Поділитись:

Волиняни стали рідше їздити на заробітки в Польщу (відео)

Вівторок, 30 липня 2019, 09:37

Три мільйони 200 тисяч українців перебувають на постійному працевлаштуванні за кордоном. Такі дані оприлюднило Міністерство соціальної політики України. І це лише офіційні цифри.

Скільки людей з Волині виїжджають за кордон, ким працюють та скільки заробляють, з'ясовували жуналісти Сфери.ТВ. 

Кількість працівників з Волині у Польщі зменшилася. Йдеться про тих, хто працює легально. Про це розповідають працівники служби зайнятості, адже їм з з польського консульства передають офіційну інформацію. Та це неповна інформація, адже невідомо, скільки людей працюють нелегально і скільки працюють в інших країнах. Загалом з України за кордон офіційно виїхало 3 мільйони 200 тисяч людей. Найбільше – в Польщу, на другому місці і далі залишається Росія.

Усі волиняни, які хочуть офіційно працювати за кордоном, відвідують візовий центр, що у Луцьку. Тут найбільше заробітчан, усі вони вже з досвідом. Один із таких Павло. Живе під самісіньким Білоруським кордоном на Ратнівщині, але на заробітки їде в Польщу. Не перший рік, бо, каже, добрі умови праці.

Своїми відповідями волиняни, що їздять працювати за кордон, руйнують міфи. Наприклад, що роботодавці рідко забезпечують житлом, а якщо й є де жити, то погані умови. Павло каже, що від його компанії спеціально для працівників збудували готель. Також багато хто думає, що роботодавці не дозволяють їздити додому, якщо не пропрацюєш певний термін, але так не завжди. Треба одразу обумовити режим праці.

Часто українці кажуть, що в інших країнах до них погане ставлення. Та й самі часто бачимо заголовки, де йдеться про побиття чи навіть смерть українців за кордоном, та рідко йдеться про нічим невмотивоване негативне ставлення до людей якоїсь національності. І ще один міф: українці важко працюють за кордоном зазвичай на будівництві чи на городі. У компанії, яка займається працевлаштуванням, кажуть, що частково це правда, адже найзатребуваніші робочі спеціальності.

Проте, зі слів Сергія Курчика, засновник компанії, яка займається працевлаштуванням людей за кордоном, половина тих українців, які працюють за кордоном, отримують там вищу посаду, ніж тут. І значно вищу зарплату. В Україні середня –10 тисяч гривень, а за кордоном стартує від 20 в еквіваленті. Якщо влаштуватися в Німеччині чи десь за океаном, то може бути й понад 50 на місяць, але українці не хочуть їхати так далеко.

Також фахівці кажуть, що якщо ти влаштований офіційно, то у тебе є медичне страхування, прописані умови робочого етикету та можливість працювати на компанію світового рівня. Заробітчани з тими перевагами погоджуються, та не на камеру кажуть, що якби була можливість стільки заробляти тут, то б з України нікуди б не їхали. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів