Поділитись:

УПЦ "МП" на Волині просить у Зеленського захисту

Четвер, 15 серпня 2019, 15:13
УПЦ

Представники релігійних громад Української православної церкви (Московського патріархату) на Волині звернулися до Президента України Володимира Зеленського із закликом про допомогу.

Про це інформує Спілка православних журналістів. 

Зокрема в УПЦ (МП) заявили, що  "Православна церква України розбудовується винятково за рахунок їхнього майна": активісти нової церкви нібито плюндрують храми УПЦ (МП), захоплюють їхню нерухомість, блокують доступ до церковного служіння. 

Також в УПЦ (МП) зазначили, що розслідування злочинів проти них саботують або проводять у неналежний спосіб.  До того ж "захоплення храмів" підкріплюються набуттям чинності антиконституційних законопроектів про "переходи" релігійних громад з однієї юрисдикції до іншої.

"Якби ініціатори "переходів до ПЦУ" проводили би процедуру так, як належить, в абсолютній більшості випадків храми залишалися б у нашому розпорядженні або перебували б у почерговому використанні двох громад. Однак, оскільки зібрання "за переходи" відбуваються у межах територіальних громад, а не релігійних організацій, із залученням сторонніх для релігійної громади осіб, їхні результати є протизаконними, а застосування – кричущим правопорушенням. Маємо підстави стверджувати, що абсолютна більшість перереєстрацій наших громад "у відповідності до закону про релігійні організації" насправді порушує всі його норми, не кажучи про конституційні права наших вірян", – наголосили у зверненні. 

Як йдеться у листі,  з 28 лютого до 11 липня розпорядженнями ексголови ОДА Олександра Савченка та тимчасового виконувача обов’язків голови Волинської ОДА Олександра Киричука здійснена перереєстрація 86 юридичних осіб. Натомість в УПЦ (МП) запевнили, що лише у 13 випадках перереєстрація проводилась за згоди умовної більшості релігійної громади. 

"В абсолютній більшості випадків реально чинні громади УПЦ залишилися у цих населених пунктах, вони відтиснуті на приватну територію, де продовжують здійснювати богослужіння", – наголосили в МП. 

Також представники УПЦ (МП) на Волині зауважили, що Волинська єпархія УПЦ КП і не думала перереєстроватися у ПЦУ, хоча й декларувала себе такою. 

У результаті представники УПЦ (МП) на Волині просять Президента підписати указ про протидію в Україні рейдерству і зупинити ті рейдерські дії, котрі вже вчинені або перебувають у процесі вчинення.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів