Поділитись:

Зе-зміни: чи будуть в Україні дострокові місцеві вибори

Вівторок, 13 серпня 2019, 16:10
Зе-зміни: чи будуть в Україні дострокові місцеві вибори

Перше засідання новообраної Верховної Ради відбудеться 29-го серпня. Таке рішення ухвалили за результатами роботи підготовчої групи. Внесли його представники "Слуги народу". Ще більш ранню дату – 20 серпня – пропонувала "Опозиційна  платформа – "За життя".

Чергова сесія Верховної Ради, відповідно до закону, починається у перший вівторок вересня і лютого, відповідно. Тобто 3 вересня. Про це пише на своєму Telegram-каналі редекторка видання "Левый берег" Соня Кошкіна. 

Також, зауважує вона, після парламентських виборів Зеленський порадив "не розслаблятися" місцевій владі, мовляв, і її достроковість не за горами. А 14-го серпня призначене засідання Кабміну, за результатами якого Віталій Кличко з дуже великою часткою ймовірності буде позбавлений повноважень голови КМДА. 

Що спільного між цими подіями? 

1. 29-30 серпня ВР працює ударно: формує президію, комітети, Кабмін, призначає силовиків. Також дає перші 226 для внесення змін до Конституції, що дозволяють провести дострокові місцеві вже цьогоріч. 
2. Далі потрібен Конституційний Суд, і при сприятливому його завершенні (в чому ніхто не сумнівається) – 300 "за" на черговій сесії. Вона, як ми з'ясували, стартує 3-го вересня. Суд може працювати паралельно, тут обмежень немає. 
3. Питання: вибори оголосять у всій країні або тільки в Києві? Це ще обговорюється.
4. На те, щоб "перепрошити" всю Україну, буде потрібно чимало коштів. У бюджеті на поточний рік вони не передбачені. Але ось на одну тільки столицю – якщо пошкребти по закутках – знайти можна. Символічно, якщо це стане одним з перших рішень нового уряду.

Втім Соня Кошкіна не стверджує, що саме такий сценарій буде реалізований. 

"Він цілком можливий. Зе-юристи його розглядають дуже уважно як дуже можливий. Пропонуючи призначити перше засідання на 20-те, в ОПЗЖ давали можливість ще спростити процес – більше часу. Але це, зрозуміло, чистої води збіг. Не інакше. Знущання над Конституцією і законами? Ну, в 2010-ті ще не таке проходили, чому б ні. А далі – стежте за руками", – зазначила вона. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів