Поділитись:

Офіційно: у визначенні кордону між Україною і Білоруссю немає порушень

Понеділок, 23 травня 2016, 10:31

У Державній прикордонній службі запевнили, що ніяких порушень щодо демаркації кордону між Білоруссю і Україною немає. Навпаки: просять голову Волинської облради Ігоря Палицю вжити заходів щодо блокування відповідних робіт окремими представниками територіальних громад.

Таку відповідь дали облраді на запит щодо перевірки можливих порушень чинного законодавства під час проведення демаркаційних робіт на Волині.

Як повідомляють у Держприкордонслужбі, упродовж 2016 року на території Ветлівської сільської ради Любешівського району демаркаційні роботи здійснювали між делімітаційними точками № 66 і 67.

Протоколом-описом проходження лінії державного кордону визначено, що державний кордон на зазначеній ділянці проходить південною брівкою каналу без назви до точки № 67, розташованої на південній брівці каналу Жировський.

Таким чином канал Жировський і канал без назви є територією Республіки Білорусь, що підтверджено Актами визначення місць встановлення прикордонних знаків, затвердженими на одинадцятому засіданні Спільної українсько-білоруської демаркаційної комісії (22-24 вересня 2015 року).

"Фактів порушення режиму державного кордону (незаконної вирубки лісу, перебування спеціальної техніки на території України) в межах території Ветлівської сільської ради зафіксовано не було. Усі роботи з винесення державного кордону на місцевість та встановлення прикордонних знаків проводились на підставі та у спосіб, визначений чинними нормативно-правовими актами України та міжнародними договорами", - йдеться у повідомленні.

До того ж у Держприкордонслужбі підтвердили, що в лютому 2016 року був випадок порушення режиму державного кордону на іншій ділянці державного кордону в межах території Гірківської сільської ради Любешівського району Волинської області. Там прикордонний наряд виявив факт вирубки дерев робочою групою Республіки Білорусь в ході проведення демаркаційних робіт із заходом на територію України на глибину до 4 метрів на ділянці місцевості протяжністю до 1 кілометра (зрізано 139 дерев (30 дерев дуба, 109 дерев вільхи).

Білоруська сторона визнала факт порушення режиму державного кордону. Згодом зрізані дерева передали представникам лісового господарства України, про що свідчить відповідний акт.

Водночас окремі жителі с. Ветли на чолі із сільським головою Любов'ю Павлік незадоволені проведенням демаркаційних робіт. Вони аргументують свою позицію тим, що делімітацію українсько-білоруського державного кордону провели неправильно, і вимагають створити повторну спільну українсько-білоруську комісію для визначення державного кордону.

У Державній прикордонні службі зепевнили, що такі заяви безпідставні й не підтверджені жодним чинним документом.

Крім того, за оцінкою фахівців, одним з основних чинників, що призвів до такої ситуації, є те, що проходження лінії державного кордону не врахували в роботі органів державної влади та місцевого самоврядування прикордонних областей.

Зокрема, не всі територіальні підрозділи лісового, водного господарства, підрозділи Держгеокадастру перейшли на повсякденну діяльність з урахуванням лінії, яку визначили за результатами делімітації державного кордону.

За ініціативою Адміністрації Держприкордонслужби 29 березня у с. Ветли проведели виїзне засідання робочої групи української делегації Спільної українсько-білоруської демаркаційної комісії за участі представників органів державної влади і місцевого самоврядування Любешівського району Волинської області. У ході засідання підтвердили законність проведення делімітації та виконання робіт з демаркації державного кордону.

"На сьогодні група місцевих жителів продовжує спроби блокувати проведення робіт на державному кордоні, що значно сповільнює процес його демаркації та негативно впливає на міжнародний імідж України. Занепокоєння викликає і той факт, що заклики до невизнання та невиконання норм чинного законодавства й міжнародних договорів лунають з боку керівників органів місцевого самоврядування, депутатів і посадових осіб держпідприємств Любешівського району", - зазначили у прикордонслужбі.

Тож Держприкордонслужба просить голову Волиньради Ігоря Палицю "використати всі надані законодавством повноваження задля недопущення зриву проведення демаркаційних робіт у межах Волинської області та запобігання порушенню чинного законодавства України з боку окремих представників територіальних громад".

Надрукувати
мітки:
коментарів