Поділитись:

Скандал у луцькому басейні: директор звинувачує тренера. Подробиці

Субота, 17 серпня 2019, 10:01
Скандал у луцькому басейні: директор звинувачує тренера. Подробиці

Війна плавців у Луцьку набирає обертів. Після того, як громадськість дізналася про звільнення тренера-викладача місцевої спортивної школи з плавання Володимира Самчука, на всю Україну розгорівся справжнісінький скандал

Суспільство обурене, що успішного фахівця "погнали в шию"  за те, що він готував свого підопічного, рекордсмена України Максима Ткачука до чемпіонату світу у Будапешті на базі приватного клубу, а не в комунальному басейні, де на період літніх канікул щороку спускають воду. 

15 серпня на платформі "Відкрите місто" Едуард Баранов зареєстрував петицію, в якій запропонував поновити тренера на посаді у СДЮШОР. А натомість звільнити директора плавального басейну Олександра Сологуба. За добу ініціатива зібрала необхідну кількість підписів. Незабаром її розглянуть представники місцевої влади.

Днем раніше (14 серпня) журналіст ІА "Конкурент" зідзвонився з Олександром Сологубом, щоб отримати коментар з приводу ситуації, що виникла. Зустріч відбулася у стінах спортшколи. Директор, який наразі офіційно перебуває у відпустці, сказав, що забув ключі від власного кабінету та запропонував поговорити в іншій кімнаті.

Там до нього приєднався старший тренер Сергій Максимюк та заступник з адміністративно-господарської роботи Володимир Озимко. Чоловіки синхронно кивали в такт словам Сологуба (який разом із журналістом записував розмову на диктофон у власному телефоні) та підтверджували кожну його позицію. 

Цілком ймовірно, що їхня присутність була зумовлена необхідністю надання директору моральної підтримки у складній ситуації, проте, можливо, вони просто допомагали керівнику "заговорити" та збити з теми кореспондента...

– Коли було звільнено Володимира Самчука?  Яка дата стоїть на документах та хто їх підписував?

Олександр Сологуб: 23-го липня його було ознайомлено з намірами, а 25-го – звільнено. Був підготований проект наказу, необхідні документи передалися у бухгалтерію. Це потрібно для того, щоб розрахуватися з ним за всіма доплатами.

– Ви підписували його звільнення?

Олександр Сологуб: Ні.

– А хто?

Володимир Озимко: Я.

Олександр Сологуб: На сьогодні я перебуваю у відпустці.

– З якого до якого числа у вас відпустка?

Олександр Сологуб: З 22 липня до 19 серпня.

– Самчук казав, що ви особисто дали йому дозвіл проводити тренування у приватному клубі, а потім, відповідно до його слів, викликали Володимира до себе, показали йому акти про прогули, один з яких він підписав. Володимир Озимко на оперативній нараді повідомив, що Самчук 8 липня подав заяву для отримання дозволу проводити тренування поза базою школи, проте не додав графік індивідуальної підготовки спортсменів. Він каже, що ніхто у нього цього не вимагав, а ви просто «взялися» за це слово у його заяві. Прокоментуйте це.

Олександр Сологуб: Він говорить, що я надав дозвіл, але ми всі дорослі люди, нам давно не по 18 років. Ми працюємо в державній установі, комунальному закладі, отримуємо заробітну плату завдяки платникам податків у Луцьку.

Першочергова діяльність нашої школи полягає у підготовці спортсменів, членів резерву та збірної України. У Самчука є посадові інструкції, в яких зазначено, що він може робити, а що ні. Для того, щоб, для прикладу, поїхати у відрядження, він повинен підійти до мене, написати звернення. Я маю розглянути та відправити. Для того, щоб виїхати, то потрібно мати наказ, офіційний документ.

Я сказав йому: «Мені не треба на словах. Слова – це таке. Напишіть на папері, що ви хочете, а я розгляну». Він передав заяву татові (Віктор Самчук (батько Володимира Самчука) керував спортивною школою з плавання 11 років, на посаді директора його замінив Олександр Сологуб), який постійно його прикриває. Його батько – виконувач обов’язків заступника директора з навчально-тренувальної роботи. Він приніс заяву сина, а я йому розписав, що Самчук повинен проводити навчально-тренувальний процес на базі. Заборонити тренуватися у приватному клубі, де є вода, я не можу. Окрім визначеного, можеш тренуватися додатково, де хочеш та скільки хочеш, якщо дозволяє лікар.

