Поділитись:

Дитячий самокат – гармонійний розвиток, оригінальна розвага, нові враження*

Понеділок, 15 липня 2019, 13:50

Катання на самокаті – це улюблена розвага хлопчиків і дівчаток різного віку. Історія цього транспортного засобу сповнена загадок. Авторство приписується різним винахідникам, але археологи бачили зображення подібних конструкцій на стародавніх фресках, а деякі дослідники вважають, що саме Леонардо да Вінчі працював над створенням такого транспорту і підтвердженням цього є його малюнки. 

Зупинимося докладніше на офіційних версіях, але і тут авторство заперечується. Деякі німецькі вчені вважають, що їх земляк каретний майстер Міхаель Касслер першим сконструював подібну модель. У 1761 роки він представив пристрій у вигляді дерев'яного бруса на колесах. Як виглядала новинка точно невідомо, але збереглися спогади сучасників про те, що вона погано управлялася. За іншою версією самокат сконструював німецький винахідник Карл фон Дрез в 1817 році, запропонований ним варіант теж мав небагато спільного з сучасними моделями, був зроблений з дерева і називався дрезиною. 

З 1917 по 1941 роки конструкція зазнала безліч змін – з'явилися компактні моделі, що складаються, двоколісні варіанти, змінилися способи кріплення коліс, дека стала вузькою. У другій половині XX століття самокати перестали виготовляти в майстернях і кустарне виробництво було повністю витіснено промисловим. Нарешті, діти отримали у володіння не примітивні конструкції, а яскраві, безпечні моделі.

 

А в чому користь?

Катання на самокаті сприяє фізичному розвитку дітей, вчить тримати рівновагу, формує чітку координацію рухів, а також зміцнює м'язи ніг, сідниць, спини, преса, виробляє правильну поставу. Серед інших переваг відзначимо:

  • невеликі габарити, компактність, малу вагу (легко поміщається в багажнику автомобіля);
  • не потрібно багато місця для зберігання;
  • практично повністю відсутня необхідність в технічному обслуговуванні;
  • можливість тривалого використання й широкий діапазон цін;
  • безпеку в експлуатації, мінімальний рівень травматизму;
  • простота управління, догляду, контролю.

На сайті https://panama.ua/categorys/76435/ ви можете познайомитися з останніми новинками, які призначені для малюків, а також хлопчиків і дівчаток дошкільного та молодшого шкільного віку. Моделі для малят 12-18 місяців мають спеціальне сидіння для відпочинку, доповнені батьківською ручкою і можуть використовуватися як беговел. 

Обираємо модель за віком

До самостійного катання переходимо в 2 роки. Починаємо з 4-х колісного варіанту. Така конструкція має ширшу деку і, хоча вона більш громіздка в порівнянні з іншими варіантами, відрізняється високою стійкістю. Дитина зможе легко балансувати і буде відчувати себе впевнено. Важливо при підборі стартової моделі керуватися рівнем фізичного розвитку дитини, якщо вона добре ходить і не має проблем з координацією, можна приблизно в 3 роки перейти на двоколісний варіант. При більш слабкому рівні підготовки знадобитися проміжна модель на трьох колесах.

Зупинимося докладніше на особливостях конструкції:

  • Рама. Це основна конструкція, яка виготовляється зі сталі або алюмінію, та тримає вагу. Пластикові варіанти підходять тільки для маленьких.
  • Дека. Платформа для ніг повинна мати не слизьку поверхню, може поєднуватися з рамою, встановлюватися зверху, або з'єднуватися з нею гнучким містком.
  • Кермо. Найчастіше має Т-подібну форму, найкраще віддати перевагу регульованому по висоті варіанту, який буде рости разом зі своїм господарем. Можуть бути пластиковими, але кермо з міцного алюмінієвого сплаву більш надійне й довговічне, але збільшує вартість моделі. Ручки з поліуретану м'якше, забезпечують легкий обхват, а гумове покриття більш стійке до механічних пошкоджень.
  • Гальмо. В дитячих моделях потрібно натиснути на ручку на кермі, яка з'єднана з гальмівною колодкою.
  • Колеса. Від того з якого матеріалу вони зроблені, залежить якість їзди. Найдоступніший за ціною варіант – пластик, але такі колеса мають погану амортизацію, сильно шумлять, швидко зношуються. Гумові моделі сьогодні зустрічаються не часто, вони забезпечують м'який хід і згладжують нерівності дороги. Найбільш поширеним матеріалом є поліуретан. Він міцний, надійний, в міру жорсткий, має хорошу амортизацію, дозволяє легко набирати швидкість. Діаметр коліс в дитячих моделях зазвичай становить 100-200 мм. Цей показник знаходиться в прямій залежності від виду дороги. Чим гірше покриття, тим більше повинен бути діаметр.
  • Додаткові можливості. До цієї категорії відносяться функціональні особливості, наприклад, моделі, що складаються, а також різні візуальні ефекти, наявність декоративних аксесуарів. Виробники доповнюють цей транспортний засіб підвісними іграшками, закріпленими пластиковими кошиками, підвісними іграшками, елементами, які світяться, дзвінками.

Починаємо навчання

Освоїти самокат нескладно, але дітям будь-якого віку знадобитися розуміння та підтримка дорослих. Перше знайомство може відбутися вдома. Спочатку батьки налаштовують кермо, оглядають конструкцію і перевіряють надійність кріплення деталей.

Також необхідно заздалегідь подбати про індивідуальні засоби захисту (шолом, накладки на лікті, коліна). Взуття повинно бути зручним, щільно облягати ногу, мати якісну підошву, стійку до тертя. Навчання складається з декількох етапів:

  • Обираємо безпечне місце для катання. Це може бути велика кімната в будинку або доріжка в парку з хорошим асфальтовим покриттям.
  • Поставте малюка на самокат. Одна нога знаходиться на деці, а інша – на асфальті, обидві руки розташовані на кермі, спина рівно або в легкому нахилі вперед.
  • Вчимося повертати кермо, гальмувати, освоюємо техніку повороту. Під час тренувальних поїздок, дорослі притримують транспортний засіб і уважно стежать за водієм, але в міру того, як він отримує необхідні навички, набуває впевненості, їх участь поступово скорочується.

Особливе значення має психологічний аспект. Коли у дитини щось не виходить, не варто розповідати їй, як ви гасали в дитинстві по двору і як легко освоїли цей транспорт. Просто ще раз в спокійному тоні поясніть, що саме водій-початківець робить не так. Іноді трапляється, що дитина несподівано втрачає інтерес до таких поїздок. Причини можуть різними, наприклад, падіння або бажання грати в рухливі ігри з іншими дітьми. Не варто акцентувати на цьому увагу. На деякий час приберіть модель, а потім поставте на видному місці. Дитина обов'язково проявить до неї інтерес. 

Катання на самокаті допомагає емоційному та фізичному розвитку, викликає позитивні емоції, нові враження. Завдання дорослих полягає в тому, щоб підтримати початківця водія, хвалити його за успіхи та досягнення, а також допомагати на перших порах.

 

Надрукувати
мітки:
коментарів