Поділитись:

Вживання цукру і фруктових соків призводить до раку, – дослідження

П'ятниця, 12 липня 2019, 03:22
Вживання цукру і фруктових соків призводить до раку,  – дослідження

Вчені виявили зв'язок між розвитком раку та вживанням напоїв з додаванням цукру і фруктових соків. Зокрема, у любителів напоїв з додаванням цукру, підвищується ризик виникнення раку грудей.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на the BMJ.

Дослідники зробили ці висновки, проаналізувавши дані 107 тисяч людей. Результати дослідження 2010 р. демонструють, що щороку 133 тисяч смертей від діабету і 45 тисяч смертей від серцево-судинних захворювань пов'язані з вживанням напоїв з додаванням цукру або інших підсолоджувачів. У любителів таких також напоїв підвищується ризик набору ваги й виникнення ожиріння. Також дослідники припускають, що деякі штучні підсолоджувачі змінюють кишкову мікрофлору і сприяють розвитку непереносимості глюкози.

Хімічні речовини в напоях з додаванням цукру, можливо, є канцерогенами. Надмірне вживання таких напоїв пов'язують з підвищеним ризиком виникнення раку грудей і найпоширенішого виду раку печінки, гепатоцелюлярної карциноми. Розрахунки дослідників показали, що вживання напоїв з додаванням цукру і стовідсоткових фруктових соків корелює з розвитком всіх видів раку. Вживання напоїв з додаванням цукру корелює з виникненням раку грудей, але статистичної зв'язку з розвитком раку простати та легень дослідники не виявили. Також вони не знайшли кореляції між вживанням напоїв зі штучними підсолоджувачами й виникненням раку.

«Основною причиною взаємозв'язку, мабуть, є цукор. І якщо ми подивимося на вміст цукру в 100 мілілітрах кока-коли і, наприклад, стовідсоткового апельсинового соку, вони виявляться приблизно однаковими. Тому немає нічого дивного, що ми спостерігаємо кореляцію для фруктових соків» – каже Матильда Тув'є, яка керувала дослідженням.

Результати дослідження підтверджують рекомендації обмежити споживання напоїв з додаванням цукру, зокрема й стовідсоткових фруктових соків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 пласких питань ПРО ЦУКОР до лікарів

Надрукувати
мітки:
коментарів