Поділитись:

Луцьк «одружується» з Прилуцьким: як, коли і що зміниться?

Четвер, 22 серпня 2019, 14:00
Луцьк «одружується» з Прилуцьким: як, коли і що зміниться?

21 серпня Луцька міська рада ухвалила рішення про початок об’єднання із селами Прилуцької сільської ради. А на початку серпня депутати Прилуцької сільської ради, що у Ківерцівському районі, більшістю голосів підтримали приєднання Луцька та створення Луцької міської ОТГ.

Про це, що означає цей процес на практиці та як довго триватиме, «Конкуренту» розповів директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк.

– Що має відбутися після того, як ради обох громад ухвалили рішення про об'єднання?

– Після отримання висновку  про те, що проєкт рішення про добровільне приєднання до територіальної громади міста обласного значення відповідає Конституції та законам України, сільські, селищні, міські ради на наступній  сесії ухвалюють рішення про добровільне приєднання до об’єднаної територіальної громади. Тобто, рішення про добровільне приєднання має затвердити Прилуцька сільська рада та Луцька міська рада.

На цей час (тобто станом на 21 серпня 2019, - К.) Луцька міська ради лише ухвалила рішення про згоду на добровільне приєднання Прилуцької сільської ради до Луцької міської ради (місто обласного значення).

Процес добровільного приєднання триває.

– Скільки часу триватиме процедура об'єднання?

– Все залежить від учасників процесу. Сторони повинні підготувати та схвалити кожною радою проєкт рішення про добровільне приєднання до територіальної громади міста обласного значення. Потім подати схвалені проєкти до обласної державної адміністрації для надання висновку щодо їх відповідності Конституції та законам України. А згодом ухвалити рішення про добровільне приєднання кожною радою окремо.

– Чи означає це те, що Прилуцька сільська рада стане частиною міста?

– Ні. Населені пункти Прилуцької сільської ради будуть підпорядковані Луцькій міській раді.

– Коли мали би відбутися вибори оновленої громади і як вона має називатися? Луцька ОТГ?

– В утвореній Луцькій міській ОТГ відбудуться лише чергові вибори відповідно до закону.

Слід зазначити, що назва громади після об’єднання не зміниться. Прилуцька сільська рада, як юридична особа, буде реорганізована шляхом приєднання до Луцької міської ради.

– Чи залишиться в Прилуцькій сільраді голова і як зміняться його повноваження? Умовно кажучи: до кого тепер мають звертатися мешканці громади: до мера Луцька чи сільського голови?

– Законом № 157-VIII не передбачено виборів депутатів міської ради або міського голови у міських територіальних громадах після приєднання до них сільських, селищних територіальних громад.

Відповідно до абзацу 2-го ч. 1 статті 8-3 Законом № 157-VIII із останніми змінами повноваження сільської, селищної ради, її виконавчого комітету та сільського, селищного голови територіальної громади, що приєдналася до міської ОТГ, припиняються з дня набрання чинності рішенням сільської, селищної ради та рішенням міської ради ОТГ про добровільне приєднання до ОТГ. З моменту припинення повноважень сільської, селищної  ради  повноваження міської ради поширюються на територію тергромади,  що  приєдналася до міської ОТГ.  Таке ж положення щодо міського голови передбачено 3-тім абзацом 1 ч. вказаної  статті  8-3 Закону № 157-VIII із останніми змінами.

Тобто, компетенція міської ради та міського голови розширюється на більшу територію без проведення виборів з моменту приєднання і до чергових виборів.  

Також, слід звернути увагу на те, що на  період  повноважень  ради  поточного  скликання, представництво сільської, селищної тергромади  здійснюватиметься  через  колишнього сільського голову, що виконуватимуть функції старости. У якості старости він буде членом виконавчого комітету міської ради.

– Чи збільшиться кількість депутатів в утвореній ОТГ?

– Ні. Відповідно до частини 3 статті 16 Закону «Про місцеві вибори» загальний склад (кількість депутатів) місцевої ради становить при чисельності виборців від 100 тисяч до 250 тисяч виборців - 42 депутати, від 250 тисяч до 500 тисяч виборців - 54 депутати.

За інформацією ЦВК станом на 31.07.2019 року в Луцьку нараховується понад 152 тисячі виборців.

За інформацією, яка розміщена на офіційному сайті Прилуцької сільської ради, населення ради загалом налічує 3730 осіб.

Тобто, загальна кількість депутатів в Луцькій міській об’єднаній територіальній громаді не зміниться.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів