Поділитись:

ЦВК вперше оприлюднила фото всіх мажоритарників

Неділя, 14 липня 2019, 11:12

Центральна виборча комісія вперше за всю історію виборів в Україні оприлюднила на своєму сайті фото всіх кандидатів у народні депутати, які балотуються в мажоритарних округах. 

Про це повідомляє Рух Чесно.

акий крок, на який ЦВК пішла після відповідного звернення Руху ЧЕСНО, дозволить не лише побачити світлини лідерів перегонів, а й краще ідентифікувати технічних кандидатів і так званих “клонів”, котрі можуть спотворити результати волевиявлення громадян.

Раніше виборці могли побачити портрети кандидатів-мажоритарників у своєму окрузі лише на інформаційних плакатах на виборчих дільницях. 

Громадському сектору та журналістам не завжди щастило знайти у публічному доступі навіть світлини тих кандидатів, які йдуть у списку рейтингових партій. Так, під час опису другої десятки “Опозиційної платформи – За життя” не вдалося знайти світлини двох кандидатів – Ігоря Абрамовича й Анатолія Бурміча.

І це прохідна частина списку, за яку виборець, за результатами останніх соцопитувань, готовий віддати свій голос. Фото кандидатів зі списків можуть з’явитися також на сайті ЦВК.

Зараз же вже доступні фотографії всіх 3082 претендентів на депутатські мандати, які балотуються у 199 мажоритарних округах. 

“Оприлюднення ЦВК фото кандидатів-мажоритарників - це справжня революція. Вперше виборець може побачити, хто змагається за його голос, не на дільниці в день голосування, а на екрані свого комп’ютера чи смартфона. Але найголовнішим є те, що тепер ми в змозі ідентифікувати численних техкандидатів та “клонів” відомих кандидатів”, – каже координаторка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

За її словами, цьогорічні парламентські вибори значно “просунулися” в технології “клонування”.

“Якщо раніше “клонів” виставляли проти конкретного кандидата, аби просто вкрасти в нього голоси, то зараз “клонування” перетворилося на бізнес і з’явилися цілі клоноферми: кандидату можуть пропонувати заплатити, аби його повний чи неповний тезко не заважав йому на виборах. Ба більше, є випадки, коли “клонів” виставляють відразу проти кількох відомих кандидатів на одному окрузі. При цьому ЗМІ й виборці можуть думати, що це кандидати постаралися висунути клонів один для одного. Такі кандидати з клоноферм, якщо досягнуті домовленості, можуть знятися. Зовсім скоро рух ЧЕСНО оприлюднить інформацію для виборців про ці маніпуляції”, – наголосила Думанська.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Кандидати-мажоритарники від Волині: хто і де балотуватиметься

Надрукувати
мітки:
коментарів