Поділитись:

Лучік, Вишена, Тріксі, або Як охрестити дитину з незвичайним ім’ям

Середа, 24 липня 2019, 20:00
Лучік, Вишена, Тріксі, або Як охрестити дитину з незвичайним ім’ям

Яке вибрати ім’я – головне питання, що турбує майбутніх батьків ще далеко до народження дитини. Є батьки, які дуже серйозно підходять до цього: читають значення імен, досліджують, як людям живеться з таким ім’ям, дивляться, хто народився у цей день. В інших усе набагато простіше: називають дитину, обираючи їй ім’я того святого, якого вшановують у день появи дитини на світ.

Лучік, Вишена, Тріксі, або Як охрестити дитину з незвичайним ім’ям

Одне ім’я – при хрещенні, інше – в паспорті

Голова пресслужби Волинської єпархії УПЦ (МП) протоієрей Віктор Аніпко каже, що яке ім’я дитині не обрали б, священник мусить охрестити дитину. Але якщо такого імені немає у церковному календарі, священник запропонує для обряду хрещення обрати інше ім’я.

«Одне ім’я буде в хрещенні, інше – в паспорті. Так дуже часто буває. Коли людина причащається і сповідається, то називає те ім’я, яке отримала при хрещенні. У цьому немає нічого поганого чи гріха якогось. Взагалі ім’я – це дуже важливо. Колись у шкільні роки ми дивилися мультик. Не пам’ятаю, як він називався, але в ньому були кораблі. Мовляв, як назвеш корабель, так він і попливе – «Беда», «Победа». Ми ж називаємо дітей у честь певного святого. Хоча, якщо подивитися Старий і Новий Заповіт, завжди імена давали у зв’язку з якоюсь подією чи у пам'ять діда-прадіда, щоб продовжити свій рід. Святе письмо каже, що людина без імені – то щось страшне і неможливе», – коментує Віктор Аніпко.

Священник каже, що людина може мати і два християнські імені. Можна називати новонародженого і подвійним ім’ям. Просто важливо зрозуміти, навіщо це, з якою метою це робиться. Правильно – вибирати ім’я святого, іменини якого після дня народження дитини. Це може бути один чи два дні після. Хоча, як запевняє священник, якщо подобається ім’я те, що було напередодні дня народження, то також можна його обирати.

«Це тепер уже стало модним називати європейськими іменами, а не слов’янськими. А в людини має бути взірець – святий, на честь якого вона названа. Потрібно зажди пам’ятати, що День ангела – більше свято, аніж день народження, бо в цей день людина духовно народилася. Але добре, коли ці два свята – разом», – каже священник.

Серед найпоширеніших церковних імен священник виділяє такі, як-от Аполінарія, Злата, Богдан.

Сонячний Лучік, українські Ярина, Юстина та сильна Беллатриса

Лучани, за інформацією із соцмереж, називають своїх дітей досить незвичними іменами: Квітка, МріяЛюбава, Ноель, Ельдар, Аріна, Тимур, Даніїл, Лоренцо, Дарій, Єгор, Ніколь, Аліса, Регіна, Агнія, Оскар. На зміну Оксані уже давно прийшла Ксенія, Микиті Нікіта. Такими іменами нарікають своїх дітей, стежачи за модними тенденціями світу, або, приміром, на честь якоїсь знаменитої зірки. Інші називаються так, бо таке ім’я їм просто до душі. І тут уже не посперечаєшся, бо це – справа смаку.

Батьки маленьких лучан, які носять не зовсім звичні імена, розповіли, чому саме так вирішили назвати своїх дітей. 

Режисерка телеканалу UA:Волинь, яка зараз перебуває у декретній відпустці, Вікторія Поліщук назвала свою донечку Діаною. Каже, особливої історії щодо цього вибору немає.

ДіанаДіана

"Головним критерієм було те, щоб не познущатися над дитиною, вигадуючи чудернацьке ім‘я. Адже їй потім усе життя з ним жити. А мама під впливом вагітності та гормонів раптом вирішила назвати дитину улюбленим героєм турецького серіалу. Коли дізналися про вагітність, дуже довго думали, мріяли, обговорювали різні імена. Оскільки з чоловіком дуже хотіли дівчинку, то і варіантів було більше, а щодо хлопчика – жодного. Ще один критерій – щоб у дитячому садочку чи класі не було 5-7 діток з таким же ім’ям, бо воно зараз на піку популярності у батьків. Зараз до донечки частіше звертаюся всіма можливими пестливими словами: сонечко, квіточка, пташечка, рибка і так безкінечно. Але сподіваюся, що коли вона стане доросліша, буде задоволена ім’ям, яке ми їй обрали", – розповідає Вікторія.

