Поділитись:

Ціна буде рости: в Україні прогнозують неврожай картоплі

Неділя, 11 серпня 2019, 11:45

Цього року в Україні очікують неврожай картоплі та інших овочів борщового набору. Про це в коментарі ГолосUA повідомила Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру.

«В Україні зменшилася площа засіву картоплі, так як це не експортна культура. Крім того, садити її на півдні країни безперспективно, так як там дуже низька врожайність. Цього року погана картопля через негативні погодні умови. Він утворює бульби на глибині 10-20 см Якщо температура ґрунту вище 25°С, то бульби вже не утворюються. Найгірший урожай картоплі в цьому році буде на півдні і в центрі країни. Відповідно, варто очікувати його подорожчання», — повідомила Тетяна Адаменко.

Вона уточнила, що урожай овочів борщового набору буде набагато нижчим, ніж минулого року.

«Сказати, що урожай овочів постраждав, не можу. Однак урожай буде набагато нижче, через погані умови для запилення. Також негативно вплинули коливання температури. Овочів борщового набору потрібно, щоб вночі температура повітря була вище 6°С. Якщо вона опускається нижче, то овочі псуються. Відповідно, цього року постраждала якість і кількість овочів для борщового набору, а це означає, що ціни на нього зростуть», — резюмувала вона.

Нагадаємо, нинішній сезон розчарував українських овочівників. Основні ставки — на цибулю і капусту, які били всі рекорди за цінами ще Цієї весни, — не зіграли. Ціни на цибулю обвалилися у п’ятеро. Якщо у квітні-травні на опті його продавали по 25 гривень, то зараз — по 5 гривень за кілограм. Капуста подешевшала в 3,5 раза, морква — в 1,5 раза. Що, звичайно, не може не радувати пересічних українців, які ще в травні платили за кілограм цибулі до 30-40 гривень. Зате у виграші ті, хто посадив картоплю. За нього зараз можна виручити вдвічі більше, ніж минулого року. Дорожче коштують також салатні овочі — томати, огірки, перець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів