Поділитись:

«АТОМІК»: британці презентували горілку з чорнобильської води і пшениці (фото)

Четвер, 08 серпня 2019, 16:04

Команді науковців з Великої Британії та України вдалося виготовити експериментальний радіоактивно безпечний алкоголь з чорнобильської води та пшениці з використанням традиційної методики «homemade».

Про це повідомило Державне агентство України з управління зоною відчуження у Facebook. 

Для виготовлення експериментальної партії «АТОМІК» використовувалась вода з чорнобильських свердловин. Дистильований алкоголь розводили з мінеральною водою із глибокого водоносного шару в місті Чорнобиль, який має схожий хімічний склад з ґрунтовими водами регіону Шампань у Франції. У воді не було виявлено радіоактивного забруднення.

У своєму звіті науковці також представили результати дослідницького проекту, який тривав 3 роки і полягав у вивченні міграції радіонуклідів із ґрунтів зони відчуження до сільськогосподарських культур, вирощених на цій території. В експериментальних зразках, вирощених у межах проекту, вони виявили незначне перевищення допустимої концентрації (20 Бк/кг) стронцію-90. Але оскільки у процесі виготовлення алкоголю кількість «домішок» у зерні зазвичай зменшується, то у готовому напої вони змогли виявити лише природний радіонуклід вуглець-14. Концентрація вуглецю-14 була не більшою, ніж у будь-якому іншому алкогольному напої.

Звіт отримав позитивний відгук у Державному агентстві України з управління зоною відчуження.

«Вчергове британські вчені вразили світ унікальним досягненням і довели, що «неможливе стає можливим». На цей раз у тісній співпраці з українськими науковцями вони продемонстрували, що у чорнобильській зоні можна створити чистий, радіаційно безпечний продукт із традиційним смаком. Отже, чорнобильська горілка – це більше не один із міфів, а реальність», – розповідає голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Професор Джим Сміт з Університету Портсмута описує «ATOMIК» як, можливо, найважливішу пляшку алкоголю у світі. У планах дослідників – налагодити виробництво крафтової горілки із зерна, вирощеного у зоні обов’язкового (безумовного) відселення, і повертати 75 % прибутку громаді постраждалих від аварії на ЧАЕС регіонів.

«Ми не плануємо вирощувати зерно у зоні відчуження у промислових масштабах, оскільки там зараз заповідник дикої природи. Натомість ми хочемо працювати у зоні обов’язкового відселення, де рівні забруднення значно нижчі і де все ще проживають люди. Ми прагнемо зробити високоцінний продукт для підтримки економічного розвитку цих територій», – зазначає професор Сміт.

Дослідники підкреслюють, що сьогодні багато відселених територій вже можна використовувати для безпечного вирощування сільськогосподарських культур, якщо робити це під радіоекологічним контролем.

Перший заступник Голови ДАЗВ Олег Насвіт зазначив, що в агентстві підтримують ініціативу використання занедбаних земель зони відселення на благо місцевих громад. Він також наголосив, що безпека має бути пріоритетом № 1 під час будь-якої діяльності на цих територіях.

«Я би назвав це високоякісним самогоном, адже «АТОМІК» має не типовий для високоочищеної горілки смак, а також аромат зерна від наших оригінальних українських методів дистиляції. Мені це подобається», – зазначив він.

Зараз створюється соціальне підприємство «Чорнобильська алкогольна компанія», яка в майбутньому вироблятиме та продаватиме високоякісну крафтову горілку «АТОМІК». Для старту виробництва потрібно вирішити ряд юридичних питань, після чого науковці сподіваються розпочати невелике експериментальне виробництво «АТОМІК».

Довідково:

Перевірку води та алкоголю здійснювали фахівці Українського гідрометеорологічного інституту, Університету Саутгемптона, геологічна та екологічна лабораторії Університету Портсмута та незалежна лабораторія з перевірки вин та спиртних напоїв.

«АТОМІК» було розроблено в рамках проекту, що фінансується Радою з досліджень природного середовища Британії (NERC) і має на меті з’ясувати, коли і чи можна взагалі почати безпечно використовувати частину покинутих внаслідок аварії на ЧАЕС земель для вирощування сільськогосподарських культур. У рамках проекту відбувається співпраця з урядом України, Державним агентством України з управління зоною відчуження, ДСП «Екоцентр», Українським гідрометеорологічним інститутом, Українським інститутом сільськогосподарської радіології та Інститутом геологічних наук НАНУ. Британськими партнерами проекту є Університет Салфорда та Центр екології та гідрології.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 жовтня 2019
16 жовтня 2019
15 жовтня 2019
13 жовтня 2019
12 жовтня 2019
11 жовтня 2019
09 жовтня 2019