Поділитись:

Чи допомагає холодець колінам та чи варто їсти добавки з колагеном: пояснює МОЗ

Неділя, 21 липня 2019, 15:05

У шкірі, сухожиллях, суглобах і судинах є колаген — величезний білок, по-своєму впорядкований в кожній ділянці тіла та «прошитий», аби утворилася сітка належної пружності.

Про це пише на своїй сторінці у Фейсбук очільниця Міністерства охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Ідея добавок із колагеном або його пептидами (шматочками) зрозуміла пересічному споживачу: «мало колагену — потрібно його десь взяти ззовні». Тим часом, ринок добавок із колагеном зростає щороку на 6.5% і в 2025 році має сягнути майже $6 мільярдів.

Але для людей, що знають фізіологію, ідея пити колаген в сподіванні, що він вирівняє зморшки, виглядає досить химерною: адже весь білок, що потрапляє в наше тіло, перетравлюється, а не вбудовується туди, де його мало.

Спершу трохи про життя колагену.

Цей біохімічний відступ допоможе збагнути, як зберегти і примножити колагенові поклади в нашому тілі. Цей білок складається переважно із трьох амінокислот: гліцину, проліну та гідроксипроліну, а також гідроксилізину. Гліцин та пролін ми синтезуємо самі, а ось лізин маємо спожити із їжею. Це незамінна амінокислота.

Гідроксіпролін та гідроксилізин роблять у вже синтезованому протоколагені ферменти гідроксилази. Для цієї реакції потрібна аскорбінова кислота, тобто вітамін С. Поза клітинами-фібробластами колагенові волокна проходять збірку та поєднуються поперечними зшивками, які забезпечують пружність і міцність каркасу.

Колаген в шкірі руйнується і замінюється новим. Його утворення наново підтримують статеві гормони: естрогени в жінок, тестостерон в чоловіків. Колаген також може псуватися внаслідок вільнорадикальних процесів в шкірі, а також завдяки дії ультрафіолету. Останній процес називається фотостаріння, і має досить довготривалий ефект. Вмикаються гени руйнації колагену, і пригнічуються гени синтезу.

Отже, щоб в шкірі чи інших органах був колаген, потрібні незамінні амінокислоти, вітамін С, певний рівень статевих гормонів, та відсутність тривалої дії ультрафіолету. Незамінні амінокислоти можна спожити не лише в добавках колагену, а колаген із крему, навіть його пептиди, якщо вони не завбільшки з 2-3 амінокислоти, в шкіру не проникнуть. І точно не вбудуються.

Які є докази ефективності застосування добавок колагену?

Колаген входить до складу хрящів і сухожиль, тож в разі хвороб суглобів рука так і тягнеться до колагену.

Остеоартрит (ОА). В разі цієї хронічної хвороби, коли руйнується внутрішня поверхня суглобів, протокол радить місцеве застосування нестероїдних протизапальних препаратів. Про колаген чи інші “хондропротектори” мова не йде. Проте, мета-аналіз досліджень, коли люди із остеоартритом приймають колаген, повідомляє, що вони якийсь час відчувають менший біль, але нічого не відновлюється. В довготривалій перспективі добавки зовсім не рятують. Наразі є лише свідчення, що жодні добавки неефективні в якості ліків від остеоартриту.

Тож якщо ви бігаєте, і вам радять пити колаген, бо “стираються коліна”, не погоджуйтеся. Поки у вас нормальний індекс маси тіла і здоровий раціон, остеоартрит вам не загрожує.

Ревматоїдний артрит (РА). Це хронічна, пов’язана із запаленням, автоімунна хвороба, коли в суглобах руйнується хрящ. Протокол лікування РА також не передбачає застосування колагену. Але уже не перше десятиріччя досліджують вплив добавок із колагеном на стан пацієнтів. Деякі роботи виявили покращення стану суглобів і зменшення болю та набряку, але в разі, що в пацієнтів немає автоантитіл до колагену. Тобто не кожен випадок РА супроводжується руйнацією колагену.

Загоєння ран. Колаген корів та нільської тілапії — ефективний новітній матеріал для покриття ран. Локальне застосування колагенової сітки активує роботу фібробластів — клітин дерми, які утворюють колаген та інші компоненти матриксу, та беруть участь в загоєнні ран. Це — не добавки, це нові матеріали і випадок, коли колаген знаходить застосування в медицині.

Пружність і цілісність шкіри. Колаген є джерелом амінокислот. Чи увійдуть вони до складу нового колагену, залежить від гормонального фону, наших енергозатрат, перебування на сонці та потреби шкіри у відновленні. Деякі дослідження справді показали, що люди, які протягом кількох місяців щодня споживали колаген, мали більш пружну шкіру, а пролін із пептидів колагену ефективно доходить до шкіри.

Цікавий бік питання відкривають пептиди колагену. Його розщеплення в кишківнику може бути неповним, і ди-, три-, чи навіть трохи більші пептиди (фрагменти білка із двох, трьох чи більше амінокислот) проникають у кров. Пептиди можуть активувати фібробласти шкіри, і сприяти утворенню ними гіалуронової кислоти та еластану, а також брати на себе удар вільних радикалів і тим самим захищати шкіру від деяких аспектів фотостаріння.

Колаген може стати в нагоді людям із пролежнями. Рандомізовані дослідження, проведені в кількох клінічних центрах, показали ефективність доповнення раціону хворих із пролежнями 10 грамами пептидів колагену, залізом та вітаміном С.

Де взяти колаген

Дослідження, проведені ще в 1980-ті показали, що колаген успішно розщеплюється ферментами нашого шлунку і підшлункової. Але подальші роботи показали, що якщо пити частково розщеплений (гідролізований) колаген, то рівень амінокислот в крові зростає швидше. З рештою, вони все одно потрапляють в кровотік. Всім відомий частково гідролізований колаген — желатин. Ви можете його додавати до фруктових пюре і робити желе — це поєднає вітамін С, флавоноїди із амінокислотами колагену. Колаген чи його амінокислоти присутні в рибній юшці та холодці, тож можете час від часу готувати драглисті страви. Хоча це все одно не гарантує, що амінокислоти дістануться фібробластам шкіри, а не стануть джерелом енергії чи м’язами, приміром.

Ви можете пити колаген або його пептиди, як на те ваша воля. Якщо не болить шлунок і добре відбувається травлення, ніхто цього не забороняє. В дослідженнях, зроблених на мишачій моделі старіння, фігурують дози 400-800 мг/кг ваги. Тобто якщо перевести на людей, особі вагою 60 кг слід щодня їсти принаймні 24 грами колагену. Це як велика пачка желатину і пів денної порції білка — забагато. Людям радять їсти його 5-15 грамів на добу. В дослідженнях на людях переважно використовували дозу 3-8 грамів на добу упродовж кількох місяців.

Доповнення раціону колагеном чи желатином — його похідним — вважають доцільним, якщо в раціоні білка з якихось причин бракує.

Тож ви бачите, що інколи додатковий колаген буває доцільним, а інколи — ні. Дотримуйтеся збалансованого веганського чи всеядного раціону, запобігайте фотостарінню шкіри і за потреби лікуйтеся в лікарів, а не в гугла, згідно із прийнятими протоколами. І не забудьте внести рибну юшку, холодець та желатинове желе в своє меню.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024
18 січня 2024
16 січня 2024
15 січня 2024
12:41