Поділитись:

Кір в Україні: Волинь – на п’ятому місці

П'ятниця, 26 липня 2019, 19:31
Кір в Україні: Волинь – на п’ятому місці

В Україні епідемічна ситуація щодо захворювання кором залишається неблагопо­лучною. З початку року захворіло понад 56 тисяч осіб, від ускладнень кору померло 18 людей.

Про це інформує Волинський обласний лабораторний центр. 

За попередній тиждень за показниками захворюваності кором на 100 тисяч населення, Волинь з показником 1,8 перебуває на 5-му місці в Україні, (після Чернівецької (2,6); Хмельницької (2,3); Тернопільської (2,0); Закарпатської (1.83)). Середньодержавний показник становить 0,8 на 100 тисяч населення.

На Волині з початку року зареєстровано понад 2 060 випадків кору. І хоча впродовж останніх тижнів спостерігається низький рівень захворюваності  (близько 20 випадків щотижнево), втрачати пильність ще рано. Тому батьків закликають дотримуватися графіка імунізації, щоб дитина отримувала щеплення вчасно. Усі вакцини, що входять до Національного календаря щеплень, Україна закуповує за кошти державного бюджету, для дітей вони є безоплатними. Це вакцини від 10  інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і хіб-інфекції. У закладах, де колективний імунітет нижчий 95-98 %, можуть виникати спалахи інфекційних хвороб із великою кількістю постраждалих.

Не слід забувати і про доросле населення. Раніше безоплатно вакцинуватися проти кору могли дорослі, що контактували з хворими та люди з груп професійного ризику (медики, освітяни, військові, студенти) з віковим обмеженням до 30 років. Проте кількість хворих на кір серед дорослого населення щотижнево зростає, а вік захворілих перевищує 30 років. Тому зараз безоплатно щепитися від кору зможуть дорослі будь-якого віку. Не менш важливим є захист від дифтерії та правця. Така імунізація здійснюється дорослим кожні 10 років без обмеження віку.

Якісні та безпечні вакцини є в усіх районах Волині і надаються безоплатно як для дітей, так і для дорослих. Щеплення проводяться у кабінетах профілактичних щеплень дільничних поліклінічних закладів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів