Поділитись:

На Волині виборча комісія проштампувала протоколи без часу і дати

Вівторок, 23 липня 2019, 10:05

На Волині на дільниці №070610 (ОВО №20) комісія склала протоколи та проштампувала їх, однак не поспішала ставити у документації час та дату – метушня розпочиналася, коли спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА вмикала камеру.

Спостерігачка зафіксувала, що станом на 22:30 комісія дільниці у селі Вербівка Любомльського району вже підрахувала голоси, написала оригінали протоколів та дві копії. На документах стояли підписи членів комісії та штампи, однак не було проставлено часу та дати складання протоколу. Однак, як тільки спостерігачка вмикала відеозйомку, члени комісії починали метушитися, – інформує Громадянська мережа ОПОРА. 

На зауваження щодо того, що комісія бездіє та затягує час, члени комісії запевняли, що вони працюють та «дописують». Зрештою, у першому примірнику таки проставили час 22:30 21 липня.

Зауважимо також, що до ОВК №20 не поспішали заходити навіть представники ДВК, які прибули під приміщення. Таким чином, до 00:00 22 липня під стінами будівлі зафіксували чимало людей, які очікували перед входом. Дехто із присутніх мотивував це тим, що тут черга, інші – що їм «сказали не заходити» в ОВК, ще інші – що частина комісії ще доїжджає.

Спостерігач ОПОРИ запитав у представників ОВК, чи дійсно була вказівка не заходити до опівночі, однак там зауважили, що комісії нібито так чинять, бо позаповнювали протоколи, датуючи їх 22 липня.

Нагадаємо, відповідно до частини 5 статті 91 Закону України «Про вибори народних депутатів України» у протоколах про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі зазначаються дата і час (година і хвилини) його підписання членами дільничної виборчої комісії. Кожен примірник протоколу підписується головою, заступником голови, секретарем та іншими членами дільничної виборчої комісії, які присутні на засіданні виборчої комісії. Член дільничної виборчої комісії, присутній на засіданні дільничної виборчої комісії, зобов'язаний підписати протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. У разі своєї незгоди із результатами підрахунку голосів, зафіксованими у протоколі комісії, член комісії підписує протокол із приміткою «З окремою думкою». Письмовий виклад окремої думки додається до протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу чи одномандатному окрузі. У разі відсутності підпису члена дільничної виборчої комісії у протоколі підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці навпроти його прізвища зазначається причина відсутності підпису. Цей протокол підписується членами дільничної виборчої комісії та засвідчується печаткою дільничної виборчої комісії лише після його остаточного заповнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів