Поділитись:

Як на Волині ведуть електронний облік деревини (фото)

Середа, 25 травня 2016, 21:00

Волинським журналістам розповіли про те, як працює система електронного обліку деревини на базі державного підприємства "Городоцьке лісове господарство".

Прес-тур до Маневицького району для місцевих ЗМІ організувало Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства.

Поїздка розпочинається зі збору всіх учасників у приміщенні відомства. Зустрічала журналістів прес-секретар Світлана Думська. Вона роздала прес-релізи та програму прес-туру. Після того, як всі зібралися, сідаємо у транспорт і виїжджаємо із Луцька.

Біля посту ДАІ №2 "Маневичі" нас наздоганяє директор ДП "Городоцьке ЛГ" Віктор Данилюк на новенькому "Рено Дастері".

"Таких автомобілів в області 20. З їхньою допомогою рейдові бригади працівників лісової охорони стали набагато швидше реагувати на злочинні дії, пов'язані з розкраданням лісу. Адже на стареньких "нивах" злодіїв догнати надзвичайно важко", – розповідає Світлана Думська журналістам.

Автомобілі  рейдових бригад працівників лісової охорони марки Автомобілі рейдових бригад працівників лісової охорони марки "Рено Дастер"

Приїжджаємо до рекреаційного пункту "Городоцьке ЛГ". Віктор Данилюк розповідає про підприємство. Звертає увагу на те, що у промисловому виробництві лісгосп постійно забезпечує ріст основних виробничих показників.

Директор ДП Директор ДП "Городоцьке лісництво" Віктор Данилюк

"Темп росту обсягу реалізації продукції зріс до 141, 8 % у порівнянні з минулим роком і становить 32,1 мільйони гривень. За фінансовими результатами підприємство отримало 1,9 мільйона гривень чистого прибутку, що на 1 143 тисячі гривень (в 2,5 рази) більше від минулорічного періоду", – каже директор.

Після того, як начальник відповів на усі запитання журналістів, вирушаємо на лісосіку Борового лісництва. Головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів Волинського ОУЛМГ Іван Забродець знайомить учасників із загальними положеннями про законодавчу базу, особливості роботи системи електронного обліку деревини, обладнанням та пристроями, які для цього використовуються.

Головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів Волинського ОУЛМГ Іван Забродець><span class=Головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів Волинського ОУЛМГ Іван Забродець

"Сьогодні електронний облік впроваджений на всіх підприємствах, які підпорядковуються Волинському обласному управлінню лісового та мисливського господарства. Посприяло цьому створення концепції єдиної державної системи електронного обліку деревини", – каже спеціаліст.

Основною причиною для створення такої концепції стали незаконні рубки деревини у всій Україні, які негативно впливають на стан навколишнього середовища і на всю галузь загалом.

Упровадження електронного обліку дозволяє значно підняти ефективність лісогосподарської діяльності. По-перше, завдяки застосуванню сучасних технологій; по-друге, внаслідок своєчасних рішень, по-третє, зменшення часу оформлення супровідної документації, формування та здачі звітів.

Основною перевагою електронного обліку є те, що можна в режимі онлайн відслідковувати будь-яку заготівлю деревини, а також спостерігати за рухом лісопродукції від заготівлі до реалізації.

Далі прямуємо до ділянки, на якій відбувається валка лісу, щоб продемонструвати, як здійснюється електронний облік деревини на практиці. Роботи призупинили, дотримуючусь техніки безпеки.

Попереджувальний знак><span class=Попереджувальний знак

Журналісти прямують до ділянки на якій валять ліс><span class=Журналісти прямують до ділянки на якій валять ліс

Ділянка валки лісу><span class=Ділянка валки лісу

Іван Забродець звертає увагу на те, що законодавча база не є вдосконаленою, адже електронний обіг деревини станом на сьогодні запроваджений повністю лише на державних підприємствах, а не для всіх лісокористувачів.

"Якби електронний облік був запроваджений для всіх, це дало б змогу вирішити таку проблему, як незаконні рубки. Адже все розпочинається з того, що ліс незаконно вирубують і збувають недобросовісним підприємцям, які його купують. Також це дасть змогу зменшити попит на крадену деревину", – пояснює спеціаліст.

