Поділитись:

6 пласких питань про оргазм

Середа, 31 липня 2019, 22:32

Ви давно хотіли дізнатися більше про оргазм, але соромитеся запитати у когось або ж в пошуках інформації уже перегортали весь інтернет?

НОЖ опублікував відповіді на найактуальніші питання про оргазм з книги Дар'ї Варламової і Олени Фоєр «Секс. Від нейробіології лібідо до віртуального порно. Науково-популярний гід» – новинки, виданої «Альпіна Нон-фікшн» спільно з фондом «Еволюція».

1. Чи відчувають чоловіки і жінки оргазм по-різному?

Це питання, як і раніше, викликає суперечки як серед простих людей, так і серед вчених. Що ж, давайте розбиратися. На рівні тілесних реакцій і в чоловіків, і в жінок оргазм – це серія з чотирьох-десяти скорочень м'язів тазового дна з проміжками менше ніж за секунду. Один повний набір скорочень = один оргазм. Часто це супроводжується мимовільними рухами стегон, голови і кінцівок. У жінок оргазм буває множинним (чому у чоловіків з цим гірше, ми ще розповімо). Але технічної різниці між приємними м'язовими здриганнями у чоловіків і жінок немає.

Два дослідження, проведені в Медичній школі університету Міннесоти в 1980-х, вимірювали інтенсивність, частоту і тривалість скорочень м'язів тазового дна (з допомогою чутливої ​​до тиску анальної пробки – уявляємо, як було весело учасникам дослідження!) у чоловіків і жінок в процесі мастурбації. Вчені прийшли до висновку, що Марс і Венера в цьому плані один від одного не відрізняються.

Зате розрізняються люди в цілому (сюрприз!) – їх умовно можна поділити на два типи «оргазматиків».

Оргазм I типу – серія більш коротких скорочень, що триває близько 20-30 секунд. Оргазм II типу – менш регулярні, але більш довгі скорочення (всього 30-90 секунд). Зустрічаються і змішані патерни, хоча відносно рідко. Можете спробувати навскидку визначити свій тип, хоча навряд чи це вийде без спеціального обладнання. Треба сказати, що індивідуальні відмінності були достовірними – люди демонстрували схильність оргазмувати в одному і тому ж стилі в різних ситуаціях. Інше дослідження, проведене в Рід-коледжі в Орегоні, показало, що студенти обох статей ідентично описували свій досвід оргазму. <...>

Нідерландський вчений Герт Хольстедж, якому нарешті вдалося за допомогою позитронно-емісійної томографії (ПЕТ) отримати досить чіткі знімки і дізнатися про «маленьку психічну смерть», з'ясував наступне: у жінок, в порівнянні з чоловіками, психіка «замовкає» сильніше і вони мають більшу здатність впадати в момент оргазму в трансовий стан. Так що, можливо, уявлення про те, що жінки відчувають якийсь більш глибоку насолоду, пов'язане з більш потужною психічною розрядкою.

2. А навіщо взагалі жінці оргазм (з точки зору еволюції)?

Навіть зараз, в XXI столітті, коли космічні кораблі вже борознять простори Всесвіту, найчесніша відповідь – «а чорт його знає». За ідеєю, він повинен грати якусь роль в репродуктивному процесі – природа не схильна роздавати задоволення просто так, і, зазвичай, приємні відчуття заохочують до певної поведінки. Проте, як ми вже говорили, зачати дитину можна і без оргазму. Тоді за що такий приз?

Раніше вчені вважали, що скорочення вагінальних м'язів сприяють «всмоктуванню» сперми, але цю гіпотезу спростували Мастерс і Джонсон – навіть якщо і сприяють, то незначно.

А «приписати» оргазм як мотивацію до того, щоб жінка взагалі вступала в сексуальні стосунки – дуже складна тактика: переважна більшість ссавців прекрасно обходиться без цього.

Правда, на відміну від більшості ссавців, у людини важкі, болючі і небезпечні пологи, а ще розум, що дозволяє помітити зв'язок між сексом і пологами. Тому жінкам homo sapiens могла знадобитися додаткова мотивація.

У 2016 році з'явилася нова теорія: жіночий оргазм – це не еволюційне пристосування, а, навпаки, в деякому роді атавізм (на кшталт апендикса). Справа в тому, що регулярна і незалежна від обставин овуляція – відносно недавній винахід природи, а у самок деяких ссавців цей процес досі пов'язаний з статевим актом або хоча б з присутністю самця неподалік. Тоді виходить, що жіночий оргазм спочатку міг бути «дзвіночком» для дозрівання яйцеклітини, а потім, втративши цю функцію, зберігся як приємний бонус. Тут, звичайно, виникає питання, чому цим бонусом ощасливили лише деякі види, але в будь-якому випадку нам варто бути вдячними.

3. Чи завжди чоловіки відчувають оргазм?

Майже. Для тих, хто любить точні цифри, американські вчені не так давно на великій вибірці з'ясували, що оргазм регулярно відчувають 65% гетеросексуальних жінок, 66% бісексуальних жінок, 86% лесбіянок, 88% бісексуальних чоловіків, 89% чоловіків-гомосексуалів і 95% гетеросексуальних чоловіків.

Гетеросексуальні жінки і геї рідко ставлять собі питання «А він кінчив?» – мається на увазі, що це ні з чим не сплутаєш. Взагалі-то це два різних процеси – просто солодкі спазми в області геніталій, а потім їх різке припинення призводять до розширення сім'явивідних проток і найчастіше запускають еякуляцію. Але можна відчувати оргазм і без неї (зазвичай в результаті травм хребта або після операції на простаті, такий же ефект обіцяють тантричні практики), а можна еякулювати без оргазму (наприклад, якщо чоловік перебрав з алкоголем, ну або просто секс не дуже хороший).

4. Чому у чоловіків не буває множинного оргазму?

З еволюційної точки зору це було б безглуздо – повторний оргазм не дає повторної еякуляції («заряд» не встигає відновитися так швидко), а значить, не підвищує репродуктивні шанси. Але, оскільки, як ми вже говорили, жіночий оргазм в цьому плані ще менш корисне надбання, така відповідь звучить не дуже переконливо.

Можливо, різниця знову ж в психіці – і тут слово надається канадським психологам з університету МакГілл. Вони попросили 38 чоловіків і 38 жінок помастурбувати в лабораторії та заміряли генітальну температуру і психологічний стан учасників на самому початку, безпосередньо перед оргазмом, в процесі і через 15 хвилин після. Власне, в останньому випадку і виявилися цікаві дані, що дозволили сформувати гіпотетичну відповідь: чоловіки демонстрували більше суб'єктивного сексуального задоволення і швидку втрату інтересу до процесу (і, судячи з генітальної температури, збудження також спадало).

У жінок знижувалася температура, але психологічне збудження і бажання зберігалися. Вчені припустили, що саме ця готовність продовжувати і дає жінкам суперсилу відчувати множинні оргазми.
<...>

5. Скільки видів оргазму буває у жінок? І як вони відрізняються?

Списи в основному ламаються навколо двох видів оргазму – кліторального і вагінального. Все почалося з Фрейда, який вирішив, що здатність відчувати тільки кліторальний оргазм говорить про психологічну незрілість жінки. Після цього багато жінок, щоб позбутися від почуття неповноцінності, намагалися навчитися відчувати вагінальний оргазм або хоча б правдоподібно його імітувати. Відносно недавно з'ясувалися дві цікаві речі:

по-перше, відчувати так званий вагінальний оргазм, тобто оргазм під час проникнення члена, пальців або фалоімітаторів у піхву, здатна приблизно третина жінок,
а по-друге, вагінальний оргазм цілком заслужив позначку «так званий», тому що виникає він все одно завдяки стимуляції клітора, який влаштований дещо складніше, ніж спочатку передбачалося.

З суто кліторальним оргазмом все просто – він відбувається при стимуляції зовнішньої частини клітора (до недавнього часу вважалося, що це і є весь клітор, але, за останніми даними, цей орган – щось на зразок айсберга: його невидима частина набагато більша). <...>

Так званий вагінальний, а по суті, той же кліторальний, оргазм виходить, якщо притискати головку члена (або фалоімітатора) до передньої стінки піхви або стимулювати її неглибокими фрикціями. <...>

Є іще один варіант, не помічений в дослідженнях, але який періодично згадується в науково-популярних статтях сексологів і оспіваний журналами типу Сosmopolitan – матковий або цервікальний оргазм.

Він відбувається (ну, або як мінімум повинен відбуватися) при подразненні пенісом шийки матки і, відповідно, передбачається, що приємні спазми в цьому випадку – маткові скорочення. Це єдиний тип оргазму, при якому розмір члена має реальне значення, але і тут можливі лайфхаки – є пози, які вкорочують піхву (наприклад, жінка зверху навприсядки або якщо в місіонерській позі притягнути ноги до живота). Проблема в тому, що, на відміну від двох вищезгаданих видів оргазму, більш-менш вивчених дослідниками, інформація про матковий оргазм в основному надходить з «розповідей очевидців». Це ще не означає, що його не існує, але до інформації на цю тему варто ставитися критично (втім, це корисно стосовно будь-якої інформації).

Що стосується повідомлень про оргазм від анального сексу, є думка, що навіть тут може бути замішаний всюдисущий клітор, до окремих прихованих ділянок якого можна дотягнутися ось таким нетривіальним способом.

Оргазм, що виникає від подразнення ерогенних зон, віддалених від статевих органів, наприклад сосків, по суті, теж кліторальний: він теж призводить до збудження цього органу і при ньому виникають ті ж спазми м'язів тазового дна.

Набагато цікавіше справа йде з оргазмом при стимуляції частин тіла, які до ерогенних зон не належать. Наприклад, одна 40-річна жінка, яка привернула увагу дослідників, «закінчувала» під час чищення зубів – погодьтеся, несподіваний бонус! Хтось отримує спонтанну сексуальну розрядку і зовсім на рівному місці, наприклад, на шляху в магазин.

В основному клінічно вивчені випадки «маленьких смертей», що приходять незрозуміло звідки, пов'язані з епілепсією – через цікавий нейробіологічний збіг те, що відбувається з мозком при оргазмі, близьке до епілептичного нападу, а приховані епілептичні напади, відповідно, можуть вносити ось таку дивну різноманітність в життя.

Другий варіант – вдалий і рідкісний побічний ефект від антидепресантів нового покоління – селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС). Але варто врахувати, що СІЗЗС частіше навпаки викликають зниження лібідо і проблеми з оргазмом (хоча і не обов'язково). <...>

6. Так «кінчила» вона чи ні?!

Ні гучність стогонів, ні вираз обличчя, ні відчутне скорочення (або відсутність такого) м'язів піхви не є точними показниками. На сьогоднішній день у вас є тільки два способи відповісти на це питання з наукової достовірністю. Перший – це позитронно-емісійний томограф: він влаштований таким чином, що може сканувати лише голову жінки, поки ви робите щось цікаве з іншими частинами її тіла, і при цьому давати досить чіткі знімки (добре тільки, щоб жінка при цьому не дуже смикалася). Другий варіант – чутлива до тиску анальна пробка, яка заміряє скорочення м'язів тазового дна. Ви можете написати в Гронінгенський (Нідерланди) або в Міннесотський університет і запитати, де вони беруть такі пробки, а також прикупити собі парочку. Цікаво, чи використовували вчені-чоловіки ці прилади в особистих інтересах?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Англії у жінки стався інфаркт після фестивалю свінгерів

Надрукувати
мітки:
коментарів