Поділитись:

П'ять книг, які влітку рекомендує прочитати Білл Гейтс

Субота, 28 травня 2016, 16:45
П'ять книг, які влітку рекомендує прочитати Білл Гейтс

Білл Гейтс регулярно публікує список книг, які його особливо вразили.

Нову підбірку засновник компанії Microsoft рекомендує читати влітку на свіжому повітрі, – пише сайт AIN.UA.

"Список, який я рекомендую до прочитання цього літа, містить значну "дозу" навколонаукових книжок – з математичним і природознавчим спрямуванням. При цьому я не використовував ніяких наукових методів для їх відбору. Ці п'ять книг просто припали мені до душі, змусили мене думати по-новому і не давали відірватися від них навіть тоді, коли потрібно було лягати спати. Я сподіваюся, що в добірці знайдеться хоча б одна книга, яка надихне вас залишити повторюваний шлях", – інтригує Гейтс читача.

"Seveneves", Ніл Стівенсон

"Я не читав наукової фантастики вже років десять – допоки моя знайома не порекомендувала цю книгу. Я радий, що вона це зробила", –каже Гейтс.

Сюжет захоплює з першого речення: вибухає місяць. Люди виявляють, що через два роки метеоритний дощ зітре життя з лиця Землі, і весь світ об'єднує одна мета – зберегти людство, запустивши на орбіту якомога більше космічних кораблів.

П'ять книг, які влітку рекомендує прочитати Білл Гейтс

Джордан Елленберг, "Як не помилятися"

Елленберг пояснює, як математика впливає на повсякденне життя – навіть без нашого відома. Кожен розділ розпочинається з теми, яка на перший погляд, здається простою – наприклад, передвиборна політика або Массачусетская лотерея. Але потім тема "розкручується" таким чином, що показує, як до неї залучена математика.

П'ять книг, які влітку рекомендує прочитати Білл Гейтс

Деякі математичні подробиці досить складні, але автор завжди підсумовує ключові моменти, щоб читач не губився. Головне повідомлення книги, як пише Елленберг, це те, що "займатися математикою – це "відразу горіти вогнем і бути при здоровому глузді". І те, що в певному розумінні, ми весь час займаємося математикою, що б ми не робили.

"Життєво важливе питання", Нік Лейн

Нік – один з тих оригінальних мислителів, які змушують сказати: про роботу цього хлопця повинно дізнатися більше людей. Він намагається виправити невірні наукові уявлення, пояснивши людям роль, яку енергія відіграє у всіх живих організмах. Він стверджує, що ми можемо зрозуміти, як зародилося життя, і як розвивалися живі істоти, за допомогою розуміння принципів дії енергії.

П'ять книг, які влітку рекомендує прочитати Білл Гейтс

"Сила конкурувати", Рёічі Мікітані і Хіросі Мікітані

"Я маю слабкість до Японії вже років тридцять, з тих пір як я вперше приїхав туди для Microsoft. Сьогодні, звичайно, Японія особливо цікава тим, хто слідує глобальну економіку", – каже Гейтс.

Чому її компанії-гіганти 1980-х поступилися першістю конкурентам з Південної Кореї і Китаю? Чи можуть вони повернутися до колишнього величі? Ці питання - в центрі серії діалогів між економістом Рьоічі, який помер в 2013 році, і його сином Хіросі, засновником інтернет-компанії Rakuten.

П'ять книг, які влітку рекомендує прочитати Білл Гейтс

Хоча, Гейтс погоджується не з усіма твердженнями Хіросі, але вважає, що у нього є багато хороших ідей. "Сила конкурувати" – розумний погляд на майбутнє дивовижної країни.

"Sapiens: Коротка історія людства", Ноа Юваль Харарі

"Книгу прочитали одночасно і я, і Мелінда (дружина), і це подарувало нам багато чудових бесід за обіднім столом", – розповідає Гейтс.

Харари взяв на себе складне завдання: розповісти всю історію людства всього в 400 сторінках. Він також пише про людину в наші дні і про те, як штучний інтелект, генна інженерія та інші технології змінять нас в майбутньому.

Хоча, я знайшов речі, з якими не згоден, особливо з твердженням Харарі про те, що люди були краще забезпечені до епохи землеробства, я порекомендував би Sapiens будь-кому, хто цікавиться історією та майбутнім нашого виду.

Надрукувати
мітки:
коментарів