Поділитись:

Чому зміцніла гривня і що з нею буде далі

Четвер, 15 серпня 2019, 10:00
Чому зміцніла гривня і що з нею буде далі

Раніше зазвичай гривня посилювалася з квітня до червня-липня, а потім девальвувала восени до нижньої точки.

Ця сезонність ще з 90-х визначалася особливостями зовнішньої торгівлі України, коли навесні та влітку Україна активно експортувала метали та інші товари, а восени імпортувала паливо та споживчі товари для новорічного сезону. Але з минулого року ця тенденція почала змінюватися. Про це розповів виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

Із його слів, по-перше, збільшення ваги зернових в експорті розтягнуло в часі період активного находження валютної виручки. По-друге, іноземні портфельні інвестори звернули увагу на цю сезонність і почали вкладати в гривневі облігації завчасно, в перші місяці року, коли курс долара є найвищим. 

Цього ж року високі процентні ставки за державними облігаціями наклалися на очікування, що далі вони будуть знижуватися, та на позитивну оцінку інвесторами результатів виборів в Україні. Міністерство ж фінансів вирішило перестрахуватися і майже повністю задовольнити попит інвесторів. Саме тому ми й побачили неочікуване посилення гривні в другій половині літа і коливання курсу «від аукціону (Мінфіну) до аукціону», тобто залежно від того, скільки валюти «зайшло» в країну після продажу ОВДП.

В разі, якщо посади прем’єр-міністра та міністрів економічного блоку в новому уряді обіймуть авторитетні серед інвесторів постаті, уряд швидко домовиться з МВФ про нову програму, а Рада ухвалить потрібні закони, то цього року ми можемо пройти осінь і без звичного послаблення гривні. Тим більше, що через хорошу погоду ми знову очікуємо на рекордний врожай зернових.

Тоді Національний банк зможе прискорити зниження облікової ставки, а Мінфін – обмежити залучення дорогих коштів, що вгамує спекулятивний попит на гривневі облігації уряду.

Довідка VoxUkraine

Потужне зміцнення в липні дозволило гривні значно перевершити показники того ж місяця двох минулих років. Зростання національної валюти викликано декількома факторами. По-перше, це зростання попиту іноземних інвесторів на гривневі ОВДП українського уряду. По-друге, це сезонність, зумовлена експортом аграрної продукції. Подальше посилення гривні також відбудеться за рахунок серпневих платежів податку на прибуток, для яких експортери будуть продавати валюту.

VoxConnector для ІА «Конкурент» 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, чому падає долар і що буде далі

Надрукувати
мітки:
коментарів