Поділитись:

За чисте повітря: як борються зі смородом у Луцьку

Вівторок, 16 липня 2019, 11:25

Ініціативна група "За чисте повітря" прозвітувала про результати співпраці з луцькою мерією за тиждень. 

Звіт щодо роботи міжвідомчої комісії опублікували у Facebook.

Як йдеться у повідомленні, сталися значні зрушення щодо покращення екологічної ситуації в місті, а основне джерело смороду – фільтраційні поля "Гнідавського цукрового заводу" – активно очищаються та ліквідуються порушником.

Зокрема, директор ТзОВ "Агідель" розповів про процес утилізації відходів на своєму підприємстві. Із його слів, воно працює ще з 2003 року і жодних скарг з питань смороду не надходило. Відходи чотири рази на тиждень везуть у ветсанзаводи Костополя та Хмельницького, що кожного разу на місці засвідчує представник державної санінспекції та видає відповідні документи. Також, зазначили в повідомленні, один раз на рік (хоча за державними стандартами це робиться раз на три роки) підприємство ініціює перевірку відповідними службами норм викидів хімічних речовин. Зі слів директора "Агідель", забруднення повітря навіть в межах санітарної зони є збитковим передусім для самого підприємства через специфіку організації технологічного процесу. 

Директор ТОВ «Волиньхімконтроль» Валентин Данелюк підтвердив, що ідея ініціативної групи щодо засипання землею фільтраційних полів є найдієвішою та найоптимальнішою на сьогодні. А заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ЛМР Костянтин Петрочук зазначив, що роботи "Гнідавського цукрового заводу" з ліквідації джерел смороду на фільтраційних полях вже відбуваються.

На прохання ініціативної групи на засідання комісії запросили голову Луцької райдержадміністрації Тараса Яковлева. У своїй доповіді він підкреслив, що до кінця 2018 року не міг ініціювати жодних дій щодо ТзОВ "БіоПек" (бо завод був зареєстрований у Луцьку), та щодо фільтраційних полів (бо вони перебували у приватній власності "Гнідавського цукрового заводу"), проте висловив свою повну підтримку у подоланні проблеми смороду та готовність допомагати у вирішенні будь-яких питань, що є у його компетенції.

В.о. начальника відділу екології Оксана Тарабанюк зазначила, що Нацполіція на сьогодні відкрила кримінальне провадження за фактом завдання шкоди здоров'ю людей та навколишньому середовищу збоку власника фільтраційних полів.

Також ініціативна група запросила у представника ТзОВ "БіоПек" копії договорів на реалізацію мелясної барди юридичним особам, щоб лучани могли впевнитися у їхньому існуванні та відсутності фальсифікацій з боку заводу.

Крім того, збільшилася кількість дзвінків на гарячу лінію Луцької міської ради зі скаргами на сморід. Це дозволило показати та підтвердити величину проблеми, ідентифікувати райони, що найбільше страждають від смороду та визначити пікові години його зростання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів