Поділитись:

Щирі історії від молодих ветеранів: на «Бандерштаті» виступили нескорені (фото)

Субота, 03 серпня 2019, 16:44

Про міжнародні спортивні змагання «Ігри Нескорених», в яких беруть участь поранені військовослужбовці та ветерани, розповіли бандерштатівцям Майя Москвич, Юрій Дмитренко та Андрій Усач.

Це сталося 3 серпня під час гутірки на фестивалі українського духу.

«Ми в 2018 році потрапили до національної збірної Invictus Games. В цих міжнародних змаганнях я здобула золото у стрільбі з лука разом з Андрієм. Він також у збірній виступав як лучник. В нас одне золото і в команді, і в мене індивідуальне. А Юра займався у легкій атлетиці – і веслуванням, і киданням всього. Нагріб трохи медалей», – розповіла Майя Москвич.

Згодом Майя поділилася своєю історією, як вона була організатором «Бандерштату» 5 років, керувала «Національним альянсом» та була громадським діячем.

«Потім був Майдан, почалася війна, і я пішла добровольцем», – розповіла Майя і додала, що в 2013 році востаннє долучилася до організації фестивалю і одразу після нього поїхала на Схід України.

Вона зазначила, що, на жаль, її участь у війні була не такою, якою собі уявляла.

«Я йшла виганяти москалів, встановлювати прапори… Націоналістка – мої уявлення були сформовані в такому середовищі. Але завершилося все тим, що я стояла на якихось блок-постах, і коли я спала, то собаки облизували мої руки. Моїми найближчими побратимами виявилися люди, які, грубо кажучи, підтримували Антимайдан, вранці вмикали гімн СРСР і розказували, що мені Москва платила гроші», – розповіла нескорена волинянка.

На жаль, під час несення служби Майя трохи втратила своє здоров’я, тож саме тому й звільнилася.

«Було дуже кепсько», – зізналася волинка.

Однак їй тоді запропонували взяти участь в «Іграх Нескорених», на що вона з острахом погодилася. Їй не все вдавалося на тренуваннях, але на змаганнях показала найкращий результат.

«Invictus Games – це було диво, яке повернуло мене до громадської діяльності і аж до того, що я зараз читаю гутірку», – з усмішкою на вустах сказала Майя Москвич.

Своєю чергою Юрій Дмитренко поділився своєю історією із бандерштатівцями.

«Я проходив службу з 2014 по 2016 роки, поки не отримав поранення. Пішов на війну добровольцем, потім мій батальйон увійшов у склад ЗСУ. Після поранення я відразу почав займатися спортом, ще навіть коли не було протеза. Почав брати участь у проекті «Ігри героїв» – це проект для поранених ветеранів, військових, змагання з кросфіту. Потім дізнався про «Ігри Нескорених», і так вийшло, що там я від самого початку, коли Україну запросили до цих змагань. В 2017 році я брав участь як спортсмен, змагався, тоді пройшов у збірну, але у склад резерву. А в 2018 я зміг потрапити в збірну», – розпочав нескорений Юрій.

Також він коротко розповів, що ж таке Invictus Games.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атовець руйнує стереотипи та фотографує протез ноги в Instagram

«Invictus Games засновані британським принцом Гаррі. Він був військовим, навіть отримав поранення, хоча мало хто про це знає. І от в 2014 році він заснував ці змагання в Лондоні. Цьогоріч в проекті брали участь 19 країн», – зауважив Юрій.

Варто додати, що нині наших нескорених запросили на проект як менторів, що дуже тішить військових.

Зі слів Юрія, «Ігри Нескорених» – це не тільки фізична реабілітація, а й психологічна і моральна.

З цим повністю погодився й Андрій Усач, який щиро розповів свою історію, як він потрапив у проект.

«Потрапив я на Invictus тому, що отримав поранення на війні, бо захищав нашу країну. Намагаюся й далі це робити, тільки в інший спосіб. Після Майдану поїхав додому і залишив свої контакті дані у військкоматі. За декілька днів передзвонили і запропонували підписати контракт. Отримав поранення у луганському аеропорту. Бог дає такі випробування і долю для того, щоб, напевно, допомагати комусь іншому», – розповів Юрій.

З його слів, він випадково знайшов інформацію про те, що є такий проект Invictus Games.

«Зацікавився, заповнив анкету, взяв участь вперше, але до складу збірної не потрапив. Наступного року мене зарахували в збірну. Мрія збулася», – радісно розповів нескорений.

Він переконаний, що Invictus Games допоможуть ще багато кому, не тільки ветеранам, а й сім’ям тих, хто отримав поранення на війні.

«Завдяки цим іграм ти борешся, ставиш наступну ціль. Не кожен, хто має дві руки і дві ноги, спроможний знайти у собі ресурси для того, щоб досягати цілей», – підсумував Юрій.

Опісля щирих розповідей нескорених бандерштатівці дякували їм та провели зі сцени шаленими оплесками.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ У СПЕЦТЕМІ: Бандерштат-2019

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 вересня 2023
29 грудня 2022
23:01
21 серпня 2022
10 липня 2022
15:43
02 квітня 2021
02 липня 2020
30 квітня 2020
02 березня 2020
18 лютого 2020
11 вересня 2019