В нас є розклад: потрібно прийти зранку, після обіду, відповідно до графіка. Якщо ти хочеш внести зміни, то потрібно їх висвітлити в індивідуальному плані підготовки. Такий графік потрібно підготувати для кожного спортсмена… 

А то виходить, що в нього було відкрито групу на чотири людини, а в ній плаває вісім. Він написав заяву, що бере всю відповідальність на себе і це не вплине на його тренувально-навчальний процес. А потім через ЗМІ він вимагає ще одну доріжку. Група відкривалася для чотирьох дітей, вони отримали одну доріжку. Не може людина працювати, поєднуючи роботу у школі та у приватному клубі. За це може бути відповідальність…

– Чому ви відкрили групу лише для чотирьох дітей?

Олександр Сологуб: Для того, щоб відкрити групу спеціалізованої підготовки… Там є певна кількість, це треба дивитися в типовому положенні. Якщо група вищої спортивної майстерності, то потрібні два майстри спорту. Тобі дають одну доріжку та, за погодженням обласного відділу з питань фізичної культури та спорту і департаменту сім’ї, молоді і спорту Луцької міської ради, відкривають групу. Структури, які платять гроші за ці тренування, дають погодження, а директор школи затверджує. Якщо погодження не дали, то ми не відкриваємо групу. Я не можу брати відповідальність на себе...

(повертається до відповіді на попереднє запитання)

Отож, його батько подав мені заяву від Самчука, я розглянув, і Віктор Йосипович (батько Володимира Самчука) йому повинен був донести…

Але тут все однобічно перекручено. Він не ходив на роботу з 8 липня. Ми це все фіксували. У нас ведеться журнал. Нам доповіли, що він не прийшов на роботу, оскільки його спортсмени поїхали на чемпіонат України. Він вирішив, що його діти поїхали, то на роботу можна не ходити. Але чи дозволяє законодавство отримувати гроші і не приходити?

– На мою думку, головний резонанс цієї історії в тому, що Максим Ткачук виграв національну першість, пробився на чемпіонат світу. З боку здається, що Володимир Самчук готує його до змагань, а ви заважаєте. Навіть звільнили.

Олександр Сологуб:  Як я можу? Якщо спортсмен зараз виступає, а він на роботу не ходить?

– Самчук каже, що не поїхав, оскільки 30 червня його дружина народила дитину.

Олександр Сологуб:  У нас є заява (кажучи ці слова, Сологуб жестом просить Володимира Озимка принести документ), в якій він пише, що не буде нічого пояснювати, відповідно до 63-ї статті Конституції України.

– Максим Ткачук зараз на зборах в Угорщині. Що з ним буде далі?

Олександр Сологуб: Давайте розділяти та говорити або про Самчука, або про спортсмена, яким він прикривається. Максим показав гарний результат, це допуск до чемпіонату світу, але в Україні є і сильніші плавці.

Те, що кажуть, що це насправді дуже гарний результат… Це ще не результат, це лише перша сходинка, нехай він і тренер не зазнаються. Я теж працюю на посаді тренера, веду групи вищої спортивної майстерності, маю майстрів спорту, не одного і не двох. І мені не давали нічого, не допомагали нічим.

Ми щомісяця даємо навчально-тренувальні збори, одягаємо, забезпечуємо харчуванням, гідрокостюмами, костюмами для спортивної зали та для парадів. Курточки зимові, взуття Максиму дали. Ми повністю підтримуємо спортсменів. Все змінилося при новому директору та старшому тренеру.

При цьому кажуть, що ми не допомагаємо достатньо. Зрозумійте, є бюджет, і ми як школа можемо фінансувати підготовку спортсмена до місцевих, обласних та всеукраїнських змагань. Але надалі брати відповідальність та фінансувати повинні обласне управління, Національний олімпійський комітет, Міністерство молоді та спорту та Федерація плавання України.

(В цей момент Володимир Озимко повернувся із заявою від Володимира Самчука. Упродовж кількох хвилин Олександр Сологуб зачитував написане на папері вголос  та коментував викладене)

Скандал у луцькому басейні: директор звинувачує тренера. Подробиці

– В інтерв’ю Главкому Володимир Самчук казав, що його команда принесла половину очок всій області. Вам не шкода втрачати тренера такого рівня?

