Поділитись:

Обережно, сказ: за пів року тварини покусали близько 900 волинян

Середа, 17 липня 2019, 16:50
Обережно, сказ: за пів року тварини покусали близько 900 волинян

За останні 10 років на Волині лабораторно підтвердили 382 випадки сказу серед тварин та 1 випадок захворювання серед людей.

Про це повідомляє Волинський ОЛЦ МОЗ України.

З початку 2019 року на Волині зареєстрували 8 випадків сказу серед тварин на шести адміністративних територіях: Турійському, Рожищенському, Любомльському, Маневицькому, Старовижівському та Ківерцівському районах.

За медичною допомогою за 6 місяців 2019 року до лікувальних закладів звернулися близько 900 волинян, які постраждали від укусів тварин. Кожному третьому були призначені щеплення проти сказу. Проте 50 % з них не отримали повний курс вакцинації: у 10 % було підтверджено, що тварина здорова, 40 % або відмовились від щеплень, або самовільно перервали курс вакцинопрофілактики.

Серед тварин, які спричинили напади на людей, переважають тварини, наближені до людей: собаки та коти. Проте 30 % постраждалих були покусані безпритульними тваринами (переважали котами).  Реєструвався укус тхорем, домашнім конем, ослинення лисом.

Сказ (водобоязнь, гідрофобія) – особливо небезпечне інфекційне захворювання, спільне для тварин і людей, яке може вражати всіх теплокровних тварин. Захворювання характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і закінчується смертю (летально).

Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів, що завдають величезні соціально-економічні збитки.

Основним джерелом вірусу сказу в Україні, як і в більшій частині Європи, є лисиця червона —  найбільш масовий вид хижаків.

Хвора на сказ лисиця здатна за добу пробігати 10-15 км, контактуючи з великою кількістю різних видів тварин, перш за все, із собаками, котами, худобою, яка утримується на пасовищах. Це збільшує питому вагу хворих на сказ свійських тварин та наближає сказ до людини.

Потенційним джерелом розповсюдження сказу є безпритульні собаки і коти, а також тварини, власники яких порушують правила їх утримання (не проводяться профілактичні щеплення проти сказу). Утворюються антропургічних осередків сказу (міського типу, коли хворі на сказ тварини мешкають безпосередньо в населених пунктах).

Сказ може принести додому навіть кішка, яка часто ходить “полювати” далеко від житла.

Небезпеку становлять хворі на сказ тварини, які виділяють вірус зі слиною, через укуси, ослинення, подряпини, вражаючи здорових тварин та людей. Інкубаційний період сказу триває досить довго – у середньому від 1-3-х місяців до року.

Перші симптоми сказу у людини подібні на симптоми грипу, включаючи підвищену температуру, головний біль і втому. Потім хвороба поширюється на дихальну систему, шлунково-кишковий тракт та/або центральну нервову систему. У критичній стадії переважають ознаки гіперактивності (буйний сказ) або паралічу (тихий сказ). Як у випадку буйного, так і у випадку тихого сказу параліч розвивається і зрештою приймає форму повного паралічу з подальшою комою і смертю в усіх випадках, що зазвичай наступає унаслідок дихальної недостатності. Без інтенсивного лікування смерть наступає протягом перших семи днів хвороби. 

При укусі, дряпанні або ослиненні, нанесеним навіть на вигляд «здоровою» твариною, необхідно:

  • ретельно промити уражене місце великою кількістю розчину мила чи іншого миючого засобу (ця проста процедура має важливе значення і може врятувати життя).
  • дезінфікуйте рану — використайте антисептичний засіб на основі спирту чи йоду (перекис водню не допоможе). Потрібно пам’ятати, що обробка рани ні в якому разі не виключає необхідність наступної вакцинації.
  • зверніться до найближчого медзакладу. Якщо немає впевненості в тому, що тварина була здоровою, вам обов’язково мають зробити щеплення антирабічною вакциною. Вагітність та грудний вік не є протипоказами до проведення лікувально-профілактичної імунізації. Чим раніше (упродовж першої доби після пошкодження) почата імунізація, тим більше шансів врятувати життя інфікованої людини. Тільки повноцінний курс вакцинації дозволяє попередити неминучу смерть.
  • якщо є можливість — зверніться до ветеринарної служби з твариною, яка вас вкусила. Там проведуть дослідження цієї тварини. За можливості тварину треба помістити під карантин на 10 днів для нагляду. Профілактичне лікування можна перервати, якщо буде підтверджено, що тварина не заражена сказом. Якщо тварину неможливо знайти та протестувати, необхідно провести повний курс профілактичних щеплень.
  • завжди вакцинуйте від сказу домашніх тварин. Це стосується як собак, так і котів.
  • зробіть профілактичне щеплення, якщо ваша робота пов’язана з ризиком зараження. Зокрема, якщо ви працюєте ветеринаром, єгерем, лісником, у лабораторіях, які працюють з тваринами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині зареєстрували 10 випадків хвороби Лайма

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024
14 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024