботи в області, поліцейським двічі пропонували неправомірну вигоду. (Особи, що давали хабарі затримані і нині проводиться досудове розслідування). Суми коливалися від 100 євро (суто європейський хабар, чи не так?) до 15 тисяч гривень. 

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів
10:16
23 квітня 2024
21 квітня 2024
20 квітня 2024
17 квітня 2024