Вікторія з ДіаноюВікторія з Діаною

Директорка книгарні «Є» Анна Луцюк каже, що перед народженням доньки дуже старанно підійшли до вибору імені. Статі дитини не знали до останнього, але список ймовірних імен вийшов довгим.

ВишенаВишена

«Для посторонніх вух усі ці імена були досить незвичними, хоча старослов'янськими. Я дуже хотіла якесь прадавнє українське ім'я, тому новонароджена стала Вишеною. Мені подобається етимологія і звучання – Вишена, Вишня, Вишенька. Означає, що наближена до Всевишнього, хоча багато в кого асоціації з ягодами. Бабусі з дідусями вносили свої пропозиції і навіть якийсь час «не признавали» ім'я доньки і називали її просто дівчинкою. Коли знайомимося на вулиці, інших дітей це ім'я не дивує, а дорослі по кілька разів перепитують, то приходиться по складах вимовляти», – пригадує Анна Луцюк.

Депутка Луцькради Юлія Вусенко виховує двійко дітей – Юстину і Тимофія.

Юстина і ТимофійЮстина і Тимофій

«Імена не скажу, що дуже незвичні. Правда, коли називали Юстю, багато перепитували, чому саме так назвала. Навіть хтось мені казав, що має в селі бабу Юстю.  Було і таке. Я розглядала варіант Павли і Василини, але ніхто зі мною згоди не доходив. Та моя дитина сама собі ім’я вибрала. Вона народилася після Дня ангела Юстинії за церковним календарем, це свято – в червні. Воно пасує доньці. А так, як були думки у її батька називати доньку, як і мене, Юлія, то ім’я Юстина виявилося навіть якось дуже логічним компромісом. Я маю у Польщі троюрідну сестру Юстину. Тимофій також підбирався не складно. Мені подобалося відразу – Тимко або Тиміш. І суперечок не було жодних. Звичайно, ми приміряли і до прізвища та й щоб по батькові добре звучало. Тому за всіма критеріями імена кастинг пройшли. Бо ці всі екзотично-закордонні мені не лягають на наше повсякдення. Це вибір батьків, який насправді важливий дуже. Говорять, що ім’я впливає на долю і коли міняють його, то і шлях людини може змінитися. Хочеться, щоб імена моїх дітей звучали успішно і приносили їм щастя», – каже Юлія Вусенко.

У сім’ї журналістки Олени Кузьмич доньку вирішили назвати Беллатриса. Таке ім’я, зі слів мами, єдине на всю Україну. Правда, є схоже – Беактріс. Свою ж донечку батьки називають Беллатрікс, Тріксі, Трікуся, зірочка, принцеса, дракончик. Хоча донедавна ім’я не скорочували.

БеллатрисаБеллатриса

Вперше сподобалося ім'я, коли Олена з чоловіком почули про Беллатрису Лестранж – героїню книжок про Гаррі Поттера. Проте доньку нарекли не в честь персонажа. Беллатриса - це зірка в сузір'ї Оріона, яка означає "войовниця" і "левячий рик". Тому ім'я дуже підходило батькам, які хотіли, аби в доньки був сильний характер.

БеллатрисаБеллатриса

«Мені навіть телефонували з РАЦСу, коли записували. Перепитували букви в слові. Донька називає себе Бейбісіті або Бі-бі – Беллатриса Беремчук. Їй – 2,4 роки. Знаєте, мені все життя доводиться доводити людям, що я – не Лєна, не Альона, а Олена або Оленка. У мене просте звичайне імя, яке не несе зі собою якихось оригінальностей. Але це дуже загартувало мій характер. Думаю, що донька буде такою ж. Бо люди питають часто, чому ми назвали дитину закордонним ім’ям, а не українським. Але українських імен немає. Переважна частина імен, які нам здаються українськими, – закордоні. Олена, наприклад, – грецьке. Старовинні – це, наприклад, Ждан, максимум Злата. Я подивилася імена діток, з якими донька буде навчатися у садочку, там такий феєрверк типу Мілани, Меланії. Так що я не думаю, що вона сильно буде виділятися на їхньому фоні. Тим паче, що там є такі приколи типу Нікіти», – каже Олена Кузьмич.

Лука і Ярина – так назвала дітей луцька хендмейдерка Іванна Кузьмич. Каже, що Яриною звуть подругу, тому сподобався такий варіант імені.

Лука і ЯринаЛука і Ярина

Лука і ЯринаЛука і Ярина

«Гарне українське ім’я. Називаємо доньку Яринка, Яра, Яруха. Люди інколи плутають з Іриною чи Дариною. А щодо Луки, то колись давно я йшла повз школу і почула, як мама назвала хлопчика Лучік. Подумала собі, що сину хочу таке світле і сонячне ім’я. Чоловік погодився. Лука у нас буває Лучіано, Люк, Лучік», – каже Іванна. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
13 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024
05 квітня 2024