Поділитись:

Чим небезпечні "хондропротектори": МОЗ руйнує міфи про добавки

Вівторок, 23 липня 2019, 00:30
Чим небезпечні «хондропротектори»: МОЗ руйнує міфи про добавки

Біль у суглобах – відчуття, яке може супроводжувати декілька хвороб, зокрема, остеоартроз та ревматоїдний артрит.

Про це розповіла в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook. Очільниця також навела дані протоколів лікування та клінічних досліджень ефективності двох найпоширеніших “хондропротекторів”: хондроїтин сульфату (ХС) та глюкозаміноглікану (ГГ).

Остеоартроз – це хвороба, коли хрящ руйнується через навантаження на суглоби. Ревматоїдний артрит – це хронічна хвороба, коли хрящ в суглобі руйнується через хронічне запалення.

"Мало хряща – треба з’їсти його компоненти,” – диктує побутова логіка. Так звані хондропротектори – добавки, що ніби-то захищають та відновлюють хрящ, дуже популярні серед атлетів та пацієнтів із різними формами артриту", – розповідає Супрун.

З чого складається хрящ

Хрящ має бути пружним і гладеньким. Ці властивості забезпечують речовини, які створюють каркас й утримують воду: протеоглікани, гіалуронова кислота та колаген. Протеоглікани – це білки, до яких приєднані довгі вуглеводні ланцюги. Останні якраз і складаються із уже згаданих хондроїтин сульфату чи глюкозаміноглікану. Ці компоненти періодично руйнуються ферментами і замінюються новими молекулами. Добавки нам пропонують ці складні вуглеводи ХС та ГГ, видобуті зі хрящів тварин чи зовнішніх скелетів ракоподібних.

Що відбувається в травній системі

Те, що ми їмо чи п’ємо в складі добавок, має три шляхи: малі молекули, як-от вітаміни, амінокислоти чи сахариди, всмоктуються в кишківнику; білки, крохмаль, дисахариди (як лактоза) і жири підлягають розщепленню ферментами; а розчинні волокна чи резистентний крохмаль (складні вуглеводи, які ми не можемо перетравити) доходять до товстого кишківника і стають їжею для бактерій. Варіанту, що велика молекула складного вуглеводу проникла в кров, дійшла до хворого коліна і стала його частиною, на жаль, немає. Тобто ХС чи ГГ не може засвоїтися в спожитому вигляді – він лише частково розщеплюється до простих цукрів, які всмоктуються, і це називається "мала біодоступність".

Але не все так безнадійно. ГГ та ХС піддаються розщепленню кишковою мікрофлорою і мають певний вплив на кількісний склад мікрофлори. Зокрема, є дані про зв’язок між ХС та переважанням бактерій роду Bacteroides, а також збільшенням чи зменшенням присутності інших видів. Стан кишкової мікробіоти з одного боку тісно пов’язаний із нашим раціоном та ризиком низки хронічних захворювань, в тому числі – пов’язаних із запаленням, як РА – з іншого.

Це досі не означає, що добавки ХС чи ГГ діють. Наразі це лише підкреслює важливість раціону та стану симбіотичних бактерій кишківника в запобіганні чи посиленні хронічних хвороб.

Порад щодо маніпуляції мікробіотою заради лікування РА чи ОА поки немає, проте піклування про здоров’я кишківника і раціон увійшло в план дій для людей із різними формами артриту. Це уникнення безпідставного лікування антибіотиками і збалансований раціон. До того ж, здоровий кишківник означає менший ризик ожиріння, тобто мінус один фактор, що зумовлює прогрес ОА. Пам’ятайте, що бактерії їдять не лише хондроїтинсульфат, а й рослинні волокна. Тому слід щодня споживати до 25 грамів клітковини: вона є в кашах, висівковому хлібі, ягодах, яблуках та інших фруктах. 

Огляд ефективності

Жоден із протоколів лікування ОА та РА не радить застосування ХС чи ГГ. Про жодні “хондропротектори” мова не йде.

А керівництво з лікування остеоартриту коліна від Американської Асоціації хірургів-ортопедів “сильно не радить” застосування хондроїтину. 

Дослідження впливу цих речовин на стан суглобів в пацієнтів чи лабораторних тварин досить суперечливі, недосконало сплановані і часто проведені упереджено. Є певні докази, що в короткостроковій перспективі ХС допомагає 20% людей і помірно зменшує біль при ОА. 

Більше ніж півроку цей ефект не триває. “Хондропротектори” не мають антиревматоїдного ефекту, хоча також можуть дещо зменшувати біль. 

Якщо ж грамотно спланувати дослідження (тобто провести рандомізоване подвійне сліпе клінічне дослідження з використанням плацебо для контролю), то можна дізнатися, що “хондропротектори” погіршують стан пацієнтів.

Мета-аналіз 2010 року повідомляє, що не існує доказів ефективності цих добавок, а також закликає не прописувати їх, не покривати за рахунок страхових програм і не купувати на свій розсуд. Цю тезу підкріплюють й інші дослідження. Комбінація ХС та ГГ може мати побічні ефекти чи взаємодіяти із ліками. 

Що робити, якщо РА чи ОА?

В разі ОА за протоколом потрібні нестероїдні протизапальні препарати, знеболювальні на основі трамадолу та локальні засобі на основі капсаїцину. Крім цього, необхідні аеробіка, в тому числі водні, силові вправи, розтяжки і схуднення.

В разі РА першою ланкою лікування є традиційні для цієї хвороби ліки, що змінюють перебіг хвороби (DMARDs, disease modifying anti-rheumatic drugs), а в разі сильного прогресу захворювання – терапія різними інгібіторами фактору некрозу пухлин. Ефективно доповнювати медикаментозну терапію розтягненням і вправами на гнучкість суглобів.

Все це добре, але ідея цілющої їжі чи добавок вас не полишила, чи не так? При різних формах артриту справді потрібні дієтичні рекомендації. Наводимо поради Асоціації Дієтологів Об’єднаного Королівства, Фонду Артриту та огляду в журналі Rheumatology. Поради значною мірою збігаються та підходять для інших ситуацій: профілактики серцево-судинних хвороб, деменції та депресії.

  • Їжте один-два рази на тиждень жирну рибу. Омега-3-поліненасичені жирні кислоти дещо зменшують про-запальний фон. Майте на увазі, що в добавках омега-3 може бути недостатня кількість незамінних жирних кислот.
  • Виключіть із раціону чи суттєво зменшить споживання олій, багатих на омега-6 жирні кислоти – соняшникової і кукурудзяної, також збільшіть споживання оливокової, ріпакової.
  • Зробіть своєю звичкою додавати до каш волоські горіхи та насіння льону – ще одне джерело корисних жирів та інших нутрієнтів.
  • Дотримуйтеся Середземноморської дієти: це можливо навіть в Україні. Обирайте нежирне м’ясо птиці і всі види бобових, їжте принаймні чотири порції овочів та дві – фруктів на день, цільнозернові злаки, пряні трави.
  • Споживайте спеції та пряні коренеплоди: куркуму, часник, цибулю, імбир, корицю, кайєнський перець. Вони мають протизапальний ефект і позитивно впливають на стан кишкової мікрофлори, що, як ви уже знаєте, важливо в разі артритів.
  • Їжте вівсяну і перлову каші – вони багаті на розчинну клітковину.
  • Пильнуйте споживання вітаміну D. Якщо його бракує (веганство), і ви не перебуваєте на сонці 30 хвилин на день, можливо, потрібне споживання добавок.
  • Вітамін А також потрібен всім, а в разі хвороб суглобів особливо. Ми споживаємо вітамін А в тваринній їжі і провітамін А в рослинній. Він жиророзчинний, тож не забувайте їсти моркву із чимось жирним.
  • Дбайте про належний рівень вітаміну К. Він потрібен для підтримки структури кісток та хрящів, а людям із різними формами артриту часто його бракує. Вітамін К є в зелених овочах, зелені та утворюється здоровою мікрофлорою кишківника.
  • Пильнуйте рівень заліза. Тривалий прийом нестероїдних протизапальних препаратів може призвести до поганого засвоєння заліза та анемії.
  • Дбайте про достатнє споживання кальцію. Люди із РА мають вищий ризик розвитку остеопорозу. Кальцій є в твердому сирі, молоці та йогурті, цвітній та листовій капусті (кейл), мигдалі та кешью.
  • Стежте за рівнем холестерину. Порушення його балансу та супутні серцево-судинні хвороби часто супроводжують і ОА, і РА. Всі згадані поради ставлять на меті нормалізацію рівня холестерину також.
  • Усі офіційні рекомендації наголошують на важливості нормалізації ваги та фізичних навантажень. Як не парадоксально це звучить, саме робота суглобів зменшує запалення.
  • Є певні свідчення, що компоненти зеленого чаю зменшують утворення фактору некрозу пухлин (однієї із мішеней антиревматоїдної терапії). Якщо це вас обнадіює, то знайте, що більш ефективним є поєднання зеленого чаю та фізичних навантажень. 
  • Споживайте вишню та черешню. Вони пригнічують утворення фактору некрозу пухлин.
  • Клінічних досліджень з цього приводу немає. Але якщо дуже хочеться приймати так звані “хондропротектори” ви можете час від часу готувати холодець. Він складається із колагену, ХС, ГЗ та інших компонентів хрящів та кісток. Якщо бульйон буде кислий, вміст мінералів в ньому стане більшим. Колаген стане амінокислотами, а компоненти ХС та ГЗ дістануться кишковій мікробіоті. Не забудьте зняти верхній шар жиру – зайвий жир тваринного походження вам зовсім не потрібен, – і доповнити його великою порцією салату із оливковою олією та гарбузовим насінням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи допомагає холодець колінам та чи варто їсти добавки з колагеном: пояснює МОЗ

Надрукувати
мітки:
коментарів