Поділитись:

Супрун розповіла, як правильно обирати морозиво

Неділя, 14 липня 2019, 23:35

Як  обирати морозиво, аби не отримати гострої кишкової інфекції, а отримати лише насолоду. 

Рекомендації написала очільниця МОЗу Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Класичне морозиво – білковий продукт. Це значить, що його так само, як і молоко чи сир, важливо правильно зберігати, аби не отримати в результаті споживання гострі кишкові інфекції. Тож обираючи морозиво серед усього розмаїття варіантів, звертайте увагу на декілька факторів.

Крім терміну придатності, варто перевіряти дотримання температурного режиму зберігання морозива – не вище -16°С. Дотримання температурного режиму впливає як на на зовнішній вигляд, так і та смак морозива. Крім того, температурні коливання можуть призводити до того, що всередині упаковки стрімко збільшуватиметься кількість мікробів. Адже морозиво від самого початку – не абсолютно стерильний продукт.

Наприклад, згідно ДСТУ, в одному грамі морозива з сушеними фруктами і ягодами, горіхами, родзинками, курагою, чорносливом, може міститися до 100 тисяч сторонніх мікробних клітин, до 500 клітин плісняви та до 100 клітин дріжджів. Якщо продукт правильно зберігати – ці цифри не зміняться, і він буде безпечним.

То яким має бути правильне морозиво:

  • Передусім – холодним та цупким, коли дістаєте його із морозильної камери.
  • Правильної форми. Якщо вершечок морозива деформований – це може свідчити про порушення температурного режиму при зберіганні.
  • Всередині упаковки не має бути інею та слідів продукту на обгортці.
  • Морозиво повинно мати рівномірну консистенцію.
  • Смакуючи десерт, ви не маєте відчувати кристали льоду, маслянистий смак чи “пісок на зубах” (кристали лактози).
  • На глазурі не повинно бути нальоту чи тріщин.

Будь-яка невідповідність свідчить про недотримання режимів збивання, заморожування та зберігання морозива. Безпечніше відмовитися від такого десерту.

  • Якщо полюбляєте морозиво “на вагу”, майте на увазі, що термін зберігання його дуже малий – лише одна доба. Якщо ж продавці чи власники вуличної точки, продовжують продавати таке морозиво далі, у покупців є ризик заразитись лістеріозом, сальмонельозом та кишковою паличкою.

Очільниця зауважила, що морозиво – це передусім приємний десерт, а не ефективний спосіб врятуватися в спеку. Для того, щоб краще почуватися в спекотну погоду, потрібно багато пити та пітніти, а також перебувати в тіні та захищати себе від прямих сонячних променів. Коли зі шкіри випаровується волога, наш організм охолоджується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 лютого 2020
06 лютого 2020
02 лютого 2020
31 січня 2020
30 січня 2020
29 січня 2020
24 січня 2020
23 січня 2020
22 січня 2020
19 січня 2020
17 січня 2020
16 січня 2020
13 січня 2020