Поділитись:

Ізраїльський «наркобарон» з Telegrass безслідно зник у Борисполі

П'ятниця, 16 серпня 2019, 23:03
Ізраїльський «наркобарон» з Telegrass безслідно зник у Борисполі

У Duty Free столичного аеропорту «Бориспіль» таємничо зник активіст руху за легалізацію нарковмісної марихуани і засновник найбільшої інтернет-мережі наркотрафіку «Telegrass» Амос Дов Сільвер, якого українські правоохоронці збиралися екстрадувати за запитом Ізраїлю.

Про це повідомляють «ФАКТЫ».

За інформацією СБУ, в Україну Дов Сільвер прилетів для налагодження злочинних зв'язків з представниками місцевих кримінальних кіл. Однак є і неофіційна версія: ізраїльтянин був затриманий у Києві в ході спільної спецоперації СБУ та поліції Ізраїлю.

Він кілька років переховувався від ізраїльських правоохоронців у США, і, маючи американські паспорт і громадянство, не міг бути виданий Ізраїлю. Поліція цієї країни звернулася за допомогою до українських спецслужб. Повідомляється, нібито Амоса Дов Сільвера запросили до Києва на весілля. А коли той прилетів з Америки, затримали і згодом помістили під екстрадиційний арешт. 10 липня утримання під вартою йому замінили на домашній арешт.

За повідомленнями Амоса Дов Сільвера в соцмережах, сталося це завдяки підтримці американських дипломатів. Незабаром після виходу з СІЗО він ліг в приватну клініку, оскільки у в'язниці захворів через погані умови утримання.

Мережа Telegrass була створена в 2017 році в месенджері Telegram. Спочатку вона діяла для ізраїльських любителів «травички», але поступово розширилася. З її допомогою дилери і споживачі могли знайти один одного практично в будь-якому куточку світу.

За даними ізраїльської поліції, географія злочинної діяльності наркоторговців поширювалася на країни Південної і Північної Америки, Європейського союзу, Близького Сходу, Азії та Африки. У синдикат входили понад 13 тисяч осіб, в тому числі контрабандисти, дилери та адміністратори груп у соцмережах.

Амос Дов Сільвер заявляє, що Telegrass займалася тільки марихуаною. Однак правоохоронці стверджують, що з її допомогою йшов трафік і інших наркотиків, оборот яких вимірювався сотнями мільйонів доларів. Після арешту засновника мережі були затримані ще кілька десятків людей в Ізраїлі, Німеччині та інших країнах, а Telegrass перестала функціонувати.

Як і хто намагався здійснити екстрадицію, поки невідомо. В СБУ раніше заявляли, що «іноземця передали працівникам Національної поліції України для організації його екстрадиції в країну походження». У поліції ж «ФАКТАМ» сказали, що до цієї справи відношення не мали. Наразі телефони прес-служби і мобільний прес-секретаря СБУ не відповідають.

У той же час ізраїльський сайт Ynet з посиланням на Урі Корба, адвоката Сільвера, повідомляє, що ввечері у четвер, 15 серпня, Амос Дов Сільвер був затриманий співробітниками СБУ у клініці, де лікувався. Пізніше його кудись повезли на автомобілі в супроводі українських адвоката і поліцейських. За інформацією Ynet, його доставили до Верховного суду, який відхилив прохання Сільвера скасувати рішення про його екстрадицію до Ізраїлю, незважаючи на наявність у нього американського громадянства. Нібито відразу ж з суду його доставили в аеропорт «Бориспіль», де збиралися посадити на літак, що вилітає в аеропорт Бен-Гуріон. Причому ізраїльської поліції про це нібито не повідомляли.

В аеропорту правоохоронці провели наркобарона через паспортний контроль, після чого зняли з нього електронний браслет стеження. Сільвер зайшов в Duty Free, і більше його не бачили, про що українська сторона повідомила ізраїльську вночі. Літак в Ізраїлі приземлився без Сільвера. Де він знаходиться зараз – невідомо.

Цікаво, що за кілька годин до початку екстрадиції Джеллі, дружина Амоса Дов Сільвера, написала у Facebook, що екстрадиція відбудеться в найближчі години. А близько опівночі повідомила, що у неї є хороша новина: у в'язницю Сільвера не відправлять.

Тим часом за фактом втечі громадянина США на території Міжнародного аеропорту «Бориспіль» відкрито кримінальне провадження. Про це повідомила «ФАКТАМ» прес-секретар прокуратури Києва Надія Максимець. Наразі проводяться першочергові слідчі дії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Новій Зеландії пакети з кокаїном на майже $2 мільйони викинуло на пляж

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
10:16
23 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
20 квітня 2024