Поділитись:

Чорна діра спалахнула у 75 разів яскравіше: ніхто не знає чому (фото)

Четвер, 15 серпня 2019, 00:30
Чорна діра спалахнула у 75 разів яскравіше: ніхто не знає чому (фото)

Астрономи до кінця не можуть розібратися, що змусило об'єкт засвітитися так яскраво.

Надмасивна чорна діра, яка розташована в центрі нашої галактики, різко спалахнула яскравим світлом, що перевищує свій звичайний стан у 75 разів. Загадкове космічне явище вчені зафіксували в ніч проти 13 травня 2019

Про це повідомляє ТСН з посиланням на CNN.

Астроном Туан До і його колеги спостерігали за об'єктом Стрілець А* – надмасивною чорною дірою в центрі Чумацького Шляху – за допомогою телескопа Кека на вершині гори Мауна-Кеа (Гаваї).

Всього за дві години вони стали свідками того, як чорна діра стала в 75 разів яскравішою в ближньому інфрачервоному діапазоні світлового спектру.

"Яскравість Sgr A* весь час змінюється, стаючи то яскравішою, то тьмянішою на шкалі від декілької хвилин до декількох годин – в основному вона мерехтить як свічка", – описав До спостереження.

Чорна діра спалахнула у 75 разів яскравіше: ніхто не знає чому (фото)

Яскравий спалах чорної діри 

Це є найбільшою подією за більш ніж 130 випадків спостережень. Передбачається, що підвищена яскравість Стрільця А* пов'язана зі збільшенням тепла акреції речовини на чорну діру, що це могло бути викликано збуреннями, створеними зіркою S2, яка в липні минулого року зблизилася з чорною дірою на відстань 17 світлових годин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці дослідили, скільки важить Чумацький Шлях

Надрукувати
мітки:
коментарів