Поділитись:

Оригінальність ліків можна буде перевірити через мобільний додаток, – МОЗ

Середа, 24 липня 2019, 22:35
Оригінальність ліків можна буде перевірити через мобільний додаток, – МОЗ

З вересня 2019 року на упаковках ліків буде спеціальне маркування, за яким можна перевірити оригінальність препарату.

Така постанова уряду "Про запровадження пілотного проєкту щодо маркування контрольними знаками та проведення моніторингу обігу лікарських засобів" була ухвалена на засіданні уряду 24 липня, повідомляє прес-служба МОЗ

"З вересня цього року в аптеках з’являться лікарські засоби зі спеціальним маркуванням: 2D кодом на упаковці. Цей спеціальний код наноситься при виробництві ліків на заводах, а дані про це заносяться в єдину державну систему проведення моніторингу обігу лікарських засобів. У пілотному проєкті можуть брати участь виробники, імпортери, дистриб'ютори лікарських засобів, заклади охорони здоров'я, аптечні заклади", – йдеться у повідомленні.

Майже всі іноземні препарати, що продаються в Україні, вже мають двомірне кодування упаковок. Деякі українські фармкомпанії також придбали необхідне обладнання і кодують свої ліки.

Пацієнти зможуть перевірити ліки, просканувавши код через мобільний додаток. Наразі цей додаток розробляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Очікується, що він буде доступним наприкінці року.

Після сканування на екрані смартфона з’явиться інформація про конкретний лікарський засіб зокрема, чи препарат не є фальсифікований, протермінований або завезений до країни з порушенням норм. Необхідні зміни впроваджуватимуться упродовж 2019–2023 років. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим небезпечні "хондропротектори": МОЗ руйнує міфи про добавки

Надрукувати
мітки:
коментарів