Володимир Озимко: Давайте я принесу документ, на якому зазначено про здобутки спортсменів за рік (Озимко знову покидає кімнату).

Олександр Сологуб: У нашій школі працює 16 тренерів, і кожен здобуває очки, не тільки його діти. І це не його спортсмени, а школи. Він тренер, на нього покладені обов’язки готувати їх, він за це отримує кошти, це не його особиста дитина. Результат зробила школа, а не він сам.

А якби школа не платила зарплату Володимиру Вікторовичу? Якби не давала збори? Ви знаєте скільки Максим отримує? Стипендія від міста, близько чотирьох тисяч гривень на харчування, федерація доплачує. Він має орієнтовно 10 тисяч гривень в місяць.

– Це передбачено.

Олександр Сологуб:  Передбачено, але ніхто раніше таких грошей не отримував. Ми це відновили, особисто я, старший тренер, заступники!

– А якщо школа через цей скандал втратить такого спортсмена, в якого стільки вкладено, то вам не буде шкода?

Олександр Сологуб:  Спортсмен може залишатися, приходити, далі тренуватися, виконувати свою програму. В нас 16 тренерів. Володимир Вікторович з Ткачуком працює лише два роки, раніше його тренував Тихонович Анатолій Анатолійович.

Самчук – людина емоційна. Але такого хамства, яке він дозволив собі, коли його спортсмен почав пробиватися на вершину, ніхто ніколи такого не робив. І ми й не дозволимо такого, оскільки понесемо відповідальність, бо це порушення трудової та фінансової дисципліни.

Завдяки тому, що ми здійснюємо цей нагляд та контроль, то й вийшли ці результати…

(В кімнату повернувся Володимир Озимко та передав листок формату А4. «Це перелік всіх тренерів та їхні здобутки за рік», – зауважив він. Своєю чергою Олександр Сологуб ще раз зосередив увагу на тому, що в школі багато кваліфікованих спеціалістів. Також директор каже, що ні він, ні старший тренер Сергій Максимюк не забирали собі в групи дітей. Також Сологуб ще раз зазначив, що Володимир Самчук був звільнений, оскільки «зухвало перестав ходити на роботу». Після цього він готовий перейти від обговорення тренера та поговорити про Максима Ткачука).

Скандал у луцькому басейні: директор звинувачує тренера. Подробиці

Олександр Сологуб: Максим – гарний та перспективний спортсмен, честь йому та хвала. Він представляє нашу школу, місто та область. Ми максимально його підтримуємо. Так, Сергію Леонтійовичу (Сергій Максимюк – старший тренер)?

Для того, щоб відрядити спортсмена на збір, або на чемпіонат України, ми дотримуємося порядку. Спочатку проводяться відбіркові змагання, чемпіонат Волинської області. За підсумками турніру, визначається 12 найкращих, вони включаються в навчально-тренувальний збір. Після цього на тренерській раді приймається остаточне рішення. Все колегіально, ніхто нічого не прикриває. Не так, як було при попередньому директору. Так чи ні, Сергію Леонтійовичу?

– У вас особистий конфлікт з попереднім директором (попередній директор Віктор Савчук – батько звільненого Володимира Савчука)?

Олександр Сологуб: У нас немає конфліктів.

Володимир Озимко: Ми просто розгрібаємо результат його діяльності.

Олександр Сологуб: Повернімося до спортсмена. Коли він брав участь у змаганнях, набирав достатню кількість очок (йому це вдавалося), він був профінансований на всіх зборах. Те, що він каже, що ні, то це брехня.

Він їздив на чемпіонат України? Забезпечили виїздом, формою. Ми надали йому можливість реалізуватися. А тренер, оскільки з’явився спортсмен такого високого класу, дозволив собі не ходити на роботу.

– Зрозуміло. То що далі буде з Максимом? Ви спілкувалися з ним, з його батьками?

Олександр Сологуб:  Я у відпустці, виконувач обов’язків директора – Володимир  Ярославович Озимко. На зв’язок з нами вони поки не виходили… Максим зараз в Угорщині готується до чемпіонату світу в Будапешті… Ми не влазимо, не знаю, чи Самчук консультує його наразі, батьки до нас не зверталися, заяв не писали.

– Батьки відкрито підтримали Володимира Самчука.