Завдяки запроваджунню системи на Волині, за словами чоловіка, зменшилася кількість незаконної вирубки лісу, адже у випадку, коли деревину перевозять без чіпа, машину одразу зупиняють і перевіряють документи. Також лісівники економлять час на оформлення звітності (раніше всі щоденники та звіти писали "від руки").

Деревина в круглому вигляді отримується під час рубок головного користування у стиглих та перестиглих лісах. Також вона заготовляється під час лісогосподарських рубок для покращення якісного складу, прочистки, рубки догляду. Виключне право на заготовлену деревину мають постійні лісокористувачі.

Валка лісу><span class=Валка лісу

Експерт Іван Забродець пояснює, що електронний облік – це система фіксації та оформлення супровідних документів при реалізації, переміщенні, заготівлі деревини. Процес відбувається із застосуванням засобів автоматизації, таких як КПК – кишеньковий персональний комп'ютер, мобільний електронний термінал, оснащений клавіатурою, сенсорним дисплеєм, сканером штрих-кодів, модулями зв'язку і призначений для вводу та передачі інформації поколодного обліку деревини в польових умовах.

Пристрій КПК><span class=Пристрій КПК

Також під час обліку використовують мобільний принтер. Це спеціалізований пристрій для оперативного друку первинних та товаросупровідних документів у польових умовах.

Товаро-транспортна накладна><span class=Товаро-транспортна накладна

Перед початком роботи в електронну ситему завантажують всю необхідну інформацію: лісорубний квиток, квартал, лісництво, номер діялянки, на якій відбувається рубка. Людина, яка відповідає за маркування лісу, завантажує в КПК-пристрій всі документи.

Далі журналістам демонструють комплект бирок – це спеціальні засоби для маркування деревини. Вони виготовлені зі стійкого пластику з нанесенням, захищеним від підробки номеру, та відповідним йому штрих-кодом, що кріпиться до торця колоди чи хлиста за допомогою спеціального молотка. Вартість однієї бирки – дві гривні чотири копійки.

Облік лісопродукції розпочинається з того моменту, коли її приймають. У КПК-пристрій вносять всі необхідні дані: первинна інформація про ділянку, асортимент, порода деревини, вид продукції. Інформація відображаються у всеукраїнській базі.

"Перед початком приймання деревини матеріально-відповідальна особа, що закріплена за лісом, точкує деревину. Зазначається сорт, діаметр", – зазначає Забродець.

Точкована деревина><span class=Точкована деревина

Далі відбувається процес набиття бирок на колоди.

Комплект бирок><span class=Комплект бирок

Комплект для кріплення бирок><span class=Комплект для кріплення бирок

Молоток><span class=Молоток

Процес кріплення бирки на колоду><span class=Процес кріплення бирки на колоду

Прикріплена бирка><span class=Прикріплена бирка

Держлісгоспи області придбали 118 кишенькових персональних комп'ютерів (КПК), 89 мобільних телефонів на базі Android, 188 принтерів, 211 комплектів для кріплення та зберігання бирок.

Після того, як бирки прикріпили до колод, потрібно роздрукувати необхідні товаро-транспортні документи. Наприклад, сертифікат поколодного обліку, де міститься інформація щодо породи, назви сортименту, довжини, діаметру (ширини і висоти штабелю), об'єму, хлисту чи штабелю (пакету) з прив'язкою до бирки.

Поколодний облік><span class=Поколодний облік

Для контролю та перевірки руху деревини створений відповідний сайт державного підприємства "Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр" (ДП ЛІАЦ), куди можна зайти за допомогою мобільного телефону та отримати інформацію про деревину.

Після оформлення документів деревина вивозиться на проміжний склад для подальшої реалізації або для власної переробки.

Процес завантаження деревини><span class=Процес завантаження деревини

"Обов'язковим документом під час перевезення деревини є ТТН-лист (товаро-транспортна накладна). У ній зазначається об'єкт, кількість бирок, перевізник, номер причіпу. Правоохоронні органи передусім її перевіряють", – пояснює Забродець.

ТТН-лист><span class=ТТН-лист

Товаро-транспортні накладні><span class=Товаро-транспортні накладні

Продемонструвавши основні процеси, під час яких застосовується електронний облік деревини, залишаємо ділянку, на якій відбуваєтся валка лісу, та прямуємо до головної контори Городоцького лісгоспу.

Дорогою журналісти могли на власні очі переконатися, як працює система, адже в селищі Прилісне працівники Маневицького відділу поліції зупинили вантажний автомобіль, який перевозив деревину.

Перевірка документів><span class=Перевірка документів

Інспектор поліції каже, що затримання машин з деревиною бувають часто. Вилучають невеликі партії лісу, зазвичай у невеликих об'ємах: 2-3 куба.

"Співпрацюємо з рейдовими групами, які створені в лісництвах. Вони нам допомагають. У водія, що ми зупинили, всі документи на перевезення деревини присутні", – каже інспектор Маневицького відділу поліції Олександр Снетюк.

Іван Забродець демонструє журналістам як будь-який користувач може перевірити законність походження деревини. Для цього необхідно зайти на сайт Державного агенства лісових ресурсів України, обрати опцію "Перевірка легальності лісопродукції" і ввести у базу даних серію та номер бирки.

Іван Забродець демонструє роботу сайту><span class=Іван Забродець демонструє роботу сайту

Вводимо номер бирки, програма опрацьовує матеріал, і за декілька хвилин ми дізнаємося інформацію про деревину (діаметр, сорт, походження).

Після того, як ЗМІ побачили електронний облік "в дії", приїжджаємо до головної контори "Городоцького ЛГ".

Головна контора Городоцького лісгоспу><span class=Головна контора Городоцького лісгоспу

Прямуємо до кабінету з назвою "Лісовий відділ", де нас чекає інженер електронного обліку Руслана Лук'янчук.

Інженер електронного обліку Руслана Лук'янчук><span class=Інженер електронного обліку Руслана Лук'янчук

"Всі операції, що пов'язані з рухом деревини, передаються на центральний сервер. Тут розташована авторизована центральна база, доступ до якої мають працівники лісгоспу. Ми можемо своєчасно моніторити рух лісопродукції, контролювати залишки в режимі онлайн. Ви щойно повернулися з ділянки, на якій відбувалася заготівля деревини, а я вже бачу, що звідти було вивезено", – демонструє програму інженер.

Програма електронного обліку деревини><span class=Програма електронного обліку деревини

Невдовзі для того, щоб поспілкуватися з пресою, приїздить і начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко.

Начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко><span class=Начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко

Начальник звератає увагу ЗМІ на той факт, що Волинська оласть однією з перших запровадила ситему електронного обліку деревини. Досвід переймали у поляків. На підтримку програми з обласного бюджету виділяється майже два мільйони в рік.

"Ми запровадили ситему з 2011 року. Економічний ефект – сплата 122 мільйонів гривень до державного бюджету. На супровід програми щомісячно виділяється майже 170 тисяч гривень. Хоча обладнення ми закупляємо за кордоном, але з'явився український виробник чіпів і він має коштувати дешевше. Сьогодні ми можемо відслідковувати рух деревини і будь-хто може це зробити. Це полегшує роботу", – каже Кватирко.

І додає, що минулого року завдяки електронному обліку було складено майже тисяча протоколів про порушення руху та обігом незаконної деревини.

"Станом на середину серпня 2015 року у переважній більшості лісгоспів управління ми не мали 100 % маркування деревини електронними чипами. Загалом в області було промарковано 72 % деревини при заготівлі, 86 % – при реалізації на внутрішньому ринку і лише 52 % – експортної деревини. У деяких господарствах маркування при заготівлі деревини становило лише декілька відсутків. Зараз ми вийшли на стабільний показник 100 %", – звертає увагу начальник.

За його словами, усім лісокористувачам потрібно перейти на електронний облік.

Олександр Кватирко відповідає на запитання журналістів><span class=Олександр Кватирко відповідає на запитання журналістів

"Весь ліс, що є в державі, повинен проходити через електронний облік, і для цього вже створили проект відповідного закону. Слід додати, що сьогодні Державне агенство лісових ресурсів робить все можливе, щоб здешевити сам процес маркування деревини. Подаємо пропозиції, щоб не ставити чіпи на низькосортну деревину (на кожну колоду), а, наприклад, для автомобіля з 400 колод використовувати один чіп електронного обліку. Також закупляємо дешевше комп'ютерне обладнання", – підсумовує Олександр Кватирко.

Надрукувати
мітки:
коментарів