Поділитись:

Чому інвестори недооцінюють Волинь

Четвер, 22 серпня 2019, 08:55
Чому інвестори недооцінюють Волинь

Волинська область, яка розташована на північному заході країни і межує з Білоруссю та Польщею, є однією з найбільш недооцінених інвесторами областей України.

Про це пише Корреспондент.net.

Найбільше підприємство з іноземними інвестиціями на Волині – розташований в Луцьку підшипниковий завод міжнародної корпорації SKF – світового лідера з виробництва підшипників.

За останні два з половиною роки в регіоні стартували досить великі підприємства, які ведуть бізнес в агросекторі та альтернативній енергетиці: завод з виробництва біоетанолу "Біо ПЕК", елеваторний комплекс "П'ятидні".

Обсяг експорту на душу населення в області приблизно в півтора рази нижче від середнього по країні показника. Валовий регіональний продукт на душу населення також нижче середнього по країні – майже на 40 %. Рівень середньої зарплати також нижче середньоукраїнського показника. У поєднанні з тим, що буквально за сотню кілометрів від обласного центру є високооплачувані робочі місця в сусідній Польщі, це свідчить про високий рівень неформальної зайнятості в регіоні.

Чому інвестори недооцінюють Волинь

Зазначається, що обласна влада слабо використовує бюджет розвитку для стимулювання інвестицій в регіон – він становить в 2019 році всього 0,95 грн в розрахунку на душу населення.

До 1 серпня 2019 року Волинська ОДА планувала завершити формування інвестиційного паспорту області, який готували близько двох років. Однак до початку серпня лише приблизно половина з 51 ОТГ області подали довідки про свої території. На жовтень 2019 року заплановано другий Міжнародний інвестиційний форум на Волині – можливо, до цього моменту інвестиційний паспорт регіону буде сформований.

Найбільший потенціал в області є для агробізнесу, деревообробки, а також для складальних виробництв, орієнтованих на ринок ЄС. А нинішні слабкі стартові показники регіону – це, швидше, можливість займати порожні ніші, ніж проблема.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Об'єднання Луцька з Прилуцьким – хороший сигнал для інвесторів, – Андрій Покровський

Надрукувати
мітки:
коментарів