Поділитись:

Сморід у Луцьку: чим шкодять аміак, сірководень та оцтова кислота

Понеділок, 15 липня 2019, 11:53

Неприємний запах, який поширюється Луцьком, завдає шкоду здоров'ю містян, яким доводиться дихати забрудненим повітрям.

Нагадаємо: результати досліджень, проведених 9 липня 2019 року на території забудови масиву «Світанок», вулиці Львівської, Ковельської, Станіславського, бульвару Дружби Народів, свідчать про перевищення аміаку у 2,3 – 22,6 разів, сірководню – у 2 – 10 разів, оцтової кислоти – до 2,6 раза. Повторні дослідження, проведені 11 липня, виявили перевищення аміаку в 1,3 – 2,5 раза та сірководню в 1,2 – 2,1 раза  на вул. Львівській, Корольова, на забудові масиву «Світанок».

У Волинському обласному лабораторному центрі МОЗ України розповіли про шкідливий влив виявлених речовин на здоров'я людини.

Аміак 

Це сильно діюча отруйна речовина (СДОР), належить до 4 класу небезпеки, має сильну токсичну дію на організм людини.

Аміак діє на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і очей. У разі легкого отруєння з’являються сухість, першіння та біль у горлі, чхання, кашель, захриплість, легка нудота. Гостре отруєння аміаком викликає утруднене дихання, сильний кашель, задуху, блювоту, втрату голосу, спазм голосової щілини, запаморочення, почервоніння обличчя, пітливість, сльозотечу, набряк повік.

Поріг сприйняття аміаку нюхом становить 0,037 мг/л. Концентрація аміаку, мг/л: викликає подразнення горла – 0,28, очей – 49, викликає кашель – 1,2, призводить до смерті при впливі упродовж 0,5 – 1 год – 4,5. Мінімально діюча концентрація 0,00035 мг/л. При тривалій роботі в атмосфері, що містить аміак, розвиваються різні хронічні захворювання: ринофаринголарингіт, ерозія, перфорація носової перегородки, трахеїт, бронхіт, пневмосклероз.

Раніше повідомлялося, що робити в разі отруєння аміаком.

Сірководень 

Речовина загальноотруйної дії, належить до 2 класу небезпеки (високий ступінь токсичності), безбарвний горючий газ з різким характерним запахом тухлих яєць (у великих концентраціях запах відчувається в початковий період, а потім може не відчуватися внаслідок паралічу закінчення нюхового нерва).

Сірководень виділяється при розчиненні органічних речовин, під час вибухових робіт на шахтах, у результаті переробки нафти і вугілля, як побічний ефект виробництва целофану, фарб, віскози, цукру. Він у великій кількості надходить в атмосферу, забруднюючи її. На звалищах, полях фільтрації сірководень утворюється під час гниття харчових відходів, органічних речовин. Оскільки він важчий за повітря, осідає в глибоких ямах, канавах або навіть в колодязях.

Симптоматика проявляється головним болем, запамороченням, нудотою, підвищенням тиску.

Газ має задушливу і подразнюючу дію на організм, зокрема слизових оболонок очей і дихальних шляхів.

Ознаки отруєння різняться залежно від кількості газу в повітрі. При вдиханні невеликого кількість речовини спостерігається різь в очах, їх почервоніння, кашель, біль у грудях, хрипи в легенях. Отруєння також супроводжують нудота, втома, депресія, головний біль. Більш високі концентрації посилюють описані симптоми. Також можливе погіршення діяльності серця, набряк легенів, бронхопневмонія, непритомний стан, зниження тиску. Може збільшуватися печінка, підвищується температура тіла. Важке отруєння викликає втрату свідомості аж до коми. Проявляється судомами, галюцинаціями, порушенням дихання та роботи серця. При сприятливому результаті симптоматика змінюється глибоким сном. Пізніше розвивається астенічний синдром. При належному лікуванні він зникає, але в деяких випадках ускладнюється енцефалопатією.

Властивості сірководню та його дія на організм людини безпосередньо залежать від доз і способів застосування (в малих дозах лікувальні (сірководневі ванни).

Оцтова кислота 

Безбарвна горюча рідина, що має різкий запах. Належить до 3 класу небезпеки. Отруєння оцтовою кислотою відбувається харчовим шляхом, через шкіру або за допомогою вдихання отруйної пари.

Отруєння парами оцту згубне для дихальної системи, вживання речовини в їжу вражає стравохід і систему травлення в цілому.

Небезпека оцтової кислоти для дитини і дорослого полягає в тому, що вдихання парів речовини діє згубно на верхні дихальні шляхи і може викликати опік.

Перебуваючи у стані пари в повітрі, кислота пошкоджує очі, ніс та горло вже за концентрації понад 10 мг/м³.

При ліквідації наслідків ХНА вживають заходи для обмеження і призупинення викиду (витоку) НХР,  локалізації хімічного зараження, попередженню зараження ґрунту і ґрунтових вод.

При виникненні нестерпного запаху усім радять обмежити перебування на вулиці, особливо дітям, особам похилого віку, людям з хронічними захворюваннями верхніх дихальних шляхів.

При подразненні слизових оболонок очей та носоглотки необхідно застосовувати засоби їх захисту (ватно-марлеві повʼязки, респіратори тощо). Використовувати змащення слизових носа масляними розчинами, дозволеними МОЗ України.

Також необхідно збільшити вживання кількості питної води та частіше проводити обмивання зовнішніх шкірних покривів (обличчя, рук).

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ У СПЕЦТЕМІ: Сморід у Луцьку

Надрукувати
мітки:
коментарів