Поділитись:

Супрун розповіла, як правильно копати та готувати картоплю

Понеділок, 26 серпня 2019, 16:30

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про користь картоплі, способи її приготування та безпечного збору. Про це Супрун повідомила у Facebook, - пише 112.ua.

Супрун зазначила, що картопля корисна тим, що 100 г вареної чи печеної картоплі дають всього лише 94 ккал. Це менше, ніж рис чи спагеті. Однак приготування картоплі з використанням олії, вершків, сметани, сиру, жирного м’яса, шинки збільшує її калорійність в рази. 

У картоплі високий глікемічний індекс. Це означає, що рівень глюкози крові зростатиме досить швидко після поїдання картоплі.

Картоплю варто намагатися їсти разом з овочами. Глікемічне навантаження не зміниться, але сповільнити зростання рівня глюкози можна завдяки овочевому салату і фруктам на десерт замість солодощів.

"Ідеальна страва з картоплі має бути нежирною, холодною, приготованою в шкірці й доповненою овочами. Жах, скажете ви. Але саме так ви стримаєтеся від переїдання і зайвих жирів, не з’їсте утворені з олії альдегіди, збережете під шкіркою вітаміни та мінерали і переведете крохмаль у потрібну, резистентну, форму", - зазначила Супрун.

Картоплю краще запікати чи відварювати в шкірці, на пару або готувати в мікрохвильовці. Так вітамін С і калій не втрачатимуться. Мікрохвильова піч зберігає вдвічі більше вітаміну С, ніж каструля з окропом. Ще відварену картоплю можна порізати, швидко обсмажити зі спеціями та часником і їсти. 

"Деруни чи смажена картопля надто смачні (і некорисні), щоб їх часто їсти. Проблема в соняшниковій олії, на якій смажать, та її кількості в кінцевій страві. У ній багато омега-6 жирних кислот. Їх надлишок сприяє формуванню прозапального фону. При сильному нагріванні соняшникова олія (як всі олії) утворює альдегіди", - зазначила Супрун.

Найкращими оліями для смаження вважають оливкову та ріпакову.

Картоплю фрі та чіпси їсти не треба. Фритюр роблять на суміші олій і нагрівають їх за високої температури по кілька разів. Це призводить до утворення трансжирів, а вони сприяють запальним процесам та атеросклерозу. 

Також Супрун дала цінні пораді, як безпечно копати картоплю. Потрібно берегти поперек, навантажувати і протилежні групи м’язів, тобто прогинатися назад, розтягувати квадрицепс стегна (взятися за ступню і підтягнути ноги до сідниці). Тримайте поперек у теплі.

"Працюйте в рукавицях. Краще оберіть не просто трикотажні рукавиці, а спеціальні міцні рукавиці, стійкі до порізів. Це захистить не лише від бруду, а й від поранень", - додала Супрун.

Якщо нахилятися важко, підстеліть щось під коліна і працюйте так. Є наколінники, рекомендовані для роботи, що потребує нахилів. Варто пити воду, захищати шкіру від ультрафіолету і не перевтомлюватися.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як харчуватися збалансовано: детальний план від Супрун

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 листопада 2019
08 листопада 2019
07 листопада 2019
05 листопада 2019
03 листопада 2019
02 листопада 2019
31 жовтня 2019
30 жовтня 2019
27 жовтня 2019
24 жовтня 2019
22 жовтня 2019
21 жовтня 2019