Поділитись:

«Задрало!» – мешканці Луцького району прийшли розбиратися з обленерго (фото)

Понеділок, 15 липня 2019, 12:40
«Задрало!» – мешканці Луцького району прийшли розбиратися з обленерго (фото)

Мешканці Луцького району протягом останніх років потерпають від регулярних відключень електроенергії. 15 липня вони прийшли до стін «Волиньобленерго», що на вулиці Єршова в Луцьку, аби висловити свої претензії та почути відповіді.

Якщо проблема не вирішиться, то наступного разу до стін прийде кілька сотень селян, яким уривається терпець, припустив голова Підгайцівської ОТГ Юрій Семенюк.

Найбільше потерпають жителі сіл Струмівка, Рованці, Боратин, Підгайці, Липини, Зміїнець та інших, що входять до місцевих об’єднаних громад.

Мешканці скаржаться на часті відключення електроенергії, вимкнення світла в негоду, а також – уночі.

«Наша основна проблема взимку. У 40% будинків опалення прив’язане до світла. Немає світла – немає в будинках води. Ні попередження, нічого! Коли звертаємося до гарячу лінію, то відповіді дві: «аварійне відключення», «планове відключення». Що за цим ховається – ми не розуміємо. Або ж можуть казати про стихійні умови, хоча може світити сонечко», – пояснює мешканка Струмівки Олена.

Питання обговорюється активно два роки, а загалом проблема існує протягом п’яти років. Селяни писали колективні скарги, але повної відповіді немає.

Мешканець Підгаєць Михайло Котов констатує: світло влітку щоночі вимикають з 24 до 1 ночі. Про те, що світло пропадає на певний час вночі підтверджують і мешканці Зміїнця. Як наслідок люди не можуть користуватися не лише побутовою технікою, а й виникає проблема з охоронними системами.

«Це із області фантастики», – коментували спочатку нічні вимкнення енергетики. Хоча потім пояснили, що на кілька хвилин вимкнення енергії – це не відключення, а переключення ліній для проведення робіт наступного дня. Громаду така відповідь не влаштовує. Адже навіть кількахвилинне вимкнення створює численні проблеми, яких ще кілька років тому не було.

«За неякісну роботу ви своїм працівникам не платите. Інші також не платять. Ви нам неякісно постачаєте енергоенергію. Чому ми за неї повинні платити? Так, як ви постачаєте, то ви нам ще доплачувати маєте. А ви розказуєте про якісь зарплати. Радянський Союз закінчився! Не можете господарювати – інші будуть. Всі обленерго викупили приватні особи і розказуєте про якісь державні зарплати?», – обурюється мешканець Зміїнця Віктор Савка.

«Вітер подув – світла немає. Вночі вимикають світло кілька разів. Вже просто задрало!», – підтримує сусіда односельчанин.

У селі Струмівка через виключення світла страждають не лише приватні будинки, а й юридичні особи, адже тут працює чимало підприємств.

Директор з технічних питань «Волиньобленерго» Володимир Перчук пояснює, що вимкнення справді є. Частина з них – це аварійні, які залежать від погоди, «п’яних трактористів» та зношених мереж. Інша категорія стосується планованих вимкнень, тобто ремонтом мереж, які зношені приблизно на 80% в області. Під напругою їх ремонтувати не будуть, тож доводиться вимикати. Про такі виключення енергетики попереджують завчасно. Він також нарікав на власників трансформаторних підстанцій, які не вчасно проводять ремонт свого обладнання. Також додав, що в Луцькому районі активно зростає кількість абонентів і кожне підключення передбачає вимкнення на лінії.

У результаті енергетики мають зробити аналіз відключень. Мешканці просили спробувати оптимізувати цю роботу, а також вирішити питання з нічними вимкненнями.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів