Поділитись:

"Крадіжка" дубів на Волині: лісівники сумніваються у добрих намірах євробляхарів

Четвер, 08 серпня 2019, 09:32
«Крадіжка» дубів на Волині: лісівники сумніваються у добрих намірах євробляхарів

Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства прокоментувало звинувачення у масових незаконних рубках лісу на Волині, які лунали від активістів ГО «АвтоЄвроСила».

Свою офіційну позицію лісівники оприлюднили на сайті ВОУЛМГ.

Як йдеться у повідомленні, 31 липня працівники ДП «Ківерцівське лісове господарство» в урочищі Залужне та в кварталі 4-го сільськогосподарського виробничого кооперативу «Муравище» виявлено встановлені на деревах камери відеоспостереження. Як виявилося згодом та відповідно до публічних заяв, активісти таким чином проводили збір інформації про незаконні рубки у Ківерцівському районі Волинської області. 

Ківерцівський район є найбільш проблемним для ВОУЛМГ у питаннях самовільних рубок дубових лісів. Працівники лісової охорони державних лісогосподарських підприємств саме у Ківерцівському районі неодноразово зупиняли лісокрадів.

Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства та його відомчі підприємства співпрацюють із десятками громадських та волонтерських організацій. Однак мають підстави для сумніву у відкритості намірів представників ГО «АвтоЄвроСила», оскільки вони відмовилися співпрацювати зі співробітниками державної лісової охорони, виявили низьку обізнаність щодо специфіки і статистики лісопорушень у Ківерцівському районі, а також потребували «ліквідації пробілів» у питаннях процедури та нормативних документів, які регламентують проведення рубок. 

Відомчі підприємства Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства за останні роки докладають максимум зусиль для того, щоб висвітлювати роботу та інформувати громадськість про ведення лісового господарства та охорону і захист лісів Волині. Інформація щодо ведення рубок перебуває у вільному доступі на сайті обласного управління. 

Відповідно до статті 69 Лісового кодексу України, спеціальне використання лісових ресурсів (рубки головного користування) проводяться за спеціальним дозволом, яким є лісорубний квиток. Спеціальний дозвіл на заготівлю деревини в порядку рубок головного користування видається органом виконавчої влади з питань лісового господарства (в області – обласним управлінням лісового та мисливського господарства) через Центр надання адміністративних послуг. Спеціальний дозвіл на проведення інших видів рубок, зокрема суцільних санітарних та вибіркових санітарних, видається власником лісів або постійними лісокористувачами у встановленому порядку на основі первинних документів матеріалів відводу насадження в рубку.

Інформацію про виписку лісорубних квитків на всі види рубок суцільних та вибіркових, починаючи від освітлення і завершуючи головним користуванням, можна побачити на сайті Держлісагентства України у вкладці «Відкриті дані» в Реєстрі лісорубних квитків. На сайті Волинського обласного управління – зіскановані переліки та підписані пропозиції на вибірково санітарні та суцільно санітарні рубки.

Діючи в межах службових повноважень, працівники лісгоспу зробили звернення до правоохоронних органів, адже за умови відсутності інформації про походження камер відеоспостереження у лісі не могли виключити факт встановлення камер відеоспостереження не активістами, а особами, які намагалися скоїти лісопорушення. 

Сам зміст записів камер відеоспостереження теж викликає ряд запитань. За час «охорони» активістами «АвтоЄвроСили» лісів в об’єктив камер потрапили транспортні засоби, які вивозили деревину з електронними бирками та із відповідними документами на перевезення деревини ТТН (товарно-транспортні накладні, які реєструються в єдиній електронній базі Державного агентства лісових ресурсів України у відкритому доступі). На камерах не зафіксовано жодного транспорту крадіїв дубової деревини (дубокрадів), які постійно зберігають неабияку активність у Ківерцівському районі.

Зважаючи на досвід охорони лісів у Ківерцівському районі, працівники лісгоспу припускають гіпотезу щодо того, що на час роботи камер відеоспостереження дубокради були попереджені про проведення спостереження. 

Також, зазначають лісівники, абсолютно неприйнятною є практика супроводження активістів особою в балаклаві та на транспортному засобі без будь-яких номерних знаків. Саме за таких умов і відбуваються крадіжки дуба. Особа, яка взялася супроводжувати лісівників та активістів до місця так званих «масових рубок», була добре обізнана із лісовими ділянками. Також лісівники запевнил, що суперечливим є спосіб подачі інформації про відвідування Ківерцівського лісгоспу керівником ГО «АвтоЄвроСила» Олегом Ярошевичем. Активісти завідомо ігнорують законодавство, до моменту втручання лісівників не викликали на місця лісопорушень працівників поліції, відмовилися обмінятися інформацією із камер відеоспостереження із представниками державної лісової охорони та намагаються всілякими методами нав’язати громадськості саме свою версію подій.

Через зміни у законодавстві, представники державної лісової охорони позбавлені інструментів впливу на крадіїв деревини. Однак лісівники хочуть справделивого рішення щодо осіб, на яких було відкрито кримінальні провадження за незаконно добуту деревину та які, внаслідок згаданих змін, уникли кримінальної відповідальності через підвищення необхідної суми заподіяних збитків. 

«У зв’язку із такими діями активістів, працівники лісогосподарських підприємств опиняються у завідомо дискредитованій позиції ще й із тієї причини, що до моменту врегулювання законодавства про так звані «євробляхи» не є можливим якісно розмежувати поняття «злодій на євробляхах» та активіст із «євробляхами». Як зазначено вище – переважна частина крадіжок деревини в Україні скоюється саме з використанням автомобілів без державної реєстрації», – наголосили в управлінні. 

«Зважаючи на завідомо недостовірне тлумачення ситуації у лісовому господарстві, намагання окремими людьми однобоко та із явними плановими нападами на працівників лісової галузі «розганяти» тему того, що лісівники є ворогами лісу, основними крадіями та браконьєрами, засуджуємо подібні методи роботи. Закликаємо громадськість та представників ЗМІ всебічно досліджувати факти, які оприлюднюють громадські активісти, отримувати офіційні коментарі представників державних лісогосподарських підприємств, правоохоронців та представників громад, на території яких функціонують лісгоспи»,  – додали лісівники. 

Довідково: 

Працівниками державної лісової охорони Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства в період із 2017 року та за сім місяців 2019 року передано 485 справ до поліції, 20 справ – до прокуратури, 11 справ – у суди, відкрито 60 кримінальних проваджень за фактами незаконних порубок лісу.

За вищевказаний період зафіксовано непоодинокі випадки збройних нападів та застосування фізичної сили до лісівників з боку лісокрадів.

Перешкоджання лісопорушникам супроводжувалось затриманням транспортних засобів, які були знаряддям злочинів. Із 67 авто, затриманих за підозрою у причетності до незаконних порубок та незаконного перевезення лісопродукції (у переважній кількості випадків – породи дуба), 39 автомобілів перебували на іноземній реєстрації!!!

Працівниками державної лісової охорони ДП «Ківерцівське ЛГ» за період із 2017 року та за сім місяців 2019 року 54 справи скеровано до поліції та відкрито 20 кримінальних проваджень за фактами незаконних порубок лісу.

Із затриманих за підозрою у причетності до лісопорушень (порубки та незаконне перевезення деревини породи дуб) 12 авто9 транспортних засобів перебували на іноземній реєстрації. Відомо, що порушника на транспортному засобі без державної реєстрації ідентифікувати фактично не можливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
21 квітня 2024
20 квітня 2024
09:09
19 квітня 2024