Олександр Сологуб: Це їхнє право! Якщо вони хочуть бути в нашій школі – двері відкриті. В нас чимало тренерів є з вищими категоріями. Не хочу хвалитися, але я – кандидат  педагогічних наук, йшов до цього більше семи років… Я не прошу, щоб Максим йшов в мою групу, але якщо батьки хочуть, то будь ласка, двері відкриті. Хочете до іншого тренера? Будь ласка!

Хочу додати: спортсмен справді показав гарні результати і йому потрібно забезпечити більші умови. У нас спортивна дитячо-юнацька школа олімпійського резерву з плавання, ми готуємо резерв збірної України. Далі спортсменами займається Школа вищої спортивної майстерності, де є всі умови і вони можуть фінансувати Європу та світ.

Сергій Максимюк: Тренер не дозволяє спортсмену розвиватися, бо він хоче сам з ним бути. Були і в нас, і у Валентиновича (у Сологуба) вихованці, які переходили в республіканські училища в Києві, в Дніпрі та продовжували свою кар’єру в складі збірної з більшими можливостями.

Олександр Сологуб: Академічні години, якщо в нас 45+45 хвилин, то там – 60+60. Там створені всі умови для таких дітей.

(Упродовж наступних хвилин мої співрозмовники черговий раз почали обговорювати Володимира Самчука та критикувати його підхід до роботи. Окрім цього, Олександр Сологуб розповів про формування груп в спортивній школі та заявив, що Самчуку «дали» кандидата в майстри спорту, щоб він зміг відкрити групу)

– Стосовно формування груп. Самчук казав, що через введення «бригадного» методу пішло ще дві тренерки…

Олександр Сологуб:  Ви хочете про це поговорити?

– Цікаво.

Олександр Сологуб:  Вони пішли, бо підтримують його. Їм подобається хаос.

– Чи достатньо вам тепер тренерів, щоб повноцінно готувати спортсменів?

Олександр Сологуб: Достатньо! В нас інші завдання, і ми їх цілком виконуємо. Не лише Максим Ткачук ставить рекорди. Той самий Ілля Петрочук встановив рекорд, він в мене тренується, але я не хвалюся…

– Ви казали, що вам доводиться розгрібати наслідки роботи попереднього керівника. Дві тренерки звільнилися, з ваших слів, підтримуючи Володимира Самчука. Вам, також добре відомо про резонанс, який утворився навколо підготовки Максима. Відповідно до багатьох думок, ви перешкодали йому та тренеру. Скажіть, якщо після всіх цих подій школа втратить у результатах, ви покинете свою посаду?

Олександр Сологуб:  Якщо суд поновить його після цього всього на роботі, то я не хочу забезпечувати та контролювати процес у такому закладі. Оскільки відповідальність за все несе директор.

У нас достатньо результатів, буде Максим працювати – супер, не буде – це його право. Ми і надалі хочемо підтримувати, щоб в нас було багато таких спортсменів. Подивіться, скільки департамент допомагає, не тільки в плаванні. Спорт почав розвиватися та рухатися вперед.

– На моє запитання ви не відповіли. Якщо результати школи погіршаться…

Олександр Сологуб:  На сьогодні результати ростуть. І вони будуть рости!

– З відкритих джерел  відомо, що у вас є бізнес-діяльність. Чим займається ваше приватне підприємство «Еліт Захід»?

Олександр Сологуб:  Це моє особисте. Це було створено до того, як я став директором.

– Як ви стали директором? Вам хтось пропонував?

Олександр Сологуб:  Я 17-18 років працював на посаді тренера-викладача. Спочатку я не хотів обіймати посаду директора, але потім вирішив подати документи на конкурс.

– Ви знаєте, що Володимир Самчук готується через суд повернутися в спортивну школу. Хочу уточнити ваші слова: якщо суд поновить його, то ви тоді підете з посади директора чи як?

Олександр Сологуб: (сміється) Ви мене прямо провокуєте на це!

– Ви сказали що не хочете «забезпечувати і контролювати процес у такому закладі». Що ви мали на увазі?

Олександр Сологуб: Мене поставили на цю посаду контролювати та забезпечувати. І на сьогодні, Сергіє Леонтійовичу, все виходить?

Сергій Максимюк: Так.

Олександр Сологуб: Результати присутні, Ярославович?

Володимир Озимко: Є, звісно, є.

Олександр Сологуб: І всі це бачать!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів