Поділитись:

Супрун розповіла, чи платитимуть виробники аптечних настоянок акциз

Вівторок, 06 серпня 2019, 01:32
Супрун розповіла, чи платитимуть виробники аптечних настоянок акциз

Міністерство охорони здоров'я готує постанову, за якою виробників лікарських настоянок на спирту, зокрема глоду, змусять платити акциз на спирт.

Про це в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.

Вона пояснила, що спиртовмісні настоянки значно дешевші алкогольних напоїв, тому що їх виробники не платять акциз.

"Існує прикра практика використовувати спиртовмісні настоянки замість алкоголю", – написала Супрун.


Одна з найпопулярніших спиртовмісних настоянок, якою намагаються заміняти алкогольні напої – настоянка глоду – так званий “бояришнік”. Імовірно, ви могли неодноразово бачити порожні склянки з-під настоянки глоду доволі далеко від медичних закладів або ж у місцях, мало придатних для лікування, пише Супрун.
 

В.о. міністра додала, що наукові дослідження в основному свідчать про користь екстрактів глоду для серцево-судинної системи.
 

 Що хорошого міститься в глоді?


Вже знайомі нам флавоноїди, поліфеноли та антоціани, притаманні ягодам. Ці сполуки мають антиоксидантну дію, тобто вловлюють та гасять вільні радикали, а також впливають на активність низки генів, залучених в роботу серця і судин. Є дані про зниження компонентами глоду тиску, покращення стану в разі аритмії, вплив на різні ланки обміну жирів та сповільнення розвитку атеросклерозу. Вважається, що екстракти глоду покращують травлення і утворення жовчі. У птахівництві екстракт глоду розглядають як корисну добавку до питної води. 

Чи можна пити чай із глоду, його настоянку чи глодове вино і сподіватися, що хвороби минуть? 

Чай пити можна, але просто як напій. Аби щось стало лікарським препаратом, з нього мають бути виділені активні речовини, їхня кількість має бути відома і стандартна, а самі ліки пройти пре- та клінічні випробування, і бути зареєстрованими. Якщо ліки дієві, має бути запобіжний механізм передозуванню, хоча щодо глоду немає даних про передозування.

Але настоянки можна зумисне перепити, бо це спирт. Рекомендовані дози настоянки глоду від 10 до 20 крапель за один прийом, або 160–900 мг екстракту – це менше 1 мл.

Наразі в Україні настоянку глоду можна купити без рецепту. У США та Канаді тривалий час препарати глоду належали до біологічно-активних добавок, але зараз їх маркетують як “альтернативну медицину”. До точного і дозованого застосування препаратів глоду із очікуваним ефектом ще далеко.

У дослідженнях глоду використовують саме спиртово-водні екстракти на основі етанолу чи метанолу. Але препарати на основі спирту не найкращий варіант, як ми розуміємо. 

Хороші новини – біологічно-активні сполуки глоду виділяються значно ефективніше гарячою водою під тиском – таке собі глодове високотехнологічне еспресо. Цей метод розробили задля подолання законодавчих регуляцій спиртових настоянок, високої ціни продукції та побічних ефектів від етанолу. 

Якщо у вас на присадибній ділянці росте глід, робіть із його цвіту, листя і плодів чаї, або готуйте желе чи фруктовий оцет із плодів.

Насамкінець, глід хороший тим, що з нього виходить гарний, традиційний британський живопліт – він і квітне, і створює кисень, і захищає від шуму, і годує міських птахів взимку. Це – найбільш ефективне застосування глоду для загального блага.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скоро до школи: Супрун нагадала про необхідні щеплення

Надрукувати
мітки:
коментарів