Поділитись:

Деякі музиканти самі звертаються, щоб виступити, – організатор “Art Jazz 2019” Віктор Грисюк

Вівторок, 27 серпня 2019, 20:02

30-31 серпня у стінах Луцького замку відбудеться джазовий фестиваль “Art Jazz 2019”. Цьогоріч дванадцятий джазовий фестиваль об`єднав виконавців із шести країн світу.

Один із організаторів джазфесту, голова правління ГО “Принцип” Віктор Грисюк розповів, як триває підготовка до однієї з найбільших культурних подій Волині і чому цьогоріч варто його відвідати.

– Джазовий фестиваль на Волині відбуватиметься вже вдванадцяте. Яка родзинка цьогорічного фестивалю?

– До нас приїдуть зірки світового джазу, буде багато цікавих локацій. Також ми плануємо музичний сюрприз. Як показує практика, багато фестивалів зникають. А в нас він відбувається уже вдванадцяте. Це не комерційний проект. Це більше культурна, соціально важлива місія. Промоція міста, України, джазової музики в Луцьку. Щороку ми намагаємось запросити інших виконавців, колективи, які, наприклад, можуть представляти сучасні тенденції джазу, які є в різних країнах. Тому як тільки ми завершуємо фестиваль, розпочинаємо підготовку до наступного. 

– Як відбувається відбір учасників на фестиваль? 

– Наш фестиваль добре відомий. І не так ми вже звертаємось до музикантів, як вони до нас. Багато виконавців, які до нас приїжджали, рекомендують інших музикантів. І ми спільно, тобто оргкомітет Луцьк-Рівне, визначаємо, кого б ми хотіли почути, побачити. Намагаємось, щоб це завжди було щось нове: новий стиль, виконавці, звучання.

– Цьогоріч до Луцька приїде колектив з Білорусії “Minimal Groove Band”, який вже під час джаз-фесту звучав? 

– Так, вони колись виступали. Але цього року приїде новий склад. В нас може бути музикант, який виступав у складі одного колективу, а вже потім виступає в складі іншого. У джазових музикантів немає такого, що вони все життя виступають в одному проекті. Є спільні проекти, різні звучання. До того ж вони приїдуть з новою програмою, тобто гості фестивалю фактично зможуть почути новий колектив.

– Хедлайнерами “Art Jazz 2019” будуть світові джазмени Грегорі Бойд і Рей Браун-молодший. Як їх вдалося вмовити приїхати до Луцька?

– Ми плануємо все заздалегідь. І якщо йдеться про зірок європейського, світового рівня, то в них все заплановано на рік. Тому дуже важливе планування. Ми з нашими цьогорічними хедлайнерами спочатку комунікували через знайомих музикантів. Потім домовилися і вони з радістю погодилися приїхати на наш фестиваль. Проблем немає, тому що ми маємо ім`я і нам музиканти довіряють. Тим паче, виступати в замку – це також фішка. А дехто з музикантів навіть може приїхати і виступити на волонтерських засадах. Бо це людям цікаво. 

– Можна сказати, що лучани люблять джаз?

– Можна сказати, що джаз люблять ті, хто відвідує наш фестиваль. І в нас завжди така атмосфера, що наші виконавці задоволені публікою. У нас було три чинники успішності фестивалю. По-перше, це щасливі глядачі. По-друге, щасливі музиканти. І по-третє, щасливі музиканти, наші волонтери. Я думаю, що кількість глядачів постійно зростає. І багато людей, які приходять вперше, хочуть знову до нас прийти. Коли люди кажуть, що не люблять джаз, то після відвідування джаз-фесту змінюють свою думку. 

– “Art Jazz 2019”, як і минулорічні фестивалі, – некомерційні проекти, але все одно потрібні кошти на їхню організацію. Де ви берете ці кошти? Чи підтримує влада, бізнес?

– Влада підтримує. Я завжди кажу, що джаз поза політикою. І мені здається, мене почули. Щодо бізнесу, то він пасивніший... Люди не розуміють, яка їм з цього користь. Наприклад, чим більше людей будуть приїжджати на джаз, відповідно, економіка міста буде зростати. Вони ще не міркують такими критеріями. Щороку медіа нас підтримують. Долучається багато волонтерів. І я вдячний усім. хто з нами. Ми зробили так, щоб вхід був максимально доступним для всіх – лише 100 грн у день. Також квитки для організацій ветеранів АТО. Ми зробили до 14 років вхід безкоштовний. Я вважаю, що в нас культурна місія – привчати до якісної музики. 

– Така культурна подія об`єднує лише волинян, які слухають джаз. Чи приїжджають люди з інших міст чи  країн?

– Так, звичайно, це і люди з різних куточків України, іноземні туристи. Але в Луцьку є кілька серйозних проблем чи причин, через які людям складно сюди приїхати. 

В Луцьку нема аеропорту, мало потягів, немає жодного п`ятизіркового готелю і такої кількості номерів хорошої якості. яка нам потрібна. А це все можуть бути вимоги чи побажання музикантів. Тому привозити зірок до Луцька дуже складно. Також в Луцьку немає якісного хорошого піаніно. Щоб до нас приїжджали, ми створили джазовий клуб “Цитра”. І тепер стали джазовою крапкою на мапі світу. Бо коли джазмени дізналися, що в Луцьку щось таке відкрилося, то хочуть до нас приїхати. Але щодо концерту в замку, то бувало й таке, що в Луцькій в`язниці музиканти переодягалися, бо немає гримерок. Багатьом це не підходить, бо умови повинні бути сприятливі.

– “Art Jazz” охоплює два міста – Луцьк і Рівне. Чи плануєте розширювати географію?

– Цей фестиваль заснував президент Луцького джазового клубу Олег Баковський. І я долучився до організації. З кожним роком фестиваль росте. Щодо географії, то тут стоїть питання не у кількості, а у якості. І я вважаю, що в культуру потрібно вкладати і розвивати. Культура повинна розвиватися не за залишковим принципом. Це має бути основа. 

Довідково:

Квитки на “Art Jazz 2019” можна придбати за 100 грн на сайті kasa.in.ua або за телефонами: 066 0000 754, 097 0000 754, 093 0000 754. 

Також в місцях продажу: каса Луцького замку, «Луцька Венеція» в Центральному Парку, в клубі «Цитра», вул. Б. Хмельницького, 1б, в музичних магазинах – «Кобза» вул. Стрілецька, 31 і «Медісон», вул. Лесі Українки, 17. 

В день фестивалю вартість квитків – 150 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким буде джазовий фестиваль у Луцьку цьогоріч: програма

Надрукувати
мітки:
коментарів