Поділитись:

Сморід повернувся: нечистоти зливаються, лучани скаржаться

П'ятниця, 02 серпня 2019, 11:36
Сморід повернувся: нечистоти зливаються, лучани скаржаться

Як зазначив виконувач обов’язків начальника відділу екології Олег Гелета, 25 липня надійшло 45 звернень громадян на неприємний запах від мешканців мікрорайонів ЛПЗ та Вересневого, вулиці Львівської, 26 липня – 15 звернень, 29 липня надійшло 30 звернень, 30 липня – 101 звернення.

Про це говорили під час чергового засідання тимчасової міжвідомчої комісії з питань подолання негативної екологічної ситуації у місті, – повідомляє Луцька міська рада. 

На полях фільтрації Гнідавського цукрового заводу також тримається нестерпний сморід, роботи із засипання мулових карт ще не завершені. Як запевняв раніше представник цукрового заводу, до 1 серпня запаху уже не повинно було бути. Однак це не відповідає дійсності.

Зі слів начальника відділу “Група швидкого реагування” департаменту муніципальної варти Юлії Гоголь, інспектори департаменту продовжують моніторити ситуацію на полях фільтрації та на зливових каналізаціях. Несанкціонованих зливів не було зафіксовано, проте на полях фільтрації продовжує триматися нестерпний сморід.

Начальник управління охорони здоров’я Микола Якимчук додав, що від часу останнього засідання зареєстровано 1 звернення до медичних закладів зі скаргою на погіршення стану здоров’я у дитини, яке батьки пов’язують із неприємним запахом.

Під час засідання не оминули увагою й інцидент на очисних спорудах у селі Липляни, який набув значного резонансу. Як повідомив директор “КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк, підприємство теж працює в штатному режимі та без порушень. Напередодні активісти затримали водія машини для викачування мулу, який займається очисткою каналізаційних мереж і насправді просто виконував свою роботу, відкачуючи мул на території очисних споруд, при цьому не порушуючи жодних правил. У жодному разі це не був асенізаційний автомобіль.

Після інциденту КП «Луцькводоканал» отримало доручення забезпечити водіїв копіями відповідних дозволів і документів, аби в майбутньому уникнути подібних ситуацій. Як наголосив перший заступник міського голови Григорій Недопад, ця машина працюватиме на ЛСКАП “Луцькспецкомунтранс”, адже у деяких місцях маємо проблеми із зливовою каналізацією. Буде укладено договір на прочистку деяких районів, зокрема проспекту Відродження поблизу міської лікарні, де є проблеми зі зливовою каналізацією. Оскільки водії цього транспорту є немісцевими, а їхні послуги коштують немало грошей, вони не зацікавлені у тому, аби нашкодити нашому місту, тому зливати відходи у будь-яких невстановлених місцях не мають наміру.

Під час засідання прозвучали пропозиції від активістів щодо встановлення GPS – навігаторів у машинах, які перевозять рідкі відходи виробництва. Своїм баченням щодо подолання проблеми смороду поділився і громадський діяч, член виконавчого комітету Ігор Алєксєєв.

Учасники тимчасової комісії зійшлися на думці, що за останній місяць вдалося досягти консолідації дій міської влади, громади та інших відповідальних осіб у питанні боротьби зі смородом. Було знайдено найбільш імовірне джерело виникнення неприємного запаху, залучено велику кількість організацій до вирішення проблеми, ведеться активна інформаційна кампанія серед населення у медіапросторі та соціальних мережах. Проводиться комплекс заходів щодо знезараження мулових майданчиків на полях фільтрації Гнідавського цукрового заводу, куди зливалася мелясна барда. Також досліджуються й інші ймовірні причини неприємного запаху. За круглим столом зустрічаються усі відповідальні особи, дають роз’яснення. 

Наступне засідання міжвідомчої комісії відбудеться у понеділок, 5 серпня.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ ПРО Сморід у Луцьку

Надрукувати
мітки:
коментарів