Поділитись:

Іловайськ: п'ять років після трагедії

Четвер, 29 серпня 2019, 10:50
Іловайськ: п'ять років після трагедії

29 серпня українці відзначають День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України.

Відповідно Указу Президента України від 23.08.2019 року № 621, цей день встановлений «На підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам’яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу у суспільстві…», – повідомляє Інформаційне агентство Міністерства оборони України.

Саме останні дні серпня 2014 року стали найтрагічнішими у історії сучасної України. Під час активної фази агресії Росії проти України найбільша кількість наших загиблих була саме 29 серпня – 147 військовослужбовців Збройних Сил України, а якщо порахувати разом з іншими захисниками, то це 223 українських воїни.

Іловайськ. Серпень 2014 року

Іловайськ: п'ять років після трагедії

Співвідношення сил

Згідно з отриманими слідством даними Служби безпеки України, розвідувальних органів та Об’єднаного штабу АТО, критичне співвідношення військових сил України у районі міста Іловайськ з підрозділами Збройних Сил РФ та представників терористичних організацій «ДНР», «ЛНР» складало: особовий склад – 1 до 18; танки – 1 до 11; бронетехніка – 1 до 16; артилерія – 1 до 15; «Гради» – 1 до 24. Про це повідомляється на сайті Генеральної прокуратури України.

Іловайськ: п'ять років після трагедії

Перший вогневий контакт з військами РФ відбувся 24 серпня

Полковник Євген Сидоренко, начальник бронетанкової служби озброєння оперативного командування «Південь» (сектор «Б» АТО) розповів інтернет-ресурсу http://argumentua.com про перший вогневий контакт з військам РФ.

«Приблизно о 16.00 наша група розвідників під командуванням начальника розвідки оперативного командування «Південь» вийшла в район Кутейникове. Там ми підібрали залишену нашими бійцями БРМ-1К зі складу, 28-ї чи 30-ї механізованих бригад. У цей момент відбувся перший вогневий контакт з російськими військами. Наш загін прикриття в Кутейниково знищив передову розвідгрупу росіян – я бачив знищену БМД і БТР. Ми оглянули БМД – номери і знаки замазані, але машина була нова… В цей же час недалеко від нас в іншому бою під Кутейниково було розбито ще один підрозділ російських десантників зі складу 98-ї повітряно-десантної дивізії, взято в полон 10 російських солдатів», – зазначив він.

Оточення

Унаслідок раптового вторгнення 24-25 серпня 2014 року регулярних підрозділів Збройних Сил РФ та їх маршу в напрямку міста Іловайськ батальйони МВС України «Дніпро-1», «Миротворець», «Світязь», «Херсон», «Івано-Франківськ», Нацгвардії «Донбас» і сили сектору «Б» потрапили в оточення значно переважаючих за чисельністю сил ворога.

Розстріл українських колон

Упродовж 26-28 серпня 2014 лише між керівником АТО В. Муженком і заступником начальника ГШ ЗС РФ М. Богдановським відбулося 12 телефонних розмов, за результатами яких російська сторона надала гарантії безпечного виходу українських військових з оточення у не бойовому порядку за узгодженими маршрутами.

Насправді путінський «зелений коридор» став для наших військових справжньою дорогою смерті.

29 серпня 2014 року за безпосередньою вказівкою та наказом командування Генерального штабу Збройних Сил РФ російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових.

Втрати ЗАГАЛОМ за весь час боїв під Іловайськом

За вказаних обставин вчинено віроломне вбивство 366 українських воїнів (з них 220 – військовослужбовці ЗСУ), 429 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 – потрапили у полон, Збройні Сили України понесли значні втрати озброєння і військової техніки на суму майже 300 млн грн.

Іловайськ: п'ять років після трагедії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів